Research (Proinvestory.cz)
Akcie ve světě  |  26.08.2013 12:45:17

Banky blížící se ke hraně?

Bankovní sektor si opět zaslouží zvýšenou pozornost, jakékoliv zvýšené problémy v tomto sektoru mohou pěkně otřást světovou ekonomikou. Dopad by pak byl na každého z nás. Klíčových bank je jen pár, proto jsem se rozhodl na některé z nich podívat.

Například Deutsche bank, největší evropská banka, nevypadá, že by byla v ideálním stavu. Tato banka si dává stranou velké částky na budoucí právní náklady a případná vyrovnání. Jen za poslední 2 čtvrtletí si Deutsche Bank takto vytvořila rezervy ve výši 3 miliardy euro, a to i za cenu, že výsledky hospodaření jsou hluboko pod očekáváním (toto chování mi připomíná JP Morgan, která za poslední dva roky zaplatila na pokutách 7 miliard dolarů).

Vedle toho Deutsche Bank oznámila, že plánuje zmenšit velikost své rozvahy o 250 miliard euro.  Důvodem je snaha vyhovět kritériím kapitálové přiměřenosti. Než aby navyšovala kapitál, raději zmenší objem aktiv. Zda to bude dostačující, se ukáže až časem. Jedna z největších britských bank - Barclays - jde opačnou cestou. Zmenšení rozvahy bude menší než u Deutscha Bank (ale i tak téměř 100 miliard euro), navíc chystá velkou emisi akcií o objemu 12 miliard dolarů. Z toho u emise za 9 miliard půjde o emisi s předkupním právem pro stávající akcionáře a takováto emise se dělává za cenu menší než tržní a v případě Barclays bude sleva 40%!

Ovšem i Barclays dává stranou velké částky na právní náklady – zde se jedná o 2 miliardy liber. Jaké žaloby banky čekají? Přece není běžné, aby řada velkých bank současně odkládaly stranou miliardové částky na právní náklady. Barclays sice přestála skandál se sazbami LIBOR, ale další skandál by jí již mohl způsobit vážné problémy.

Doporučuji sledovat banky i nadále. Pokud půjde o jednorázovou akci spojenou s Basel III, nevidím v ní problém.

Pokud by se však měl počet bank najednou hledajících kapitál rozrůstat bez přímé souvislosti s Basel III a u některých bank by se podobné události měly dokonce opakovat, bude to signál hrozícího vývoje „do kytek“. Zvláště v případě, že by se jednalo o globálně klíčové banky. Jak jsem již psal, Deutsche Bank i Barclays mezi ně patří.

Třetí bankou, kterou je třeba pozorně sledovat je již zmiňovaná JP Morgan. To není nic překvapivého, ale situace se nadále prohlubuje. V jejím případě nejde o emise akcií. Aktuálně je tato banka žalována osmi americkými vládními agenturami či organizacemi, včetně Ministerstva spravedlnosti, je žalována i za využívání dětské práce v Číně za účelem získání zakázek....  K tomu se s agenturami regulujícími kapitálový trh schází osobně i prezident Obama. Pokud toto není koordinovaná akce, tak nevím. Schválně, za jak dlouho dojde k rozdělení JP Morgan?

Bankovní podzim může být opět "veselý".

Tyto zprávy pro vás vytváří server Proinvestory.cz
ve spolupráci se serverem SILVERUM.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688