Dan Karpíšek (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  10.10.2001 11:02:45

Akcie: Akcie na pražské burze uzavřely v úterý s mírným ziskem, když index PX-D posílil o 0,2% na 853,7..

Ranní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 10.10.2001

      Komentář k trhům

       Akcie na pražské burze uzavřely v úterý s mírným ziskem, když index PX-D posílil o 0,2% na 853,7 bodu. Trh během dne posiloval o více než 1%, ale díky propadu akcií Českého Telecomu svoje zisky zkorigoval. Český Telecom v úterý zahájil výrazným růstem, ale nakonec uzavřel ve ztrátě. Český Telecom byl jediný titul, který v úterý oslabil a to o 1,5%. Nicméně, posilování akcií Českých radiokomunikací a ČEZu pomohlo pražské burze výše. České radiokomunikace posílily o 3,2% a ČEZ je následoval s růstem o 2,1%. Z bank se lépe dařilo České spořitelně, které získala 0,6% zatímco Komerční banka uzavřela nezměněna na úrovni 932,3.

       Dnes očekáváme, že akcie projdou korekcí poté co posilovaly po čtyři dny v řadě. Investoři budou pravděpodobně vybírat zisky u Českého Telecomu.

       Komentář k zahraničním trhům

       Americké akcie včera oslabovaly taženy technologickým sektorem. Index Nasdaq přerušil sérii pěti přírůstků v řadě a oslabil o 2,2% na 1570,2 bodu. DJIA poklesl o 0,2% na 9052,4 bodu. Nedařilo se akciím společnosti Intel a další výrobci čipů v reakci na snížení odhadů pro tento sektor. Oslabil i Microsoft v reakci na rozhodnutí nejvyššího soudu, že společnost porušovala antimonopolní zákony. Trhy oslabovaly také díky obavám z dalších teroristických útoků poté co se na Floridě objevily případy antraxu. Po uzavření trhu oznámila Motorola třetí čtvrtletní ztrátu v řadě, která však byla v souladu s očekáváním trhu. Dnes bude pokračovat oznamování výsledků hospodaření. Mezi společnostmi je další významná technologická společnost Yahoo. Očekáváme klidné obchodování s mírnými cenovými pohyby, trhy budou pravděpodobně opět oslabovat.

       Německé akcie včera mírně poklesly, když index Dax oslabil o 0,5% na 4472,4 bodu. Trh byl tažen níže poklesem akcií Deutsche Telecomu, DaimlerChrysler a SAP. Naopak, trh podpořily akcie Infineonu, které byly silně nakupovány americkými investory. Posilovaly rovněž akcie Siemensu a chemické a farmaceutické společnosti Bayer. Také akcie Allianz korigovaly ztráty z předchozích dní. Dnes se očekává, že Dax opět oslabí. Posilovat by mohly akcie Siemensu po pozitivních zprávách od společnosti Motorola.

       Komentář ke společnostem

       Telekomunikace

      
Český telekomunikační úřad údajně připravuje několik scénářů na udělení licencí na UMTS tak aby byla splněna podmínka vlády získat 20mld. Cena licence je stanovena na 6,7mld. První kolo tendru by se mělo opakovat a operátoři by si mohly vybrat ze dvou scénářů. V prvním by zaplatily polovinu ceny licence a zbytek v pěti splátkách. Podle druhého scénáře by zaplatily tři čtvrtiny ceny licence a zbytek v deseti splátkách. Pokud se operátoři nezúčastní prvního kola, tak licence propadnou do druhého kola, které bude provedeno formou aukce s vyvolávací cenou 6,7mld. O licenci mají údajně zájem čtyři telekomunikační operátoři včetně Orange a Vodafone.

      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688