Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Měny-forex  |  20.02.2014 22:26:40

Na Ukrajině teče krev, co na to burzovní trhy?

Konflikt na Ukrajině se zhoršuje. Úřady hlásí přes 30 mrtvých. Křehké příměří bylo ve čtvrtek porušeno radikálními demonstranty a Kyjev se opět proměnil v peklo. Na to prudce reagují i finanční trhy. Jak může krize na Ukrajině ovlivnit světové burzy? Ptali jsme se analytiků a ekonomů.

Situace se ve čtvrtek ráno prudce zhoršila. V Kyjeve opět teče krev. Střety jsou tvrdší než kdy dříve.

Na to prudce reagují ukrajinské trhy. Hřivna se propadá na minima vůči dolaru.

Kurz hřivny k dolaru
Kurz hřivny k dolaruZdroj: Bloomberg

Výnosy 10letých státních dluhopisů vyskočily nad 11 %.

Výnosy 10letých ukrajinských dluhopisů
Zdroj: Bloomberg

Nikdo neví, jak celá věc dopadne. Jaký vliv ale může mít situace na Ukrajině na světové trhy a Českou republiku podle českých analytiků?

Milan Vaníček

Milan Vaníček, hlavní analytik, J&T Banka

Domnívám se, že je to především pro samotnou Ukrajinu nepříjemný konflikt, ale rozsáhlejší dopad na finanční trhy by to mít nemělo. Není to země s velkým významem pro světovou ekonomiku. Případná restrukturalizace státního dluhu by měla mít rovněž relativně nízký dopad vzhledem k velikosti dluhu do 20 miliard USD. Samotné krvavé protesty jsou nepříznivou události pro rozvíjející se trhy, ale je to v regionu, kde nelze hledat podobnost s "arabským jarem". Celkově se tedy domnívám, že dopad na finanční trhy bude omezený. To samozřejmě nijak nesnižuje hrůzu a utrpení lidí.

Ľuboš Mokráš

Ľuboš Mokráš, analytik, Česká spořitelna

Střety na Ukrajině mohou způsobit výpadky dodávek surovin (uhlí, železná ruda) a narušení dopravy plynu. Plyn by byl pro nás asi nejhorší, naštěstí se aspoň blíží konec zimy.

Finanční trhy reagují standardně na zvýšenou nejistotu, která se netýká jen Ukrajiny, ale částečně i Ruska. Protože situace je nejasná a může se i výrazně zhoršit, čekám, že nervozita na trzích nějakou dobu potrvá. Náš region včetně ČR může být nervozitou zasažen výrazněji kvůli geografické blízkosti i ekonomickým vazbám na Ukrajinu. Mělo by se to týkat více Polska a Maďarska než nás, ale jak ukázala středa, i koruna je zranitelná.

Má letos smysl vsadit na ČEZ?

Petr Hlinomaz

Petr Hlinomaz, analytik, BH Securities

Pokud se nepodaří zastavit eskalaci konfliktu na Ukrajině, mohou finanční trhy reagovat silněji než dosud, zejména v Evropě. Vedle hrozby deflace se občanský konflikt na Ukrajině může stát nástupnickým tématem evropských finančních trhů roku 2014 po dluhové krizi, která vládla trhům v letech 2011 a 2012.

Zatím stojíme "jen" před otázkou zastavení střetů na Ukrajině, ale již nyní je pravděpodobné, že otázka politického uspořádání Ukrajiny a finanční pomoci může být velkou zkouškou pro soudržnost eurozóny a Evropské unie a testem vzájemných vztahů mezi EU, USA a Ruskem, což může mít přesah i do dalších mezinárodně politických problémů v zemích jako Egypt, Sýrie, Írán a Irák. Relativně stranou by mohla zůstat Čína.

Účinky konfliktu na mezinárodní politiku mohou být zatím tlumeny konáním olympijských her, je ale možné, že po jejich skončení budou vyjádření světových státníků ostřejší a častější.

Petr Gapko

Petr Gapko, hlavní ekonom, GE Money Bank

Každé politické napětí vyvolává tření na trzích v oblasti, které se dotýká. Nicméně v současné době, kdy Ukrajina čelí velkému tlaku USA a Evropy na vyřešení problému, odhaduji dopad na globální trhy a ČR jako nevýznamný. Jediné riziko by bylo, pokud by se situace zvrhla v déletrvající občanskou válku s dopady na dodávky plynu do Evropy.

Aleš Michl

Aleš Michl, analytik, Raiffeisenbank

Asi už jste si zvykli na to, že mám jiné názory než ostatní. Podstatnější změny trendu probíhají v Jižní Americe. Sledujte Venezuelu, pak se podívejte na znárodňování v Argentině, naopak Mexiko zkouší jít blíž k trhu.

 

Čtěte také:

 

Které firmy vybrat jako investici - velké, nebo malé? Které firmy vybrat jako investici - velké, nebo malé?

 

Vyplatí se dlouhodobě investovat spíše do malých, nebo velkých firem? Kterým se historicky daří lépe? Pamela Woo z americké divize BNP Paribas AM kromě odpovědí na tyto otázky nabídla i dva konkrétní investiční tipy.

 

 

  Investiční fórum: Aktivní investiční strategie na rok 2014 v podání tří expertů Investiční fórum: Aktivní investiční strategie na rok 2014 v podání tří expertů

Během lednového Investičního fóra nabídli Karol Piovarcsy (ředitel Saxo Bank ČR a SR), Kateřina Zychová (zakladatelka Verdi Capital) a Miroslav Plojhar (investiční stratég z České spořitelny) svůj výhled na investování v letošním roce plný žhavých tipů z různých oblastí investování.

 

 

 

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688