Daniel Kozel (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  09.01.2002 10:32:13

Akcie: Pražská burza zakončila úterní obchodování ve ztrátě, když se trh stal obětí akcií Českého...

Ranní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 9.1.2002

      Komentář k trhům

       Pražská burza zakončila úterní obchodování ve ztrátě, když se trh stal obětí akcií Českého Telecomu. Ten dnes zažil velmi volatilní seanci, když střídal přírůstky se ztrátami. Nakonec uzavřel ve ztrátě 0,7% na 381. Index PX-D tak oslabil o 1,1% na 1081,1 bodu. Výrazně opět propadly akcie Unipetrolu, které se již zabydlely pod úrovní 40 za akcii. Po zprávách o odložení privatizace ztrácely i akcie společnosti ČEZ.

       Pražská burza by dnes mohla korigovat svoje ztráty. Sledováno bude zasedání vlády, které možná projedná privatizaci ČEZu.

       Komentář k zahraničním trhům

       Americké akciové trhy včera uzavřely smíšeně, když index Nasdaq vzrostl o 0,9% na 2055,7 bodu. Naproti tomu index DJIA oslabil o 0,5% na 10150,6 bodu. Technologické akcie podpořily pozitivní komentáře společností Altera a BMC Software. Naopak, jejich agresivnější nárůst korigovalo varování společností Gateway a AOL Time Warner. DJIA zase ztrácel v reakci na varování společnosti Alcoa, díky ztrátám Citigroup v reakci na její expozici vůči Argentině. Negativně se projevilo i snížení investičního doporučení na akcie Catepillar. Dnes by se trhy mohly opět vrátit k růstu.

       Evropské akciové indexy včera oslabily díky ztrátám technologických titulů, které převážily nad přírůstky rozvodných společností. Index Eurotop 300 včera poklesl o 0,8% a shodně oslabil i užší index Eurostoxx 50. Nedařilo se hlavně akciím společností Ericsson, Alcatel a Nokia v reakci na snížení investičního doporučení na celý sektor. Nedařilo se ani akciím podniků z navazujících odvětví jako je Infineon a Epcos. U Infineonu působily negativně také zprávy o prodeji 40m akcií v držení společnosti Siemens a o emisi konvertibilních dluhopisů. Včera posilovaly akcie rozvodných společností poté co německá RWE oznámila výsledky v souladu s očekáváním. Posílily i akcie rivalské společnosti E.ON. Dnes budou oznámena důležitá čísla o německé nezaměstnanosti. Dnes se očekává, že evropské akcie budou posilovat, SAP by se mělo dařil po oznámení lepších výsledků.

       Komentář ke společnostem

       ČEZ

      
Člen privatizační komise Josef Hojdar potvrdil, že komise doporučila vládě zrušit privatizaci ČEZu, jelikož žádný z investorů nesplnil privatizační podmínky. Italská společnost Enel byla ochotna přijmou podmínky privatizace, ale nabídla nižší cenu 140mld než vládou požadovaných 200mld. Francouzská EdF zase tuto podmínku splnila nabídkou 213mld, ale nebyla ochotna přijmout podmínky privatizace. Nicméně, denní tisk spekuluje, že EdF záměrně rozšířila informace o její nabídce, aby získala exklusivitu pro další jednání s vládou. Zástupci EdF se včera údajně setkali s představiteli vlády.

       Očekáváme, že vláda se rozhodne zrušit privatizaci, která bude pokračovat až po parlamentních volbách ve druhé polovině roku 2002.

      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688