Akcie v ČR  |  15.03.2001 09:54:06

Opět redukce odhadů

Zprávy
BBG Finance a.s.

Zprávy z finančních a kapitálových trhů

Zprávy

Čtvrtek 14. března 2001

Spojené státy



Rostoucí obavy z globálních ekonomických problémů oslabují akciový trh, firmy redukují své odhady.

Spojené státy

Akcie opět otočily směr, index DJI uzavíral poprvé od loňského října pod hodnotou 10 tis. bodů.

Mimo nepříznivý vývoj americké ekonomiky a snižující se ziskové možnosti korporací ovlivnila negativně kapitálový trh i zpráva, že mezinárodní ratingová agentura Fitch zvažuje snížení ratingu 19 japonským bankám, a to z důvodu zhoršující se kvality či hodnoty úvěrového a akciového portfolia bank a narušení jejich kapitálové síly. První skupinou titulů, které včera oslabily, byly akcie bankovních, brokerských a pojišťovacích firem, neboť problémy japonského bankovního sektoru zapříčinily rozvíření nejistoty ohledně amerických a evropských finančních společností.

Ani na negativní komentáře či přímo varování před poklesem zisků nebyla během středeční seance nouze. Varování přišlo například od telekomunikační společnosti Nextel Communications, jenž se soustřeďuje především na korporátní klientelu. Nextel oznámil, že za první čtvrtletí i celý fiskální rok získá méně klientů, což souvisí zejména se snižováním výdajů firem na služby a se snižováním jejich průměrné velikosti a propouštěním. Za 1Q01 tak Nextel pravděpodobně získá kolem 500 tis. nových klientů, když původní odhady činily 530-540 tis. Ve 4Q00 Nextel získal 521 tis. nových klientů. Sentiment, jenž seslal cenu akcií Nextelu o 28 % níže, negativně ovlivnil i tituly konkurenčních mobilních operátorů AT&T Wireless, Sprint PCS, VoiceStream Wireless aj. “Novou ekonomiku” jako celek pak oslabil jeden z technologických lídrů společnost Cisco, jenž investorům oznámilo, že problém poklesu investičních výdajů firem se s největší pravděpodobností přenese i do druhé poloviny roku.

Rovněž McDonald´s, který generuje více než třetinu tržeb v Evropě, očekává za 1Q01 nižší zisky. Důvodem poklesu příjmů jsou podle mluvčích firmy obavy spotřebitelů z nemoci šílených krav, kulhavky a slintavky. EPS za 1Q01 by mělo klesnout až na 29-30 centů (za 1Q99 společnost dosáhla EPS ve výši 33 centů), analytici predikovali EPS o 2-3 centy vyšší.

Podle šéfa společnosti Motorola čeká odvětví výroby mobilních telefonů období konsolidace. V souvislosti s poklesem prodejů handsetů oproti původně odhadovanému množství pociťují větší i menší výrobci tlak na ziskovost a zvýšenou konkurenci, což by mělo vést ke spojování a vytváření různých forem partnerství. Příkladem může být partnerství německého Siemensu a japonské Toshiby na vývoj handsetů třetí generace, jenž by měla oběma firmám umožnit snížení nákladů a posílení pozice na trhu.

Dnes ve 14,30 hod. by měl být zveřejněn vývoj indexu produkčních cen za únor. Analytici neočekávají jeho změnu.

Česká republika

Včera zveřejněné výsledky Českých radiokomunikací překonaly očekávání co do výše tržeb, ovšem díky vyšším finančním nákladům dosáhl čistý konsolidovaný zisk nižší úrovně. Hospodářské výsledky dceřinné společnosti RadioMobil, i přes nepříznivý vliv působení třetího operátora Oskar na českém trhu, překonaly naše očekávání. Růst tržeb dosáhl v minulém roce 62 %, zisk společnosti pak vzrostl o 96 %. Díky nárůstu především uživatelů předplacených služeb zažívá RadioMobil pokles průměrných tržeb připadajících na jednoho klienta. Na druhou stranu za očekáváními zůstaly výsledky společnosti Contactel, která by vzhledem ke ztrátě podílu v RadioMobilu měla v budoucnu představovat nejnadějnější část společnosti. Dosažená ztráta ve výši 800 mil. je zhruba dvojnásobná oproti našemu očekávání. Společnost se však nyní zaměřuje především na získávání klientů a v následujících letech by měla působit jako jeden z největších konkurentů Českého Telecomu v oblasti pevných linek. Ocenění společnosti jsme na základě diskontování budoucích peněžních toků před zveřejněním výsledků odhadovali na úroveň cca 1700 na akcii (včetně dividendy 325 na akcii), výsledky za rok 2000 toto ocenění patrně mírně sníží. Akcie jsou nyní jednak pod tlakem vývoje cen akcií zahraničních telekomunikačních společností, jednak pod tlakem spekulací o výsledku privatizace společnosti, jejíž výsledky by měly být oznámeny koncem měsíce. Objevují se i spekulace, že ani jeden ze zájemců o státní podíl nemá zájem o celou společnost, ale pouze o její část. Případné rozdělení Čra by samozřejmě hodnotu společnosti snížilo o hodnotu synergického efektu. Domníváme se, že současný diskont tržní ceny oproti námi vypočtené ceně akcie jde na vrub především nejasné budoucnosti společnosti po privatizaci, která by mohla znamenat i velké změny v majetkové struktuře společnosti (rozdělení, vlastnická struktura Contactelu).

Příští týden by měl ČR navštívit americký právník Fagan, který by měl proti ČEZu zastupovat rakouské ekologické aktivisty. I když nepředpokládáme žádné konkrétní akce proti ČEZ, může mít jeho návštěva krátkodobě negativní vliv na akcie společnosti.

ING Barings včera zvýšila investiční doporučení na akcie Českého Telecomu na “strong buy” s cílovou cenou 641 . Cílovou cenu pro akcie společnosti Philip Morris ČR ING stanovila na 7827 .

Guvernér ČNB Tůma na včerejším jednání rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny potvrdil obecný názor finančních trhů, že úrokové sazby nebudou v nejbližší době klesat. Za znepokojující označil trend posilování koruny, který je možno i nadále očekávat vzhledem k pravděpodobnému trendu snižování světových úrokových sazeb.

Přehled akciových indexů

Patrik Muller, Petr Sedlář

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688