Emil Dočkal (Dower-D)
Akcie v ČR  |  25.03.2010 06:42:59

DOWER-D: Philip Morris a ČEZ - návod jak obchodovat?

Trhu stále chybí nové impulzy. Proto doporučujeme věnovat pozornost praktičtějším tématům, než jen nekonečnému meditování o tom co bude či nebude. Například cenovému vývoji konkrétních akciových titulů. Nastává čas, technická analýza takový čas signalizuje, "kolísavého růstu", jakési růstové, promiňte nám ten výraz,  "cukatury". K vysvětlení tohoto pojmu jsme si vybrali Philip Morris ČR a ČEZ.  Nejdříve k Philip Morris ČR, graf 1.

Graf 1, Philip Morris ČR, OS MACD a Bollingerova pásma k 24.3. - pro zvětšení klikněte

Tak jak se  pomalu blíží/blížil "čas dividendy", tak postupně roste/rostl zájem o tento titul. Nejdříve  ovšem šlo, v první fázi, o "spekulační" před-dividendový zájem. Co to znamená? Každý zkušenější investor ví, že před blížící se dividendou cena akcií roste. Proto nakupuje. Investoři využívají, v oné první před-dividendové fázi, zvýšenou cenu k aktuálnímu zhodnocení a vybrání zisků. Proto po růstu titul koriguje. Tak to bylo a vlastně v těchto dnech ještě i je i s akciemi PM ČR.

Pak se investoři, před druhou fází před-dividendového růstu, rozdělí na dvě skupiny. Ta první jen využila první fáze a na dividendu si už nárok nečiní a proto odstupuje ze hry. Ta druhá, často to jsou především finančně silnější investoři, "sází" i na jistotu dividendy, obvykle se o ní už v této fázi ví víc informací, a rozhodne se vstoupit do hry znovu. Samozřejmě v tu chvíli už počítá s po-dividendovým poklesem. A přesně tomuto schématu odpovídá i aktuální  vývoj ceny akcií PM ČR.

V podstatě něco podobného, ale v sofistikovanější podobě se děje, bez ohledu na jiné vlivy a impulzy, i u akcií ČEZ, graf 2.

Graf 2, ČEZ, OS MACD a Bollingerova pásma k 24.3. - pro zvětšení klikněte

I u tohoto titulu jsou patrné "mezifáze". Nesouvisí však tak těsně s dividendou jako v případě PM ČR, i když také, ale v této chvíli spíš s jistou "provokací vzhůru". Všimněme si. Dlouho se cena ČEZ držela, při nízkých objemech, okolo úrovně 850 . V tu dobu nakupovali trpěliví smart investoři. Pak šla cena akcie poměrně výrazně, oproti předcházejícímu stavu, vzhůru. To byla fáze, která se dá přirovnat k oné první před-dividendové fázi u PM ČR, načež došlo k poklesu.

V tuto chvíli jsme přesvědčeni, že se celý cyklus bude opakovat, ale onou startovací hladinou už nebude 850 , ale hladina o něco vyšší, možná někde okolo současných 880 . Až se investoři opět "nasytí" bude se celý "kolotoč" opakovat. A tak se se nejspíš bude opakovat i ona vzpomínaná "cukatura".

A na závěr ještě praktická poznámka pro drobné investory. Důležité v našich kalkulacích musí být poplatky a daně. Pokud odhadneme, například v případě ČEZ, že "cena na ně připadající" je, dejme tomu, 20 na akcii, má smysl obchodovat pouze v tom případě, že se do tohoto pásma "vejdeme", jinak se bude jednat o marnou investici. Ale to už všichni dobře známe.

 

Už jste navštívili náš seminář?


Už jste navštívili náš seminář? Nejbližší se koná už 28.4.2010. Klikněte sem!

 

 

 

Přejete si víc informací? Klikněte!

Už jste navštívili zdarma naše Denní grafy v Klientském servisu? Ne? Klikněte sem!

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688