Saxo Bank (home.saxo)
Akcie ve světě  |  23.11.2010 10:48:39

Akciové trhy klesají v důsledku dluhové nákazy

Očekává se, že evropské akciové indexy otevřou v úterý na nižších úrovních, protože index S&P přes noc výrazně oslabil v důsledku obav z možného rozšíření irské krize do ostatních zemí na periferii eurozóny.

Hlavním tématem, které hýbe trhy, zůstává problematika zadlužení v Evropě. Od Irska se nyní pozornost přesouvá na další státy, zejména Portugalsko. Jak jsme uvedli již dříve, je pouze otázkou času, než bude záchranný balíček potřebovat i Portugalsko, které jej pravděpodobně bude muset přijmout ještě rychleji než Irsko. Portugalsko by však pomoc stejně potřebovalo – dříve či později – i kdyby nedošlo k přelití tohoto problému z Irska.

Jaký tedy může být sled událostí? Portugalsko nejprve veřejně popře, že by pomoc potřebovalo. Trhy pak začnou prodávat portugalské dluhopisy a návratnost, kterou budou vyžadovat od investicPortugalsku, výrazně stoupne. Díky tomu si portugalští politici uvědomí, že prostě nemají na placení účtů dost peněz a požádají EU/MMF o pomoc.

Portugalsko by se tak stalo třetí zemí, která sáhne do Fondu evropské finanční stability (EFSF), v němž tak již nezbude místo na další nově příchozí. Pravidlo zní, že pokud pomoc obdrží více než tři státy, přijde fond o svůj rating AAA, což by znamenalo značný negativní tlak na EUR a akciový trh. Dalším a co do velikosti mnohem závažnějším problémem bude situace, kdy o pomoc požádá Španělsko. Očekáváme, že se tak stane v roce 2011, neboť u větší části španělského dluhu lze očekávat refinancování. Fond je prostě na podporu Španělska příliš malý, takže Španělsko by muselo uzavřít dvoustranné úvěrové smlouvy s velkými zeměmi jako je Německo a Francie. Taková situace může EUR dostat skutečně pod velký tlak a způsobit další pokles na akciových trzích.

Vzhledem k tomu, co bylo řečeno, by dobrý výsledek německého indexu nákupních manažerů v 8:30 GMT mohl změnit nasměrování trhu, protože za Evropu platí účty právě Německo. Očekáváme solidní výsledek; konsenzus je 56,8 (oproti předchozí hodnotě 56,6). To by mělo stačit ke krátkodobému zklidnění trhů, nikoli však ke změně trendu. Pokud by se dnešní negativní trend měl zlomit, museli bychom se dočkat výrazného pozitivního překvapení, jako např. hodnoty nad 57. Taková situace by mohla akciové trhy dostat zpět do kladné zóny.

Christian T. Blaabjerg. Saxo Bank

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688