TNBiz (TN.cz)
Dávky a příspěvky  |  21.06.2013 19:55:08

Ochrnutá gymnastka se domohla svých dávek! POMŮŽEME I VÁM. NÁVOD JAK NA TO

Věra Černá měla našlápnuto k hvězdné kariéře. V sedmnácti se stala mistryní světa v gymnastice, kromě toho sesbírala nespočet jiných titulů. V devatenácti si ale při doskoku zlomila páteř a její sportovní kariéra byla v troskách. Ve třiceti jí pak našli obrovský nádor na mozku. Dnes chodí jen o berlích, ale ani s nimi nepřekoná víc než pár metrů.
 

Žije v dřevěné chatě za Brnem a do kapsy má hluboko. K tomu jí navíc před nedávnem úředníci sebrali sociální příspěvky a průkaz zdravotně postiženého. Prý se totiž o sebe sama dokáže postarat. To tvrdili úředníci ženě, která - jak přiznala - občas musí lézt i po čtyřech. Nohy jí neunesou. "Mám dvě nohy, které v podstatě nemůžu používat, protože levou mám ochrnutou, mám prasklý oba vnitřní menisky a mám artrózu všech kloubů," popsala své obtíže někdejší gymnastka.
 

Navzdory tak tristnímu zdravotnímu stavu usoudil od stolu posudkový lékař, že Věra Černá je zdravá a sociální pomoc nepotřebuje. Přišla o příspěvek na mobilitu i kartu zvlášť tělesně postiženého. Byla v situaci, kdy řešila, jestli si má koupit jídlo nebo benzin. Bez speciálně upraveného auta se totiž nikam nedostane.
 

 

To se i díky TV Nova změnilo. Počátkem května jsme o osudu Věry Černé odvysílali reportáž, pomohli jí s odvoláním proti odejmutí příspěvků a dnes jsme ji doprovodili před odvolací komisi. Byl to úspěšný den. Invalidní gymnastka se příspěvků domohla částečně zpět. "Dopadlo to dobře. Nemám sice přiznaný nejvyšší stupeň, ale mám přiznaný druhý stupeň, což je vlastně pro mě částečně vítězství," oddechla si Věra Černá. "Cítila jsem se trošku ponížená, že ti lidi si asi o mě mysleli, že jsem buď simulant nebo hypochondr," dodala ještě.
 

S krizí a úsporami ve státním rozpočtu se však podobných případů objevilo mnohem více. Úředníci zkrátka osekali počet příjemců dávek mezi invalidy. Ve většině případů od stolu. Na nemocných pak zůstává, aby se sami bránili. Přinášíme návod, jak na to.

 

Zdravotně postižení mají ze zákona (zákon č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením) nárok na toto:
 

1, Příspěvek na mobilitu
 

Příspěvek na mobilitu je opakující se nároková dávka, která je určena osobě starší 1 roku, která není schopna zvládat základní životní potřeby v oblasti mobility nebo orientace (nebo které byly přiznány mimořádné výhody II. nebo III. stupně, a to po dobu platnosti průkazu ZTP nebo ZTP/P. Osobě, která se opakovaně v kalendářním měsíci dopravuje nebo je dopravována, není umístěna v žádném pečovatelském ústavu (ve výjimečných případech ani pobyt v ústavu nemusí být překážkou).
 

Formulář pro žádost o tento příspěvek si stáhněte ZDE.
 

2, Příspěvek na zvláštní pomůcku (nebo její výpůjčka)
 

Nárok na příspěvek mají lidé s těžkou vadou nosného nebo pohybového ústrojí, s těžkým sluchovým nebo zrakovým postižením. Pomůckou může být i osobní auto.
 

Formulář pro žádost o tento příspěvek si stáhněte ZDE.
 

3, Průkaz osoby se zdravotním postižením a některé benefity, které z něj vyplývají
 

Formulář pro žádost o průkaz postiženého si stáhněte ZDE.
 

O odejmutí těchto příspěvků či karty tělesně postiženého rozhoduje v prvním kole lékař posudkové služby příslušné okresní správy sociálního zabezpečení. Nemusí mít ale poslední slovo. Proti jeho rozhodnutí se můžete odvolat.
 

 

Odvolání pak putuje úplně jinam - před posudkovou komisi ministerstva práce a sociálních věcí. Tam už nesedí lékař, který posuzoval vaši první žádost (či odmítl vaše nároky na příspěvek), ale tříčlenná posudková komise. A ta už může rozhodnout zcela jinak a váš nárok uznat.
 

Pro toto odvolání už neexistuje jednotný formulář. Je nutné sepsat odvolací dopis. Jeho hrubý návrh jsme převzali od Ligy vozíčkářů. Doporučujeme ho upravit podle vaší aktuální situace:
 

 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688