Akcie v ČR  |  04.06.2001 12:36:17

Růst i při poklesu ???

Zprávy
BBG Finance a.s.

Zprávy z finančních a kapitálových trhů

Zprávy

Pondělí 4. června 2001

Spojené státy



Pokles míry nezaměstnanosti překvapil, aktivita výrobního sektoru ovšem opět poklesla.

Spojené státy

I v pátek pokračoval akciový trh v růstu, když investory před zahájením obchodování překvapil meziměsíční pokles míry nezaměstnanosti.

Podle vládní statistiky poklesla míra nezaměstnanosti z dubnových 4,5 % na 4,4 % v květnu, což vypovídá o jisté stabilitě trhu práce v době ekonomického poklesu. Pro trh bylo dané číslo překvapením, neboť experti v průměru predikovali spíše další nárůst nezaměstnanosti. Počáteční nadšení sice za hodinu a půl zkalil první pokles NAPM indexu (výrobní sektor) po třech měsících postupného zlepšování (index v květnu poklesl z dubnové hodnoty 43,2 na 42,1, když dna 41,2 dosáhl v lednu), ovšem pozitivní informace z trhu práce po zbytek dne převážily.

Sebevědomí investorů navíc posílil i největší výrobce automobilů společnost General Motors, které v uplynulém měsíci vzrostly prodeje aut v USA o 0,5 %. Jde tak o první růst od října minulého roku a stejně jako v případě výše zmíněných ukazatelů se skutečnost lišila od očekávání, neboť analytici odhadovali meziroční zhruba 6% pokles prodejů. GM rovněž oznámil, že současné očekávání analytiků EPS 1,05 USD za 2Q01 je splnitelné a že firma stále predikuje EPS 4,25 USD za celý FY 2001. Květnové prodeje u konkurentů Ford a DaimlerChrysler poklesly o 12 respektive 8,3 %, nárůst prodejů a tržního podílu „tradičně“ zaznamenaly automobilky Toyota, Honda a Volkswagen.

Zájem investorů se v pátek více zaměřil na polovodičové tituly, zvláště na lídra odvětví společnost Intel, které pomohl čerstvě zveřejněný pozitivní komentář firmy Robertson Stephens. Ta konkrétně považuje poptávku po motherboardech Intelu za stabilizovanou, poptávka po procesorech by se za poslední týden či dva měla zvyšovat. Pozitivněji vidí 2Q01 i Novellus, producent polovodičového výrobního zařízení, jenž za toto čtvrtletí očekává EPS ve výši 40 centů, o 1 cent nad konsensuální predikcí analytiků. Zájem o polovodičové tituly potvrdil i silný růst akcií varující Altery.

Dnes bude oznámen „nevýrobní“ NAPM index za květen (očekávání dle Reuters 47,8), zítra revize vývoje produktivity (- 0,8 %) a jednotkových pracovních nákladů (+ 6,0 %) za první letošní čtvrtletí.

Česká republika

Ministerstvo financí v pátek sdělilo, že jednání o privatizaci Komerční banky pokračují nadále se všemi třemi zájemci a jeho rychlý konec se neblíží. MF rovněž zopakovalo, že žádné další garance již bance poskytovány nebudou. V minulých dnech byla naznačována možnost rychlého ukončení privatizačního procesu, nicméně páteční informace by mohla na trh působit jako mírné zklamání. Nedomníváme se však, že by případné protažení jednání bylo způsobeno nízkými nabídnutými cenami a v otázce privatizace banky jsme stále optimisty.

1.IF Živnobanka vyplatí čistou dividendu ve výši 59 , rozhodným datem je 30. červen. KCP rovněž povolila otevření fondu, k tomu však dojde až po soudním rozhodnutí v otázce žaloby minoritního akcionáře napadající otevření fondu.

Evropa

Dnes by se na trhu měly objevit nové akcie Deutsche Telekom, jejichž emisí společnost financuje nákup amerického Voice Streamu (1,2 mld. ks akcií). Akcie by mohli prodávat zejména američtí investoři, nicméně DT se snaží jednotlivé investory přesvědčit, aby je neprodávali - v USA probíhá mohutná roadshow. Podle některých odhadů by se dnes mohlo na trhu objevit až 150 mil. ks akcií, přičemž standardní denní obchodované množství se pohybuje okolo 50 mil. ks. Je tedy pravděpodobné, že akcie společnosti se dnes ocitnou pod prodejním tlakem, fundamentální výhled pro společnost se však nemění.

Přehled akciových indexů

Patrik Muller, Petr Sedlář

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688