TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  17.05.2010 01:30:07

Bitevníky L-159 míří do servisu, pak do Afghánistánu

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Armáda se pouští do modernizace osmi bitevníků L-159, s nimiž počítá pro nasazení v Afghánistánu. Informuje o tom pondělní vydání ekonomického deníku E15.

Armáda se pouští do modernizace bitevníků i přesto, že bez podpory Poslanecké sněmovny, která posílení naší zahraniční mise není zatím nakloněna, je bojové nasazení letounů vyloučeno. Podle důvěryhodných zdrojů deníku E15 blízkých vzdušným silám bude první prototyp vybavený novými komunikačními, navigačními a dalšími přístroji dokončen ještě letos a modernizace letounů přijde na stovky milionů korun.

„Snahou je předvést stroje v reálných bojových situacích, k tomu je jejich upgrade nezbytný. Afghánská armáda má o bitevníky zájem. Byli bychom rádi, kdyby NATO tento obchod zaplatilo, podobně jako to udělalo u dopravních vrtulníků, které jsme blízkovýchodní zemi dodali,“ vysvětlil strategii ministerstva obrany vysoce postavený důstojník. Za 12 strojů Mi-17 a Mi-24 dostalo Česko 600 milionů, další stamiliony získal za jejich generální opravy státní podnik LOM Praha. V případě L-159 by na obchodu profitovalo Aero Vodochody ovládané finanční skupinou Penta.

O prodej nepotřebných letounů Afghánistánu usiluje ministerstvo obrany už déle. Jeho plány však narážejí na odpor ČSSD a komunistů. Levice přitom odmítá i návrh vlády z letošního února posílit českou vojenskou účast o 55 vojáků a dva dělostřelecké radary. „Po volbách se horké hlavy zklidní a bude větší prostor pro naslouchání logickým argumentům,“ doufá ministr Martin Barták.

O vyslání bitevníků do Afghánistánu by byl podle informací deníku E15 doplněn až další návrh zahraničních misí na příští dva roky. To znamená, že rozhodnutí bude na nové vládě a sněmovně. „Faktem je, že bitevníky by se musely modernizovat, i kdybychom je do blízkovýchodní země neposílali. Během příštího roku by mělo být dokončeno všech osm letounů,“ uvedl Tomáš Soušek z magazínu ATM, který se věnuje armádní technice.

Jako o hotové věci hovoří o misi piloti. Na tři tisíce vojáků ze zemí NATO teď ve vojenských prostorech Libavá a Brdy absolvuje cvičení Létající nosorožec, zaměřené právě na situace v Afghánistánu. „S L-159 se na nasazení v této zemi připravujeme. Až padne politické rozhodnutí, můžeme vyrazit,“ řekl pilot Jakub Štefánek. „V Afghánistánu se přesunují konvoje s jídlem, materiálem. Vojáci doprovázejí i civilisty, kteří tam staví třeba školy či nemocnice. A ze vzduchu je střeží letouny,“ dodal.

Zatímco nadzvukové stíhačky slouží zpravidla k ochraně bombardérů a k vzdušným soubojům, české podzvukové letouny jsou pro úkoly v afghánských horách, tedy k útokům na pozemní cíle, mnohem vhodnější. A jejich provoz je i výrazně levnější. „Pokud by se politické strany na vyslání L-159 do Afghánistánu dohodly, trvalo by však minimálně dva roky, než by piloti a pozemní personál byli na misi dokonale připraveni,“ dodal Soušek. Podle materiálu, o němž už v únoru jednala vláda, ministerstvo zvažuje nasazení šesti letounů a stovky vojáků pro jejich obsluhu.

Libor Popela, popela@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688