INGFONDY.CZ (INGFONDY.CZ)
Investice  |  15.10.2013 08:35:18

Pozitivní přístup k investicím - polovina cesty k úspěchu!

Od té doby, co Mario Draghi v loňském roce pronesl v kontextu ochrany eurozóny před možným kolapsem svůj slavný výrok „uděláme vše, co bude zapotřebí“, se zdá, že trhy opět dokázaly překonat další kritický moment. Pravděpodobnost útoku na Sýrii v nejbližší době se rychle snižuje, cena ropy sice stále kolísá, avšak bez zřejmého rostoucího trendu. Nálada investorů se celkově zlepšuje a (většina) rizikovějších aktiv zaznamenává růst. V sektoru dluhopisů je situace opačná – celosvětový tlak na růst výnosů státních obligací negativně ovlivňuje jejich výkonnost.

Otázkou zůstává, do jaké míry mohou úrokové sazby růst, než začnou „podkopávat“ růstová očekávání a ochotu investorů nakupovat riskantnější aktiva. Nyní se zdá, přestože se pohybujeme na volatilních trzích, že faktory, které doprovází postupné (cyklické) oživení hospodářského růstu, umožňují vytvořit prostředí, kde mohou růst společně jak riziková aktiva, tak i výnosy dluhopisů.

Lidé se vždy až příliš zaměřují na to, co by se mohlo pokazit, aniž by věnovali pozornost příležitostem, které by v dané situaci mohli pozitivně překvapit. Toto pokušení směřovat veškerou pozornost, analýzy a diskuze na potenciální rizika však může být riskantní samo o sobě. A priori negativní postoj může být pro investory vysloveně destruktivní, pokud dlouhodobě ovlivňuje jejich rozhodování a výhled na trhy.

V současné situaci, kdy jsou média po celém světě neustále plná „Sýrie“, konce kvantitativního uvolňování a krize rozvíjejících se ekonomik, je tak velmi snadné propadnout myšlence, že nejrozumnější investiční přístup je defenzivní. Z toho důvodu pokládáme za velmi důležité zdůrazňovat také pozitivní zprávy: pokračující ekonomické oživení na rozvinutých trzích, postupná stabilizace ekonomické situace v Číně a velké množství nevyužitých produkčních kapacit rozvinutých ekonomik. Tyto faktory příznivě ovlivňují současný vývoj světové ekonomiky a výsledný hospodářský růst v blízké budoucnosti by tak mohl překonat i naše dosavadní, relativně pozitivní odhady.

To samozřejmě neznamená, že by veškerá rizika spojená s krizí rozvojových ekonomik či nekonečnou diskuzí ohledně dluhového stropu v USA byla zažehnána. Znamená to však, že i tyto pozitivní faktory by měly být brány v úvahu. Znamená to, že akcie, stejně jako další druhy aktiv závislé na vývoji světové ekonomiky, například komodity, nyní patří mezi atraktivní investice a že pokračující opatrnost vůči dluhopisům je také na místě.

Na cestě k úspěchu, resp. k výnosu z pohledu investora, je tak pravděpodobně lepší nechat se inspirovat rčením, že „příliv vždy posune kupředu více lodí, než mnozí čekali“, než-li se pouze obávat možných rizik.

Autor:
Valentijn van Nieuwenhuijzen
Ekonom a hlavní stratég ING Investment Management

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste