IFC Markets (IFC Markets)
Investice  |  12.05.2014 16:22:04

V pátek pokračovalo oslabení eura po prohlášení prezidenta ECB ve čtvrtek

V pátek pokračovalo oslabení eura (EURUSD) po prohlášení prezidenta ECB ve čtvrtek o možnosti uvolňování měnové politiky. Makroekonomické údaje v USA a EU byly neutrálními. Dnes významné informace se neočekávají, ale bereme na vědomi, že v 15-00 SЕČ se bude konat vystoupení regionálního předsedy Fedu USA Charles Plosser.

Dnes ráno vyšly neutrální ukazatele obchodních podmínek a podnikatelské důvěry za březen v Austrálii. Zítra v noci v 0-30 SЕČ vyjdou údaje o australském trhu nemovitosti za březen a první čtvrtletí. Prognóza je neutrální. Kromě toho v úterý vláda se chystá předložit státní rozpočet 2014/2015. Očekává se, že deficit nepřevýší А$30 miliard.



Kotace sójy (Soyb) vzrostly po zveřejnění prognózy Ministerstva zemědělství (USDA). Očekává se, že jeho zásoby v USA v sezóně 2013/2014 budou činit 130 miliónů bushlů . To je o 4 milióny menší, než předběžný odhad účastníků trhu. Prognóza světových zásob byla o 2,79 miliard bushlů menší, než očekávání trhu a činila 66,98 miliard bushlů. Prognóza amerických zásob v sezóně 2014/2015 vzrostla do 330 miliónů bushlů. Avšak zvýšení dojde až v září, až začne nová sklizeň. Proto tento pozitivní odhad ještě neovlivnila aktuální kotace.

Сena kukuřice (Corn) klesla kvůli přehodnocení zásob v USA. USDA snížila prognózu zásob v sezóně 2013/2014 dо 1,146 milióny bushlů více, než se očekávalo. Nicméně, očekávání zásob v sezóně 2014/2015 byly zvyšeny ještě výrazněji - dо 1,726 milióny bushlů. Dalším negativem pro kotace se stala prognóza USDA průměrných farmářských cen v sezóně 2014/2015 na úrovni 4,2 dolary za bushel. To je nižší než jejich odhady v sezóně 2013/2014, který činí 4,65 dolaru za bushel a nižší než futures cen (asi 5,1 dolarů ).

Kotace pšenice (Wheat) klesly navzdory očekávanému snížení výroby. Prognóza sklizně tvrdé, červené a zimní (HRW) pšenice od USDA pro rok 2014 byla menší, než odhad účastníků trhu a činila 746 miliónů bushlů. Předběžné údaje za všechna obilí jsme informovali v pátečním přehledu. Všimněme si, že světová výroba pšenice v sezóně 2014/2015, dle názoru USDA, bude činit 697 miliónů bushlů. Je to znatelně menší, než rekordní sklizeň v sezoně 2013/2014 — 714 miliónů bushlů. Teoreticky, taková prognóza může podporovat kotace pšenice v budoucnu.



Cukr již několik dní zůstává v neutrálním trendu. Tou dobou USDA informoval o možném snížení jeho dodání na domácí trh USA od amerických výrobců o jednu třetinu nebo o 1,1 miliónu tun kvůli snížení cel na jeho import z Mexika. Až do září zahraniční dodavatelé takových zemí, jako jsou Brazílie, Thajsko, Dominikánská republika, Filipíny mohou dodat do USA 700 tisíc tun.

Hovězí maso (Fcattle) se zdražilo po zprávě z Indie. V této zemi dnes začaly parlamentní volby. Národní strana Hind navrhuje snížit export hovězího masa s cílem nasycení domácího trhu. Indické maso se dodává do Malajsie, Thajska, Vietnamu a Egyptu. Výsledky voleb v Indii budou v pátek. Všimněme si, že podíl Indie je 20% světového trhu s hovězím masem. Je na druhém místě po Brazílii.



Jak jsme předpokládali v předchozích přehledech, kotace kávy (Coffee) začaly klesající korekci. Vietnamští výrobci začali realizovat zásoby minulé sklizně. Nyní zásoby již klesly do 390 tisíc tun, což je o jednu čtvrtinu nižší, než průměrná úroveň za 5 let. Takto, význam tohoto se významně snížil. Přitom na cenu kávy má pozitivní vliv přezkoumání její sklizně v Brazílii. Investoři považují, že účinek sucha byla podhodnocen. Dle údajů neziskové organizace Fundacao Procafe, sklizeň kávy v Brazílii může činit pouze 40,1-43,3 milionů pytlů (60 kg). To je mnohem menší, než prognóza vlády 49 milionů pytlů a může podporovat kotace v budoucnu, pokud je to odůvodněno.

 

Původní stránka http://www.ifcmarkets.cz/market-overview/show/1677 

IFC Markets je předním brokerem na mezinárodních finančních trzích,
poskytuje profesionální služby v oblasti Forex a CDF obchodování.                  

www.ifcmarkets.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
Pá 15:27  Region i euro posilují (Komentář) (26.4.2024) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688