BHS (BH Securities a.s.)
Akcie v ČR  |  30.06.2014 09:31:40

ČEZ – co může nová dozorčí signalizovat ostatním akcionářům

 Valná hromada společnosti ČEZ završila určitou etapu vzájemného „pošťuchování“ mezi politickými špičkami navzájem i s vedením společnosti ČEZ o tom, jaký okamžitý a jaký budoucí užitek by společnost měla přinést většinovému akcionáři (státu). Přinesla personální změny a může nastat další etapa - etapa praktických kroků. Jinak řečeno, máme odpověď na otázku: kdo bude vládnout dozorovým orgánem společnosti mezi valnými hromadami. Nyní je na místě se zeptat, co by měla nová dozorčí rada (DR) změnit. Odpověď bude asi těžší a můžeme v tuto chvíli asi jen spekulovat a drobní akcionáři z toho nemusí být vůbec moudří.

 

V prvé řadě je otázkou, zda se pozornost DR obrátí více do minulosti, nebo více do budoucnosti. Analýza minulých kroků a hospodaření firmy je důležitá a nezbytná pro další cíle a rozhodování. Existuje však nebezpečí, že se může stát sběrem argumentů, proč ten nebo onen je osobou pro ČEZ vhodnou nebo nevhodnou. Může nakonec vést více k dalším personálním změnám, než ke vzniku a obohacení myšlenek, kam dále společnost směřovat.

Z tohoto pohledu nemusí přinášet drobnému akcionáři nějaký velký prospěch a přeroste-li únosnou míru, může zhoršovat výkon firmy.

Otázka „budoucnosti“ musí ale nakonec převládnout, konec konců, proto ministerstvo změny v DR učinilo. Kam by se pak pozornost mohla potom upnout?

Soudě podle dosavadních zkušeností (ústních a písemných projevů ministerstva financí) by to mohl být důraz na úspory, patrně minimální zahraniční expanze a spíše odchod ze zahraničí a pokles investic. To jsou v mnoha ohledech některé z hlavních bodů, které má ČEZ ve své strategii. Ministerstvu zatím proti ČEZu chybí asi hlubší názor na rozvoj společnosti v delším časovém období.

Z pohledu drobného akcionáře by tlak na efektivnost mohl znamenat, že by ČEZ měl v budoucích dvou až třech létech dostatek prostředků na dividendy, a to dividendy o něco vyšší v porovnání s tradiční dividendovou politikou. V delším pohledu je ale otevřeno mnoho otázek na to, aby bylo vidět, kam by společnost měla směřovat. Zanedbání rozvoje, vhodných investic by se mohlo obrátit proti akcionářům později.

Jaká by mohla být další „ale“?

Faktorů přinášejících komplikace lez nalézt více.

Asi se nelze vyhnout případným neshodám ve vládní koalici - není totiž stále vůbec jasné, jak velký souhlas, či nesouhlas na otázky směřování společnosti ČEZ ve vládě panuje.

Těžko se odhaduje, jak zdatná bude nová DR. Její výběr byl totiž do značné míry podobný těm předchozím. Zdá se, že na prvním místě je důvěra ministerstva (ministra) k dané osobě, na druhém profesní zdatnost. To neznamená nějaké zpochybnění odborných dovedností, jen o nich víme málo a tradičně ve složení rady nenalezneme nějakou převahu energetiků.

V neposlední řadě je zde konflikt zájmů státu ve společnosti ČEZ, když na jedné straně by měl formovat prostředí, ve kterém energetické firmy fungují, a na straně druhé se nyní více pasuje do role manažera firmy.

 

Text a další komentáře k akciovému trhu lze nalézt na stránkách BH Securities http://www.bhs.cz

Petr Hlinomaz


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688