Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie ve světě  |  11.06.2012 07:57:00

Euro v závěru týdne opět pod tlakem; po žádosti Španělska o pomoc vylétlo na dvoutýdenní maximum

Společná evropská měna si v průběhu pátečního obchodního dne odepsala vůči dolaru více než procento. Zatímco na počátku páteční asijské seance se kurz nacházel ještě u 1,2575, v průběhu amerického obchodování se již pod tlak dostala hladina 1,2450 USD/EUR.
 
Euro doplatilo na nepříznivé makroekonomické ukazatele z eurozóny indikující oslabování ekonomické aktivity. Dubnová data německého zahraničního obchodu sice přinesla vyšší než očekávaný přebytek, ten byl ovšem důsledkem výraznějšího propadu dovozů ve srovnání s vývozy. Podstatné je, že se objem zahraničněobchodní výměny snižuje, což je silnou indikací klesající globální poptávky i slabé poptávky v německé ekonomice. Další zklamání přišlo z Itálie, kde dubnová průmyslová výroba zaznamenala propad o výrazných 1,9 % m/m, což překonalo i ta nejpesimističtější očekávání. Potvrzuje se tak pokračující prohlubování recese v třetí největší ekonomice eurozóny.
 
Závěr týdne byl též ve znamení šířících se spekulací, že Španělsko během víkendu požádá o balík finanční pomoci zejména na záchranu bankovního systému. Tyto spekulace se nakonec ukázaly jako oprávněné , když španělský ministr hospodářství L. de Guindos oznámil, že země požádá eurozónu o finanční pomoc pro své banky. Pomoc bude mít podobu půjčky za "velmi výhodných podmínek", které budou v nejbližších dnech dohodnuty. Oficiální žádost se ale nedá očekávat dříve než 21. června, kdy budou dokončeny dva nezávislé audity španělského bankovního sektoru. Na rozdíl od Řecka, Irska Portugalska ale zřejmě pomoc nebude podmíněna reformami, neboť v tomto směru již Španělsko učinilo významný pokrok. Ratingová agentura Fitch odhaduje náklady na rekapitalizaci španělských bank ve výši 60 až 100 mld. EUR. Podle MMF by mělo stačit 37 mld. EUR. Informační agentury však zmiňují především částku 100 mld. EUR.
 
Úvod týdne zahájilo euro se ziskem. V reakci na oficiální žádost Španělska o finanční pomoc reagovalo euro posílením. V průběhu dnešní asijské seance se kurz vyšplhal až k 1,2670 USD/EUR, což představuje nejvyšší úroveň za poslední dva týdny. Otázkou ovšem je, zda může být pozitivní reakce trhů dlouhodobá. Po poskytnutí pomoci Španělsku se totiž pozornost může začít přesouvat směrem k dalším problematickým státům jako je například Itálie. A trhy mohou začít pochybovat ohledně kapacitních možností evropských záchranných fondů.
 
Pokud jde o dnešní ekonomické indikátory, zveřejněny budou evropské statistiky, které by měly potvrdit útlum ekonomické aktivity a pro euro tedy fundamentální podporu představovat nebudou. Prohlubující se recesi v Itálii by měla potvrdit finální data HDP za Q1 12. Výrazně pesimistické jsou odhady ekonomů Sociéte Générale pokud je o výsledek francouzské průmyslové výroby za duben. Fundamentálně se tedy důvody pro posilování eura hledají opravdu obtížně.

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

24.09.2018Koruna se dostala na závěr minulého týdne pod tlak ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
04.06.2015Euro na dvoutýdenním maximu po komentářích Maria Draghiho Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688