Dan Karpíšek (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  31.08.2001 15:02:26

Akcie: Akcie na pražské burze se vrátily v tomto týdnu na sestupnou trajektorii, když index PX-D oslabil o.

Týdenní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 31.8.2001

      Akcie na pražské burze se vrátily v tomto týdnu na sestupnou trajektorii, když index PX-D oslabil o 1,7% na 940,1 bodu. Ztráty zaznamenaly téměř všechny SPADové tituly. Nejvíce byly zasaženy akcie Českých radiokomunikací, které oslabily o 8,2% a dostaly se opět pod 400 za akcii. Investoři se začali zbavovat akcií společnosti poté co vláda opět odložila rozhodnutí o privatizaci společnosti. Ostatní tituly jíž zaznamenaly ztráty mírnějšího rozsahu. Unipetrol a Česká spořitelna oslabily o 2,3% respektive o 2,4%. Komerční banka, ČEZ i Český Telecom se pohybovaly relativně nejlépe, když jejich ztráty byly menšího rozsahu než pokles trhu. Posilovaly pouze akcie Philip Morris ČR, které si připsaly velmi mírných 0,6%.

       Příští týden by již mohl být zajímavější jelikož bude relativně bohatší na domácí informace. Hned v pondělí oznámí Unipetrol konsolidované výsledky za první pololetí podle IAS. Nicméně, tyto informace jsou relativně nedůležité, jelikož trh více sleduje výsledky podle českého účetnictví, které společnost prezentuje s větší frekvencí. České radiokomunikace také oznámí konsolidované výsledky podle IAS, které na rozdíl od Unipetrolu jsou velmi významné, jelikož zahrnují hospodaření dvou nejvýznamnějších dceřinných společností RadioMobilu a Contactelu. Vláda by se měla příští týden sejít a jednat o problematice licencí na UMTS. Návrhy mobilních operátorů se prozatím výrazně odlišují od vládních představ a spekuluje se, že vláda pod tíhou okolností sníží cenu licencí na 3mld. Do pátku 7. září by měly potenciální investoři předat nezávazné nabídky na privatizaci společnosti. Trh bude především zajímat počet a jména zájemců. Čím větší počet zájemců a významnější jména ze sektoru tím lépe pro akcie společnosti. Celkově očekáváme spíše pokračování negativní nálady, která bude pramenit hlavně ze zahraničních trhů.

       Zástupci FNM se v tomto týdnu sešli s představiteli Societe Generale, aby projednali urychlení platby za privatizaci Komerční banky. Podle Hospodářských novin je největším problémem, který celou transakci zdržuje podmínka, že k provedení platby dojde až po začlenění pražské pobočky Societe Generale do Komerční banky. Zástupcům FNM se nelíbí řešení aplikované francouzskou bankou a snažili se ji přimět aby použila některý rychlejší způsob. Údajně by mohlo dojít k zaplacení sumy 40mld až v listopadu.

       Očekávalo se, že vláda v tomto týdnu učiní konečné rozhodnutí v případě privatizace Českých radiokomunikací. Nicméně, k jednání na toto téma na zasedání vlády nakonec nedošlo a tak nejistota ohledně budoucnosti společnosti stále přetrvává. Titul by podle našeho názoru potřeboval vyjádření jasného postoje vlády na toto téma.

       Podle Lidových novin neobsahuje plán Deutsche Telecomu na snížení zadlužení žádnou rezervu na případné akvizice. To vylučuje účast společnosti při privatizaci českých telekomunikačních společností Českého Telecomu a Českých radiokomunikací.

      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688