TNBiz (TN.cz)
Investice  |  19.04.2013 06:00:07

Má vaše zvíře vyrážku? Může trpět alergií. Poradíme vám, jak s ní bojovat

U všech savců se imunitní systém brání cizorodým bílkovinám tvorbou protilátek různého typu. Podobně jako u člověka slouží protilátky typu IgE k obraně proti parazitům. Pokud se ale jejich tvorba vymkne z kontroly, jsou tvořeny i proti neškodným bílkovinám, které pak při kontaktu způsobují alergické reakce. Taková bílkovina se potom nazývá alergen.

 

Atopický ekzém existuje i u psů

Mechanismus vzniku alergie je stejný u lidí i u psů. K rozvoji alergického onemocnění je tedy nutná tvorba alergických protilátek a současně také kontakt s vyvolávajícím alergenem. Tato představa platila poměrně dlouho i pro atopický ekzém. U psů se dokonce původně nazýval „alergická inhalační dermatitida“, protože vyvolávajícím alergenem byl často pyl nebo jiné inhalační alergeny jako například roztoči.

 

První literární záznamy o atopickém ekzému u psů se datují od roku 1976. V poslední době se ale ukazuje, že k rozvoji atopického ekzému přispívají i jiné faktory, než pouze zvýšená a odchylná tvorba IgE protilátek proti alergenům.

 

 

Na rozvoji choroby se podílí nadměrná prostupnost kůže a také určitá porucha tkvící přímo v kožních buňkách. Dalšími faktory, které při rozvoji onemocnění hrají důležitou roli, jsou infekce stafylokoky a kvasinkami. Tyto poznatky jsou poměrně čerstvé a v poslední době významně přispěly ke zdokonalení léčby.

 

Klinické známky atopického ekzému u psů

 

Objevují se během prvních dvou let života psa. Kůže na břiše, packách a uších je svědivá a zarudlá. Přechodně se stav může vrátit k normálu, a to často vede k oddálení diagnózy. Ta je většinou stanovena až v době, kdy kůže svědí trvale a objevuje se vypadávání chlupů a trvalé zarudnutí, pak se přidávají i druhotné infekce. V rámci stanovování diagnózy musí být ale vždy vyloučeno zablešení. Téměř všichni psi mají někdy během života blechy. Nejprve se tedy podniknou přísná opatření k vyhubení těchto parazitů.

 

Pokud se ani potom stav nelepší, je podezření na alergii potvrzeno kožními testy. Provádějí se po uspání zvířete na vyholené oblasti hrudníku stejným způsobem jako u lidí.

 

Léčba a její možnosti

 

Léčba je také podobná jako u lidí. Prvním opatřením je vyhnout se kontaktu s alergeny. Pokud je například pes alergický na roztoče, neměl by pánovi lézt do ložnice a do postele, kde je roztočů nejvíce.

 

 

Dalším důležitým zásahem je boj s infekcí, pokud se objeví. Podávají se antibiotika a léky proti plísním. Jsou používány tytéž protialergické léky jako u lidí, pouze dávky jsou přepočteny na kilogram váhy. Stejně jako u lidí je dokonce používána i alergenová imunoterapie (dříve nazývaná desenzibilizace).

 

V poslední době jsou zkoušena i různá dietní opatření, jako je přidávání nenasycených mastných kyselin do stravy, které mají zlepšit stavbu kožních buněk. Prevencí alergie může být také křížení nepostižných jedinců. Pokud jsou oba rodiče postižení, je u psů riziko pro potomky 60%, pokud není postižen ani jeden, je riziko pouhých 10%.

 

Co dělat, když trápí zvířecího miláčka alergie na jídlo?

 

Případů, kdy jsou na jídlo alergičtí i domácí mazlíčci, není zrovna málo. V případě kožních potíží pomůže alergii diagnostikovat jídelní test. Možná vám ho doporučí veterinář, ale vyzkoušet ho můžete i sami. "Jídelní" test na alergii by měl trvat alespoň 6 až 8 týdnů
 

 

Jaké jídlo vybrat

 

V zásadě je to jednoduché. Vaše zvíře musí dostat takovou stravu, kterou nebylo krmené předtím, než se objevily potíže. Většinou je to dieta sestávající z karbohydrátů a proteinů neboli bílkovin. V rozhodování při koupi je přitom důležité vědět:

• co vaše kočka či pes konzumovali před několika dny až týdny – nyní totiž musíte koupit stravu s naprosto odlišnými složkami;
• že zdrojem bílkovin by mělo být maso ryb, kachen či vajíčka;
• že jako karbohydráty by měly být použity brambory, hrášek, kroupy či vločky.

 

Mazlíka otestujte

 

Aby byl jídelní test směrodatný, musí trvat alespoň 6 až 8 týdnů. Teprve poté je možno potvrdit, zda je nová dieta účinná, nebo ne. Pokud test funguje, kožní příznaky, jako jsou vyrážka a svědění, by se měly zlepšit či úplně vymizet. V tom případě by to znamenalo, že příčinou alergie bylo opravdu jídlo. Chcete-li si být úplně jistí, začněte svého miláčka opět krmit předchozí stravou. Když se příznaky znovu vrátí, bude vaše testování potvrzeno.

 

Má kupovaná strava výhody?

 

Každý upřednostňuje něco jiného. Někdo vaří zvířeti denně z čerstvých surovin, jiný dává přednost granulím a jídlům z konzerv a mnozí obě možnosti kombinují. Mezi výhody připraveného jídla, které můžete kupovat hotové, patří:

• úspora času, který nemusíte strávit přípravou jídla;
• uzavřené plechovky či sáčky výhodné pro cestování;
• trvanlivost.

 

 

Máte-li jakékoli pochybnosti o správnosti stravy pro vaše zvíře, poraďte se raději s veterinářem.

 

Alergičtí můžete být i na velmi neobvyklé věci. Například na sperma. Má žena, která trpí touto nepříjemnou alergií, šanci otěhotnět? Dozvíte se v zítřejším dílu seriálu na TN.cz.

 

Více informací nejen o alergiích si můžete dozvědět na webu Ulékaře.cz.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 18:24  USDJPY na nových 34letých maximech 📈 X-Trade Brokers (XTB)
Pá 17:43  Kam investuji ? Martin Stránský (WBTCB)
Pá 16:44  Týden na akciových trzích: v Praze podividendový propad, ostatní trhy rostly -... Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688