ETFs.cz (ETFs.cz)
Investice  |  07.04.2014 17:42:47

Víte, které fondy jsou nejoblíbenější? Zde je seznam nejvíce obchodovaných ETF

Jedním z parametrů při výběru burzovně obchodovaných fondů je denní objem obchodů. Tento údaj vypovídá o likviditě ETF. Které fondy jsou mezi investory nejvíce oblíbené?

Za měřítko oblíbenosti investičního nástroje mezi investory můžeme považovat počet zobchodovaných kusů. Kdo obchoduje velmi aktivně, zaměřuje se především na takové burzovně obchodované fondy, o něž se permanentně zajímá široký okruh investorů. Žádný z investorů nechce podstupovat riziko, že vybrané ETF v případě potřeby rychle a s co nejnižšími náklady neprodá.

Velký počet nakupujících a prodávajících se promítá do výše spreadu (pozn. rozdíl mezi nákupní a prodejní cenou ETF). Čím je ETF pro investory atraktivnější, tím nižší můžeme očekávat spraed. Pro tradery je spread implicitním nákladem, čím je tedy nižší, tím vyššího zisku mohou tradeři dosáhnout.

Trojice nejvíce obchodovaných ETF

Nejvyšší průměrné denní objemy obchodů za poslední tři měsíce mají tato ETFka obchodovaná v USA: SPDR S&P 500 (SPY), iShares MSCI Emerging Markets ETF (EEM) a Financial Select Sector SPDR (XLF). Krátce si je představíme.

Zde je celý seznam nejvíce obchodovaných fondů.

ETF SPDR S&P 500 – toto ETF kopíruje výkonnost 500 amerických akcií z indexu S&P 500. Tento fond patří mezi nejstarší, na trh byl uveden již začátkem roku 1993. Více než polovinu portfolia tvoří akcie s nejvyšší tržní kapitalizací. Mezi nejvýznamnější tituly patří například akcie firem Apple, Exxon Mobile, Google, Microsoft, Johnson & Johnson či General Electric. Průměrný denní objem obchodů dosahuje za poslední tři měsíce hodnoty 121 milionů.

iShares MSCI Emerging Markets ETF – tento fond kopíruje výkonnost akcií firem z 21 rozvíjejících se zemí. Asijské země zaujímají téměř dvě třetina portfolia. V portfoliu naleznete i akcie evropských či afrických společností. Z jednotlivých zemí mají nejvyšší váhy v portfoliu Čína, Indonésie, Jižní Korea, Tchaj-wan a Brazílie. Mezi TOP tituly patří například akcie společností Samsung Electronics, Taiwan Semiconductor Manufacturing, Tencent Holdings, China Mobile a China Construction Bank. Průměrný denní objem obchodů je aktuálně mírně přes 78 milionů.

ETF Financial Select Sector SPDR – jak napovídá název, ETF se zaměřuje na akcie amerických společností ze sektoru financí (ETF investuje například do společností, které podnikají v oblasti finančních služeb, pojišťovnictví či správy investic). Portfolio tvoří více než 80 společností. Mezi nejvýznamnější patří například Wells Fargo & Co, JPMorgan Chase & Co, Berkshire Hathaway, Bank of America, Citigroup či American Express. Průměrný denní objem obchodů je 46 milionů.

 

ETFs.cz - první český portál zaměřený na investice do burzovně obchodovaných fondů (ETFs). Cílem webu je především vzdělávat potenciální ETF investory a informovat o novinkách na trhu. Na stránkách naleznete celou řadu užitečných návodů, zajímavých rozhovorů a tržních analýz.
Pro více informací navštivte www.etfs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688