Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  19.03.2013 14:39:41

Drahé kovy a světové měny – jak to jde dohromady?

Provázanost vztahu světových měn a cen drahých kovů je naprosto zásadní. Především v této souvislosti mluvíme o relativní hodnotě amerického dolaru vůči ostatním významným světovým měnám, neboť drahé kovy jsou nominovány právě v USD. Základní závislost je jasná – pokud hodnota USD vůči ostatním světovým měnám klesá, roste cena drahých kovů. Platí zde tedy negativní korelace, jejíž míra je ovšem ovlivněna i dalšími externími faktory a podmínkami, například aktuální geopolitickou situací. Do kategorie „ostatní důležité světové měny“ z pohledu významu pro drahé kovy bych zařadil euro, čínskou lidovou měnu žen-min-pi známou spíše pod jednotkou čínský jüan, japonský jen, australský dolar a jihoafrický rand. Pozice britské libry je z hlediska nastavení cen drahých kovů upozaděna, nemá příliš velký vliv, a to s ohledem na komparativní velikost ekonomik většiny zemí, v nichž se výše zmíněné měny využívají jako národní, a zároveň se zde nenacházejí významné zdroje drahých kovů. Velikost trhu v Číně, Spojených státech amerických, Evropské unii nebo Japonsku se výrazně liší od Spojeného království. Australský dolar (AUD) si drží důležitost díky své geografické poloze – řada komodit, mezi něž samozřejmě patří i drahé kovy, se těží právě v Austrálii. Ze stejného důvodu je zásadní i jihoafrický rand (ZAR). Jihoafrická republika má na svém území největší světová ložiska platiny i významná ložiska dalších drahých kovů.

Ze jmenovaných měn má velmi specifické postavení čínský jüan. Je stále do značné míry centrálně udržován, což znamená, že nejsou v jeho případě aplikovány principy volného trhu. Čínská vláda jej uměle podhodnocuje, aby podpořila export čínských produktů do ostatních zemí světa. Především Spojené státy americké a Evropská unie kvůli tomu již mnoho let vyvíjejí tlak na čínskou vládu, aby kurz jüanu uvolnila, dochází k tzv. měnové válce. Postupně se jim v tomto ohledu daří. Proces apreciace, tedy zhodnocení měnového kurzu vůči zahraničním měnám, je již nastartován a je podle mě jen otázkou času, kdy dojde k dalšímu uvolnění této měny. Bude to významně záviset na čínské interní poptávce, tedy na situaci, zda a kdy Čína dosáhne klíčového stavu nezávislosti na exportu. Obecně lze říci, že z důvodu regulace kurzu jüanu nejsou jeho výkyvy zásadní a do doby jeho plného tržního uvolnění nemají změny v hodnotě jüanu tedy podstatný vliv na obchodování s drahými kovy. Situace v Číně nás i přesto velmi zajímá a neustále ji sledujeme. Aktuální kurz je cca 6,2 jüanu za 1 USD. Naše společnost totiž v Číně provozuje rafinerii na zlato a stříbro. Tato rafinerie je členem šanghajské zlaté burzy (Shanghai Gold Exchange).

Již jsem zmínil, že jsou z pohledu vývoje cen drahých kovů významné i AUD a ZAR, a to kvůli geografické poloze. Otázka, jak je tomu u dalších zemí, v nichž se těží větší množství drahých kovů, je proto nasnadě. Do procesu tvorby cen drahých kovů měny dalších afrických států zasahují minimálně. Ačkoliv jsou třeba Ghana nebo Tanzanie významnými zdroji drahých kovů, jsou jejich měny nestabilní a z celosvětového hlediska nevýznamné. Alespoň prozatím.

Tomáš Plachý, generální ředitel, SAFINA,a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 19:02  Marcolla (WOOD & Company): JPMorgan je jedním z lídrů v oblasti tokenizace aktiv a.. Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá 19:00  Abbvie po čtvrtletních výsledcích klesá o 4 % 📃 X-Trade Brokers (XTB)
Pá 18:24  USDJPY na nových 34letých maximech 📈 X-Trade Brokers (XTB)
Pá 17:43  Kam investuji ? Martin Stránský (WBTCB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688