Cyrrus (Cyrrus)
Investice  |  03.10.2012 17:00:41

ČEZ jako další oběť „pofukušimské“ hysterie?

Ani dnes se investoři nedočkali výraznější kurzotvorné zprávy, která by akciové indexy osvěžila a nabídla tituly zajímavé k nákupu. Na pražské burze se nejvíce do popředí zájmu dostala akcie ČEZ (-0,5 % na 728 CZK). Po ránu se totiž objevily zprávy, že ČEZ má problém s Evropskou komisí, protože používá v JE Dukovany ruské jaderné palivo, které formálně odporuje současným evropským směrnicím. Spor se týká toho, že ČEZ používá již obohacené jaderné palivo z Ruska, zatímco EU nařizuje, aby se palivo obohacovalo v unii. ČEZ nicméně argumentuje tím, že smlouva na dodávky byla podepsána ještě před vstupem ČR do EU a že se jedná o formální spor. Z pohledu analytiků by ČEZ neměl mít větší problém si své smlouvy obhájit a podobné snahy se berou jako protijaderné lobby států jako Rakousko nebo Německo a celkové „pofukušimské“ hysterie. Před 14. hodinou odpoledne navíc Český rozhlas při šel se zprávou, že kvůli ruskému palivu se nechystá omezení Dukovan a odvolával se na tvrzení pracovníků agentury Euroatom v Lucemburku.

Smíšený vývoj na evropských bankovních titulech (např. Deutsche Bank +1,8 % na 32,10 EUR, Commerzbank -1,2 % na 1,42 EUR) se projevil i u nás. Akcie Komerční banky z rána začaly prudce oslabovat a v 9:51 dopoledne se obchodovaly pod 3900 korunami na 3.891 CZK. Opětovný zájem o Erste Group Bank (dnešní závěr na 437,60 CZK, +1,5%) a postupný růst akcií Deutsche Bank však nasměroval investory k využití těchto nízkých cen Komerční banky a její kurz zpevnil až na závěrečných 3.980 CZK (+0,7 %). Mezi poražené dnes patřil i Volkswagen, preferenční typ akcie, který je tradičně velmi citlivý na horší makrodata z Číny. Dnešní index čínských nákupních manažerů (PMI) ve službách byl totiž nejhorší od března 2011. Špatné zprávy z Číny (jednoho z největších trhů s automobily) prakticky vždy způsobí pokles silně zastoupeným značkám, kterým VW je.

Z vlastních zkušeností mohu říci, že v současné době dosahují nejlepších výsledků investoři upřednostňující např. day-trading s poklesovými certifikáty, kteří vyhlížejí postupné oslabení cyklických akcií ze svých maxim.



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688