Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  02.05.2012 08:32:22

Výsledková sezóna: Co mohou investoři čekat od MastarCard, Visa a Time Warner?


Ve středu budou investory zajímat hlavně čísla dvou největších poskytovatelů platebních karet Visa a MasterCard a  mediálnímu gigantu Time Warner.

Visa - čtvrtletní zisk a tržby

 

Visa

 

Visa se musela přizpůsobit novým americkým regulačním pravidlům, která omezují výši poplatků vybíraných provozovateli karet od obchodníků za platby zákazníků. Druhá část regulačních změn, která začala platit 1. dubna, by měla mít na hospodářské výsledky Visy ještě větší dopad, protože po bankách vyžaduje, aby neuzavíraly výhradní kontrakty jen s některými provozovateli karet, ale měly diverzifikovanější sítě. V návaznosti na to hrozí omezení objemu transakcí, na kterých jsou tržby Visy závislé.

Investory tak bude zejména zajímat to, jak se firma přizpůsobí ztíženým podmínkám. Brzy by měla představit detaily změn v poplatcích, které mají pomoci nalákat obchodníky a udržet potřebné množství transakcí.

Dalšími sledovanými událostmi budou soudní spory s obchodníky kvůli výši poplatků, kterou musejí prodejci za přijímání karet platit. V prosinci management oznámil, že muselo být do úřední úschovy uloženo 1,6 miliardy USD pro případné vypořádání sporů.

MasterCard - čtvrtletní zisk a tržby

 

 

MasterCard

 

Stejně jako Visa bude i MasterCard nepříznivě ovlivněna soudními spory s obchodníky. Analytici odhadují, že celkové vyrovnání, v němž by figurovaly i velké banky jako Bank of America a JPMorgan, by podle zveřejněných informací společnosti Visa a Mastercard mohlo stát až 6,5 miliardy USD.

MasterCard generuje 60 % svých tržeb na zahraničních trzích, otázkou proto bude, jak se do jejího byznysu promítne ekonomické ochlazení v Evropě. MasterCard (ale i Visa) značně investuje do segmentu mobilních technologií, především v rozvíjejících se zemích. Spotřebitelé zde většinou disponují mobilními telefony, ale k nákupům využívají na místo plastikových karet spíše papírové peníze. Visa počítá s tím, že proniknutím na tyto trhy (které pro provozovatele karet skýtají velký potenciál) získá větší objem transakcí.

Time Warner - čtvrtletní tržby

 

Akcie: Má letos smysl řídit se příslovím "Sell in May and go away"?

 

Time Warner

 

Time Warner je provozovatelem kabelové televize v USA i ve světě, významným producentem celovečerních filmů a vydavatelem tištěných i webových médií. Největším segmentem tržeb je kabelová síť (se stanicemi TBS, TNT, Cartoon Network, Tru TV, HBO a kanály CNN). Tržby plynou jak z reklam, tak z klientských poplatků.

Filmy produkuje pod značkou Warner Bros. a New Line Cinema (například Batman a Harry Potter), obvykle jde zhruba o 20 filmů za rok. Kromě filmů vyrábí i pořady pro své kabelové stanice a televize. Mimo to vydává 21 magazínů v USA a mnoho titulů pro zahraniční distribuci, provozuje i některé webové servery (například CNNmoney.com).

Tržby rostou zhruba 2,5% tempem už od roku 2007. Firma snižuje náklady na inzerci a mírně navyšuje kapitálové výdaje (ačkoli během recese výrazně klesaly).

V minulosti společnost vydala 550 milionů USD na akvizice zahrnující nákupy některých poboček HBO a investice do mediálního obsahu (hlavně na mladých trzích). V nedávné době odštěpila Time Warner Cable a AOL.

Pro Time Warner bude i do budoucna nejtěžší přizpůsobovat se novým podmínkám. Zákazníci přesouvají svůj zájem od kabelové televize a filmů směrem k internetovým aktivitám, jako jsou online hry, vlastní videa (YouTube) či prosté surfování po internetu. Z trendů je nejvýznamnější streamování videa. Pro Time Warner to znamená nižší ziskovost - firma byla zvyklá na silné prodeje DVD. Ostatní segmenty (například tisk) budou sice také zaznamenávat mírný pokles, ale pro celkové hospodaření to nebude tak palčivé díky jejich nižšímu podílu.

 

Čtěte také:

 

  1. Christopher Verrone: Hledáte vítězný mix? Akcie, zlato a dolar!
  2. Je zlato vhodná investice v době vrcholu býčího akciového trhu?
  3. IW speciál: Zlatá horečka

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688