Petr Volrab (Renesance CI)
Akcie ve světě  |  30.08.2001 01:58:52

Růst HDP přinesl zklamání

Americké akciové trhy ve středu oslabily již po třetí v řadě. Po zveřejnění zprávy, že americká ekonomika ve druhé čtvrtletí vzrostla nejnižším tempem za posledních devět let, se investoři stále obávají, že firemní zisky nezaznamenají v nejbližším období obrat k lepšímu. Během středeční seance se nedařilo zejména technologiím. Výraznější pokles investic do softwaru pak poslal níže softwarové tituly, přičemž obdobnou medvědí službu prokázal polovodičovému odvětví výrobce čipů AMD, který očekává mezičtvrtletní pokles tržeb.

Index Nasdaq Composite si od počátku týdne odepsal již 3,8 % a jeho ztráta v tomto roce dosáhla 25 %. Po oznámení revize růstu HDP za 2. čtvrtletí se akciové trhy nacházely v pozitivním teritoriu. Obchodování však provázely nízké objemy obchodů, přičemž se na trhu neobjevilo dostatek kupců, kteří by chtěli za současného vývoje vstupovat na trh. Na základě již zmíněných nižších než očekávaných investic do softwaru zamířily níže též dva hlavní zástupci tohoto sektoru, kterými jsou Microsoft (MSFT) a Oracle (ORCL). Pro polovodičové tituly pak měl špatnou zprávu výrobce čipů AMD (AMD), jenž očekává pokles tržeb v tomto čtvrtletí o 15 %, za čímž stojí zejména skomírající trh s paměťovými počítačovými čipy. Ve stejném duchu vyznělo též vyhlášení výsledků Texas Instruments (TI). Ty za druhé čtvrtletí sice předčily očekávání analytiků, avšak společnost pro čtvrtletí následující  očekává pokles tržeb a dosažení ztráty. Trojciferný propad zaznamenal též index newyorské burzy Dow Jones, který se tak přiblížil na dosah 10.000 hranici.

Americká ekonomika ve druhém čtvrtletí neočekávaně vzrostla o 0,2 % meziročně, a překonala tak odhady analytiků, kteří předpokládali nulový růst. Stály za tím zejména vyšší výdaje domácností ve srovnání s dřívějšími vládními odhady. Dnes, tedy ve středu zveřejněná revize růstu HDP však představovala pokles oproti minulý měsíc zveřejněnému prvnímu odhadu ve výši 0,7 %. Uplynulé čtvrtletí tak bylo vůbec nejhorší za posledních více než devět let, když společnosti snížily zásoby a omezily investiční výdaje. Tato revize nicméně zatím neukončila nejdelší období expanze americké ekonomiky. V následujících měsících pak analytici očekávají opětovné zrychlení tempa růstu. Podílet by se na tom měly zejména spotřebitelské výdaje tažené daňovými škrty a obnovení růstu kapitálových investic v podnikové sféře. V tomto čtvrtletí se očekává expanze o 1,7 % a v posledních třech měsících letošního roku by hospodářský růst měl dosáhnout 2,8 % meziročně. Tato očekávání vycházejí z předchozích kroků Fedu, který od začátku roku snížily úrokové sazby o celá 3 %. Jedná se o vůbec nejagresivnější uvolnění měnové politiky od roku 1982, přičemž současná hladina úrokových sazeb je nejnižší od dubna 1994.

Toto zpravodajství pro Vás připravil Renesance Capital Invest


Přečtěte si také:

30.09.2020Německá inflace přinesla zklamání Research (Česká spořitelna)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688