TNBiz (TN.cz)
Investice  |  28.05.2010 18:28:05

Jelínek: NWR očekává návrat k zisku, šance na vyplacení dividendy za první pololetí stále existuje

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Těžební společnost New World Resources (NWR) očekává po ztrátovém 1. čtvrtletí ve druhém kvartálu návrat k zisku a silné výsledky hospodaření mají následovat i v dalších kvartálech. Uvedl to v pátek v rozhovoru pro server Patria.cz Marek Jelínek, finanční ředitel NWR.

"Výsledky za první čtvrtletí na provozní úrovni nebyly vůbec špatné, a to i přesto se z našeho pohledu jednalo o překlenovací období mezi krizovým rokem 2009 a silnými kvartály počínajícími druhým čtvrtletím," řekl Jelínek v online rozhovoru. Počítá s tím, že výsledky za 2. čtvrtletí letošního roku podpoří začátek platnosti nově sjednaných cen koksovatelného uhlí a koksu. Finanční ředitel uvedl, že "pokud se nestane něco mimořádného" splní NWR letošní plán produkce 5,5 milionu tun koksovatelného uhlí, pět milionu tun energetického uhlí a zhruba jeden milion tun koksu.

Marek Jelínek uvedl, že možnost vyplacení dividendy za první pololetí stále existuje, jestliže se firmě bude dařit v příštích čtvrtletích a trh neovlivní náhlé změny. "Naše dividendová politika vyplácet zhruba 50 procent z čistého zisku se nemění. Jakmile začneme zisk vytvářet, zvážíme i výplatu dividendy," řekl. Oznámení o prozatímní dividendě mohou akcionáři očekávat společně se zveřejněním pololetních výsledků.

Ekonomické prostředí se meziročně zlepšilo a výsledný efekt na prodeje NWR tak může být pozitivní. Zvláště optimistické jsou podle Jelínka vyhlídky na trhu koksu. "Oceláři v regionu postupně navyšují kapacity a zároveň část nezávislých producentů koksu musela své provozy kvůli ekonomické krizi vloni zavřít. Výsledkem je velmi napjatý trh s koksem v celé Evropě," uvedl Jelínek na Patria.cz s tím, že v poslední době firma pozoruje oživení u slévárenského koksu (určeného především pro automobilový průmysl), jehož je NWR největším producentem v Evropě.

Většinu cen za prodávané uhlí si společnost NWR dohodla již dopředu v rámci ročních kontraktů. NWR v dubnu oznámilo získání smluv na prodej 5,5 milionu tun koksovatelného uhlí externím zákazníkům na období od dubna 2010 do března 2011 (japonský účetní rok). Osmdesát 80 procent z nich se má realizovat při průměrné ceně zhruba 163 eur (cca 4173 korun) za tunu, což je cena vyšší mezikvartálně o 58 procent a meziročně o 87 procent. Cena za zbývajících 20 procent objemu prodejů je sjednáváno čtvrtletně. "Jde převážně o koksovatelné uhlí nižší kvality," popsal kvartálně dosmlouvávanou pětinu prodeje Jelínek. Podle něho se cena za tuto část koksovatelného uhlí pohybuje na úrovni 135 eur (3456 korun) za tunu. Spotová cena nejkvalitnějšího koksovatelného uhlí se přitom podle jeho informací nyní obchoduje za 210 dolarů (4410 korun) za tunu, tedy v přepočtu asi za 170 eur za tunu.

Finanční ředitel NWR zatím nepředpokládá žádné výraznější výkyvy v cenách po zbytek roku, ačkoliv v posledních několika dnech lze vysledovat oslabení cen železné rudy v Rusku a na Ukrajině. S pozvolným ústupem cen železné rudy kvůli slábnoucí poptávce v Číně a s následným skokovým růstem v roce 2011 až o 25 procent počítá podle včerejšího vyjádření Kostyanin Zhevago, šéf těžební společnosti Ferrexpo Plc. provozující doly na Ukrajině. NWR současný pokles cen železné rudy zatím na cenách uhlí nijak nepociťuje a podle Jelínka se to "ani projevit nemusí".


Dana Rybáková, rybakova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688