Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie v ČR  |  22.02.2014 18:16:56

Analytici nad NWR lámou hůl, cílové ceny již pod 4 Kč

Analytici z JPMorgan upravili výrazně cílovou cenu pro akcie těžařské firmy. Snížili ji z 20 na 4,99 . Doporučení ponechali na "underweight". Už ve čtvrtek upravila cílovou cenu na 3,50 Patria Finance. Akcie poprvé v historii zlevnily pod 10 za kus.

Podle analytiků z JPMorgan bude mít v roce 2014 firma negativní volné cash flow, bude jí chybět 200 milionů eur. Tím také zdůvodnila zhoršení odhadu ceny akcií.

Banky se tak po nepřesvědčivých výsledcích za rok 2013 a zprávě o restrukturalizaci firmy předhánějí v tom, která akcie NWR ohodnotí levněji. K 15 snížili cílovou cenu třeba analytici z BMO Capital Markets, Raiffeisenbank srazila cíl na 16,10 .

V posledních dnech však přišla další vlna snižování, která dostala cílovou cenu akcií NWR dokonce až pod 10 .

"Poté, co firma oznámila snížení ekonomicky vytěžitelných zásob o 2/3 na 64 milionů tun a oznámila postupné snížení produkce na 4 miliony tun ročně, je jasné, že bude nutné snížit úrokové náklady téměř k nule, což znamená riziko masivní konverze dluhopisů NWR na akcie, a tím několikanásobné ředění akcií stávajících akcionářů," shrnuje problémy NWR analytik z České spořitelny Petr Bártek.

Zde je přehled doporučení, jak je sesbírala agentura Bloomberg.

NWR - přehled doporučení
NWR - přehled doporučeníZdroj: Bloomberg

Akcie NWR na snížená doporučení reagují dalším propadem. Ve čtvrtek ztratily 18 % a v propadu pokračovali i v pátek.

Analytik firmy CYRRUS Marek Hatlapatka uvedl, že NWR kvůli nízkým cenám uhlí a vysokým těžebním nákladům vykazuje velké ztráty a snižuje hotovostní polštář. "Trh je přesvědčen o tom, že k tomu, aby přežila, potřebuje zásadní kapitálový řez v podobě odpisu velké části dluhu a emise nových akcií", dodal Hatlapatka. Stávajícím akcionářům podle analytiků Patria Direct zůstává pouze jistá "časová hodnota", tedy víra, že se ceny uhlí zotaví natolik, že do roku 2018 firma vydělá dost na splátky dluhů.

Představenstvo NWR spustilo revizi kapitálové struktury, kvůli poklesu cen uhlí a vypršení platnosti revolvingového úvěru. Společnost dále oznámila, že firma JT Boyd předběžně ocenila zásoby uhlí v českých dolech NWR ke konci loňského roku na 64 milionů tun prokázaných a pravděpodobných rezerv. To je 65% pokles proti 184 milionům tun ke konci roku 2012. Tomáš Sýkora z Patria Direct poznamenal, že míra poklesu vytěžitelných zásob uhlí trh svým rozsahem překvapila a na hodnotu společnosti má fatální dopad.

Krátce po otevření burzy akcie NWR klesly o 12 % na historické minimum 9,50 koruny, později ztráty korigovaly. Prudce klesat začaly už ve čtvrtek, kdy analytici společnosti Patria snížili cílovou cenu z původních 15 na 3,50 koruny s cíle "prodat". Investiční banka JPMorgan stanovila cílovou cenu u akcií NWR na pěti korunách za kus.

Němý očekává, že titul bude pokračovat v poklesu a prohlubovat historická minima. Hatlapatka upozornil, že akcie NWR ztratily za poslední rok téměř 90 %. V polovině roku 2008 se přitom obchodovaly nad úrovní 600 za akcii. 

 

Čtěte také:

 

5 dividendových ETF s tučnými výnosy 

5 dividendových ETF s tučnými výnosy

Omezování kvantitativního uvolňování Fedu ovlivní výnosy dlouhodobých dluhopisů, krátkodobé úrokové míry ale centrální banka zamýšlí držet ještě nějakou dobu poblíž nuly. Výnosy ze spořicích účtů, termínovaných vkladů a fondů peněžního trhu tak zůstanou zanedbatelné. Jaké alternativy se nabízejí investorům prahnoucím po výnosech?

 

Kdy roste cena zlata? V posledních měsících za tím hledejte GOFO 

Kdy roste cena zlata? V posledních měsících za tím hledejte GOFO

Opakování je matka moudorsti. Ohlédněme se za rokem 2013 na trhu se zlatem a ukažme si, které faktory mu nejvíce ubližovaly, a co naopak stálo za růsty ceny tohoto drahého kovu. O stejnou podporu se totiž může zlato opírat i v posledních týdnech.

 

Čtěte také:

 

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688