TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  04.12.2011 14:13:46

PROTESTY PILOTŮ: Víkend je oddechem, o stávce se bude rozhodovat v pondělí po obědě

PRAHA (MEDIAFAX) - České aerolinie (ČSA) po dvoudenních protestech pilotů na začátku víkendu plně obnovily provoz, o případné stávce se bude rozhodovat v pondělí v odpoledních hodinách. Agentuře Mediafax to v neděli sdělil výkonný sekretář a mluvčí Českého sdružení dopravních pilotů ČSA (CZALPA) Filip Gaspar.

"Víkend je pro nás oddechem, další jednání jsou v plánu v pondělí. Popoledni se setkáme s piloty, z tohoto jednání by mělo vzejít jestli, a kdy by se měla uskutečnit případná stávka," uvedl Gaspar s tím, že o výsledku jednání odboráři budou informovat pravděpodobně kolem třetí hodiny odpolední. "Z doslechu také víme, že se s námi chce sejít i management firmy," doplnil mluvčí.

Piloti v pátek odpoledne vstoupili do další fáze protestů a vyhlásili stávkovou pohotovost, do doby vyhlášení chystané stávky však budou normálně létat.

"S ohledem na to, že reakce (na současné protesty - pozn. red.) byla bohužel pouze negativní, tak budeme nuceni v protestech pokračovat, a proto jsme vyhlásili stávkovou pohotovost," vysvětlil Gaspar v pátek.

Stávková pohotovost je pouze přípravou na stávku, kterou chtějí vyhlásit v nejbližších dnech. "Aby stávka mohla být legální, tak potřebujeme na přípravu několik dní. Musíme například nahlásit účastníky stávky a tak dále, a to chvíli potrvá," nastínil Gaspar další kroky. "Přesná čísla (kolik pilotů se ke stávce připojí - pozn. red.) budou známa až v době vyhlášení stávky jako takové," poznamenal.

Prezident ČSA Phillippe Moreels v pátek znovu zopakoval, že protest části pilotů považuje za nelegální. "Mohu potvrdit, že protestující piloty jsme schopni nahradit, provoz ČSA nebude nijak omezen. Vůči pilotům, kteří se připojili ke stávce, budeme postupovat podle pracovního práva. Postupně s nimi budeme ukončovat pracovní smlouvy," zdůraznil Moreels.

Piloti Českých aerolinií zahájili ve čtvrtek ráno protestní akci proti vyvedení podstatné části letadel z flotily národního dopravce - ČSA. Řada pilotů nenastoupila do práce s odvoláním na aktuální zdravotní indispozice. Podle Gaspara piloti pouze využili možnosti, kterou jim skýtají letecké předpisy a kolektivní smlouva.

Piloti ČSA tímto způsobem protestovali proti probíhající restrukturalizaci letecké společnosti. Kvůli protestní akci muselo být ve čtvrtek zrušeno 25 zpátečních letů. Českým aeroliniím se podařilo přesměrovat stovky cestujících na linky jiných dopravců, kteří po dohodě s Českými aeroliniemi na vybrané spoje nasazovali letouny s větší kapacitou. Více než stovku cestujících ve čtvrtek večer také ČSA ubytovaly v hotelu. V pátek nevypravily osm letů.

Libor Popela, Filip Sušanka, Tomáš Čížek, susanka@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688