Saxo Bank (home.saxo)
Investice  |  10.03.2014 11:22:40

Berlínská zeď naruby? Rusko, Ukrajina a trhy

Víkendové vyhrocení situace na Ukrajině, respektive Krymu a prudké navýšení sazeb ruské centrální banky vypovídá zatím jen část příběhu o současném Rusku. Ani tamní index nákupních manažerů (PMI) se už čtyři měsíce v řadě nedokázal dostat nad hranici 50,0 bodu.

Rusko jsem navštívil zhruba před měsícem a odjížděl jsem z něj celkem rozčarovaný: Od roku 2007 nebo 2008 jsem nemusel odpovídat na tolik otázek ohledně krize ať už od investorů, klientů nebo novinářů. Všechny se týkaly slabého rublu, krize na rozvíjejících se trzích a hlavně toho, v jak špatném stavu se ruská ekonomika ocitla.

A přitom právě cesty do Ruska mám velmi rád, přestože minule jsem se musel vypořádat s venkovní teplotou minus 15 stupňů Celsia.

Rusko se podle mě politicky, ekonomicky i strategicky zahnalo do kouta. Nebudu se nijak zvlášť vyjadřovat k politickému vývoji na Ukrajině, protože ten mluví sám za sebe. Dovolte mi ale připomenout Gruzii rusko-gruzínský konflikt totiž vedl k jednomu z největších výprodejů na ruském akciovém trhu v historii (a taky probíhal ve stejné době jako finanční krize). Setkal jsem se už i s několika analýzami, které přirovnávaly konflikty k paralele související s olympijskými hrami. V roce 2008 si totiž Vladimir Putin nenechal ujít slavnostní zahájení letní olympiády v Pekingu. Tentokrát to bylo zakončení her v Soči v době právě vrcholící ukrajinské krize. Světová média tak mohla odvrátit svou pozornost od drsných bojůvek k něčemu příjemnějšímu...

Ruská ekonomika se namísto šesti- až osmiprocentního přebytku běžného účtu z předkrizového období nyní blíží deficitu a spadne do něj už letos nebo napřesrok. A to i přesto, že ceny energií jsou relativně vysoko. Tamní HDP oproti očekávanému tříprocentnímu zrychlení (dle prognóz vlády) rostl v roce 2013 méně než 1,3procentním tempem. A podle mých ekonomických modelů by se letos mělo Rusko ocitnout v recesi. Pokud tedy země nepřistoupí na skutečné reformy.

Nový guvernér centrální banky byl odvážný a nastavil těsnou měnovou politiku, kterou si vysvětluji jako volbu menšího zla raději menší krizi teď, než pak hasit větší později. Mohla by se totiž zvrtnout situace kolem nezajištěných úvěrů. Celkem 83 regionů si už nabralo deficit ve výši 100 miliard dolarů. Moskva přitom nemá kontrolu nad tím, že místní političtí lídři prohospodaří více peněz, než se jim podaří vydělat.

Ruský model má závažné nedostatky přestože má země všechny dostupné zdroje, ať už lidské nebo především nerostné, zoufale potřebuje, aby okamžitě došlo k nastartování ekonomických reforem.

Ruský medvěd se podobně jako v roce 1989 unavil a my riskujeme, že se Ukrajina stane novou Berlínskou zdí. Ovšem tentokrát ji nebude třeba strhávat. Je na místě si připomenout, že v této hře nebude vítězů, pouze poražených! Evropa potřebuje ruskou energetiku a Rusko zase potřebuje evropské inženýry a byznysmeny. Nyní jsme se však ocitli v situaci, která nápadně připomíná rok 1989 paradoxně na 25. výročí pádu Berlínské zdi.

Závěr:

Rusko-ukrajinský konflikt se rychle stává Berlínskou zdí naruby. Z ekonomického i politického pohledu se přitom všichni zařadíme k poraženým. To jen zvýší volatilitu a akciové trhy se ocitnou pod tlakem. A všichni máme ještě v živé paměti devalvaci z roku 1998.

Každá větší krize má svůj katalyzátor a jedním z nich může být podle mě právě ruská intervence na Ukrajině. Přesto mě mnohem více znepokojuje krize současného politického vedení. Ruský rubl bude i nadále oslabovat a akciové trhy po celém světě by mohly začít snižovat svůj pákový poměr.

Hlavní ekonom Saxo Bank Steen Jakobsen

Steen Jakobsen byl v březnu 2011 jmenován do funkce hlavního ekonoma Saxo Bank, kam se vrátil po dvouleté přestávce. Během této doby pracoval jako investiční ředitel ve společnosti Limus Capital Partners. Před svým odchodem na počátku roku 2009 působil v Saxo Bank téměř devět let jako investiční ředitel. Má více než 20 let praxe v oblasti proprietary trading (obchodování na vlastní účet) a alternativního investování.

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688