Emil Dočkal (Dower-D)
Akcie v ČR  |  11.02.2010 08:17:06

DOWER-D: Vývoj indexu PX, aneb firemní výsledky rozhodnou!

Byť se i dnes budeme ohlížet za středečním obchodováním, viz grafy 1 až 3, bude naše dnešní ohlédnutí dlouhodobé, v časovém horizontu uplynulých více než dvou roků. Svým způsobem jakési píchnutí do vosího hnízda.

Graf 1, Komerční banka, OS MACD a Bollingerova pásma k 10.2. - pro zvětšení klikněte

Graf 2, ČEZ, OS MACD a Bollingerova pásma k 10.2. - pro zvětšení klikněte

Graf 3, Telefónica O2, OS MACD a Bollingerova pásma k 10.2. - pro zvětšení klikněte

Dnes je totiž dlouhodobější ohlédnutí na místě. Denně jsme bombardování spoustou různých doporučení, makrodat, výsledků, zpráv, analýz a kdoví čeho ještě. Možná to bude znít bláznivě, ale v podstatě jsou všechny tyto informace "na nic". Brání nám totiž vidět za spoustou stromů les.

Podívejme se raději na vývoj indexu PX od ledna 2008, graf 4.

Graf 4, Vývoj indexu PX od ledna 2008 do 9.2.2010 - pro zvětšení klikněte

Když se ohlédneme za uplynulými dvěma lety nelze si nevšimnout,  že se, navzdory vší záplavě zpráv a informací,  vlastně nic tak podstatného nedělo a vývoj předurčilo "něco jiného" než ona spousta zpráv a informací. Otázka zní: co?

Podívejme se ještě jednou na graf 4. Na jaře 2008 trh ještě více či méně stagnoval. Čekalo se na první výsledky roku 2008, protože se už z výsledků roku 2007 vědělo, že se "něco", asi špatného, chystá. A když to první polovina roku 2008 potvrdila, zamířily trhy dolů. Přelom roků 2008/2009 poznamenalo čekání. Opravdu to bylo v roce 2008 tak zlé? Když se ukázalo, že ano, tak se trh na počátku jara 2009 propadl na své dno. Teprve až výsledky 1Q 2009 naznačily, že je snad už nejhorší za námi. Proto se trh vrátil na úroveň počátku roku 2009. Pak přišly výsledky 2Q 2009. Potvrdily zastavení propadu  a tak se trhy na konci léta 2009 trochu nadechly, ale nic víc. Jen se nadechly. Pak už jim k uklidnění a hlavně k nové chuti investovat nestačily jen výsledky 3Q 2009, ale počkaly si až na výsledky, přesněji očekávané výsledky, celého roku 2009. Když trend obratu k lepšímu potvrdily došlo letos v lednu k vzedmutí nadějí - a růstu. Nicméně nyní už naděje vyprchaly, resp. trhy "vzaly na vědomí" současný stav a proto došlo počátkem února ke korekci, kterou včerejší a předvčerejší obchodování "usadily" tam kam patří.

Proč to tak zeširoka popisujeme? Abychom vysvětlili, že jediné co má na trhy opravdu vliv jsou firemní výsledky. Ty určují co bude. Vzpomene si dnes ještě někdo na Dubaj, či na Čínu, které tak "hýbaly" trhy na podzim? Stejný "vliv " bude mít brzy  na trhy i Řecko a všechny další "kauzy", které se objeví později.

A tak se vracíme širokým obloukem k přelomu tisíciletí, když praskla "dotcomová" bublina. Čím byla charakteristická? Zapomnělo se na výsledky a "platilo se" za sny a "zářnou budoucnost". Trvalo to sice dlouho, celá devadesátá léta, ale zdravý rozum nakonec zvítězil. Podobné to je i nyní, po "hypoteční" bublině. Rozumní ekonomové, analytici a investoři si uvědomují, že rozhodující byly, jsou a vždycky budou firemní výsledky, protože kde nic není - úředníci ani banky nic nevyrábí (!) -  ani smrt nebere. A to je jediné měřítko, které bychom měli, abychom pro stromy neztráceli pohled na les, sledovat.

Teď je jasné jedno: rok 2009 naznačil a firemní výsledky potvrzují, a už snad i definitivně potvrdí, že cesta k obnovení růstu a oživení je otevřená. Nicméně bude asi trvat až do výsledků 2Q 2010, než se investoři definitivně uklidní a posadí se do vlaku na sever. Všechny ostatní informace jsou detaily, které si sice musíme ostražitě hlídat, ale neměly by nás rozptylovat.

A ještě jedna velmi praktická poznámka-zkušenost. Napsal nám nedávno jeden z účastníků našich Seminářů DOWER-D, později klient a dnes už samostatný investor: "Tak mi nějak stále více přichází na mysl dividendové zhodnocení. Včera jsem dokoupil ČEZ. Už brzy budu slavit  svých prvních 1000 ks. Na dividendu držím ještě TO2. Krátkodobé obchody vlastně vůbec nedělám. ... Trhy mohou nyní i dost podstatně vyklesat, tak se do krátkodobých obchodů nehrnu." A přitom se jedná o investora, který ještě nedávno obchodoval (a platil poplatky!), skoro každý den.

My k jeho emailu dodáváme: ano, dividendové zhodnocení nabývá na významu, před deseti lety, snad až na Philip Morris ČR, ještě takový význam jako dnes nemělo.

A k dnešnímu obchodování jen toto: Klíčem k budoucnosti jsou firemní výsledky 2009, ale klíčem k aktuálnímu obchodování je technická analýza a v ní především Bollingerova pásma. Právě ona, viz grafy 1 až 3, rozhodnou o dalším vývoji akciového trhu. Pokud ceny akcií setrvají v Bollingerových pásmech, je naděje na obnovení růstu.

Přejete si víc informací? Klikněte!

Už jste navštívili zdarma naše Denní grafy v Klientském servisu? Ne? Klikněte sem!

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688