Petr Hanisch (AliaWeb)
Jeseník  |  21.09.1999 15:17:50

Czech rating agency, a.s.,- rating města Opavy

 

Tisková zpráva

Rating města Opavy

Ratingová agentura Czech Rating Agency, a. s., (CRA) dokončila ratingové hodnocení města Opavy a udělila městu Opava:

dlouhodobý rating Baa /ACR

krátkodobý rating Prime–2

 

Město Opava získalo rating jako dvanácté město hodnocené Czech Rating Agency, a. s. Podle mezinárodní stupnice obdrželo město známku Baa, podle lokální stupnice platné pro Českou republiku obdrželo ratingovou známku ACR, což je v investičním pásmu. Město Opava obdrželo mezinárodní hodnocení jeden stupeň pod úrovní, na jaké je hodnocena Česká republika.

Statutární město Opava se nachází v severovýchodní části České republiky v centru české části Slezska v blízkosti hranicePolskou republikou. Na jihozápadě je chráněno výběžky Jeseníků a Oderských vrchů, na sever se rozprostírá dolnoslezská nížina. Ve městě žije 63 294 stálých obyvatel na rozloze 9 057 ha. Opava byla významným střediskem na obchodní stezce už ve 12. století. Postupně byla osídlována německým a židovským obyvatelstvem. K velkým změnám došlo v roce 1945, kdy bylo město vybombardováno a bylo zničeno 75% budov. Po skončení války byla odsunuta velká část obyvatel města.

Město má poněkud horší dopravní spojení. Nejbližší dálnice je až v Olomouci a rovněž silnice I. třídy č. 11 spojující město s Hradcem Králové a zejména s Ostravou není vyhovující. Železniční spojení s Ostravou a Olomoucí je spíše regionálního významu, výrazně ho může zlepšit zamýšlená elektrifikace a oprava trati 316 z Opavy do Ostravy s napojením na koridor Varšava – Vídeň. Díky průmyslově zemědělskému zaměření oblasti dosahuje nezaměstnanost ve městě 9,16% a neměla by se výrazně zvyšovat. Mezi nejvýznamnější podniky ve městě patří závod Opavia podniku Danone Čokoládovny, a.s., Galena, a.s., Ostroj Opava, a.s., Model Obaly, a.s., Balakom, a.s., Mrazírny Oceán, a.s., ČSAD Opava, a.s. či Ingstav Opava, a.s. Z blízkých podniků mají význam pro zaměstnanost Brano, a.s. Hradec nad Moravicí, MSA, a.s. Dolní Benešov či Lanex, a.s. Bolatice.

Dosavadní hospodaření města Opavy ve sledovaném období od roku 1995 nelze hodnotit zcela pozitivně. Kladně lze hodnotit výsledky rozpočtového hospodaření, kdy ve všech letech sledovaného období celkové příjmy města přesahovaly celkové výdaje. Celkové příjmy města nepřekročily hranici 1 mld. . V roce 1999 a následujících dvou letech by se měly pohybovat v rozmezí 700 až 800 mil. . Téměř 50% příjmů města je tvořeno daňovými příjmy. Dle názoru CRA by mohly daňové příjmy v průběhu dvou let překročit 400 mil. . Podstatně hůře je třeba hodnotit nakládání s majetkem města. Město dodnes nemá vedenu přesnou evidenci svého majetku. Nedostatečné je dle názoru CRA pojištění majetku města, jež není komplexní, což by se v případě vzniku pojistné události mohlo negativně projevit ve výdajích města. Neinvestiční výdaje města jsou plně kryty opakujícími se příjmy a město dosahuje kladného provozního přebytku. Ve sledovaném období od roku 1995 město investovalo cca 700 mil.  převážně z vlastních zdrojů. Z cizích zdrojů využilo 140 mil. . Závazky města z přijatých půjček a úvěrů činily polovině roku 1999 cca 100 mil. . Jejich splácení by nemělo ani v budoucnu činit městu problémy.

Analytici: Marian Klásek, Martin Kala

Podrobné informace o ratingu města Opavy jsou uvedeny v systémech REUTERS na stránkách CZRA nebo v systémech Albertina, Newton I.T. nebo agentury ČEKIA a také na internetové adrese WWW.czechrating.cz.

V případě, že se budete zajímat o kompletní znění ratingové zprávy CRA nebo budete mít další dotazy, obraťte se prosím na:

paní Michaelu Čarneckou, obchodní oddělení CRA, tel. 02/24 23 51 61 nebo na pana Ing. Václava Klučku, náměstka primátora města Opavy, tel. 0653/756 202.

Tiskovou zprávu vydala v Praze dne 15. září 1999 Czech Rating Agency, a. s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Jeseník:

30.04.1999  HROMADNÉ ODKUPY RM - SYSTÉMU G 084 S (30.4.1999) Ing. Jaroslav Šírek (RM-Systém a.s.)
29.04.1999  HROMADNÉ ODKUPY RM - SYSTÉMU G 084 S (29.4.1999) Ing. Jaroslav Šírek (RM-Systém a.s.)
27.04.1999  HROMADNÉ ODKUPY RM - SYSTÉMU G 081 S Ing. Jaroslav Šírek (RM-Systém a.s.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688