TNBiz (TN.cz)
Investice  |  16.06.2013 12:03:49

Do Chorvatska na dovolenou: Kudy, kam a za kolik!

Chorvatsko od 1. července vstoupí do Evropské unie a přinese to s sebou několik změn. Především zmizí celní kontroly a nahradí je pouze hraniční. K moři tak můžete vyrazit pouze s občankou, a pozor - děti pod 15 let musí mít cestovní pas.

Vzít si s sebou můžete také cokoliv, pokud nebudete obchodovat s jídlem. Zboží však nesmí přesáhnout částku 300 eur (7798 ) pokud jedete autem, letecky a lodí až 430 eur (11 106 ).

Dobrá zpráva také je, že ceny potravin by se neměly zdražit. "Ceny potravin zůstanou v podstatě stejné. Dnes když je Chorvatsko plné super a hypermarketů, ceny jsou na stejné úrovni jako u nás. Je jasné, že ty jejich speciality jsou vždycky dražší. Je zajímavé, že víno bude v obchodech levnější, protože se musí přizpůsobit cenové relaci Evropské unie," řekl pro Český rozhlas Jaroslav Medek z cestovní kanceláře Mediterán Travel.


Před cestou také nezapomeňte na cestovní pojištění. Podívejte se, které je pro vás nejvýhodnější.
 

Jak, kudy a za kolik
 

Většina Čechů do Chorvatska jezdí autem. A teď dávejte pozor - dopravní předpisy se na začátku roku zpřísnily a kvůli nebezpečné jízdě byste místo na pláži mohli skončit na tři roky ve vězení. Tvrdší tresty se týkají především překročení rychlosti v obci, předjíždění na nepřehledném místě nebo jízdy pod vlivem alkoholu či psychotropních látek.

Stejně jako u nás nesmíte v Chorvatsku při jízdě používat mobilní telefon a musíte být připoutáni. Denní svícení je tu však povinné jen během zimního období. Nezapomeňte, že povinnou výbavou je v Chorvatsku i tažné lano.

Povolená rychlost v obci je 50 km/h, mimo obec 90 km/h, na rychlostních silnicích 110 km/h, na dálnicích 130 km/h, motorová vozidla s přívěsem bez brzdy 80 km/h.

I pokud nebudete platit pokutu, cesta vás vyjde dráž. Změnil se kurz eura a stoupla i chorvatská kuna. Z kurzu z roku 2012 3,28 korun za kunu stoupla na 3,40 korun. Mýtné vás proto vyjde o něco dráž. Rakušané navíc zdražili i dálniční známky. Takže zatímco loni jste za desetidenní dálniční známku zaplatili 196 korun, letos je to už 214 korun.
 

Nejoblíbenější trasa do Chorvatska je přes Brno, Mikulov, Vídeň, přes Graz a Maribor na Záhřeb a po dálnici do Splitu. Tato trasa je přitom dlouhá kolem 1 100 kilometrů a dá se ujet přibližně za jedenáct hodin.
 

http://img.cz.prg.cmestatic.com/media/images/440xX/May2013/1502180.jpg

Druhá nejčastější trasa vede přes České Budějovice, Linec a Graz, kde se při cestě do Splitu napojuje na dálnici z Vídně. Trasa do Dalmácie měří z Prahy přibližně 1000 kilometrů a trvá zhruba jedenáct hodin.

Překvapivou variantou je cesta přes Mnichov, po níž se dá relativně rychle dojet na Istrii. Nevýhodou však zůstává, že cesta je finančně náročnější kvůli poplatkům.

Nejrychlejší možností, jak se dostat do Chorvatska, je samozřejmě letadlo. Navíc vznikl nový spoj Praha - Dubrovník. Tato část Chorvatka byla od roku 2009 vzdušnou cestou přímo z Česka nepřístupná, protože zkrachovala společnost Sky Europe. Nyní lety obnoví SmartWings, a kromě Splitu se tak Čechům otevře cesta na samotný jih země. Letadla budou z Prahy.
 


Nejlevnější ubytování

Po únavné cestě si potřebujete odpočinout. Podívejte se na seznam nejlevnějších hotelů hned u moře.
 

A teď už jenom nezapomenout zabalit slunečník a opalovací krém! Který "opalovačák" je nejlepší, najdete ZDE.
 


Jedete do Chorvatska? Máme SEZNAM 50 nejlevnějších hotelů hned u moře

 

 

 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 19:02  Marcolla (WOOD & Company): JPMorgan je jedním z lídrů v oblasti tokenizace aktiv a.. Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá 19:00  Abbvie po čtvrtletních výsledcích klesá o 4 % 📃 X-Trade Brokers (XTB)
Pá 18:24  USDJPY na nových 34letých maximech 📈 X-Trade Brokers (XTB)
Pá 17:43  Kam investuji ? Martin Stránský (WBTCB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688