X-Trade Brokers  (X-Trade Brokers )
Akcie ve světě  |  26.11.2009 09:23:00

Daily: Akcie znovu rostou, dolar pod silným prodejním tlakem

Včera zveřejněné výsledky z amerického pracovního trhu za sebou na finančních trzích dokázaly v odpoledních hodinách zanechat velmi příznivý dojem, který pomohl znovu nastartovat chuť obchodníků investovat do rizikovějších aktiv. Počty nově podaných žádostí o podporu v nezaměstnanosti se totiž v minulém týdnu nečekaně snížily na 466 tis., což byl nejlepší výsledek od loňského září a výsledek hluboko pod většinovým konsenzem, který počítal s jejich mírnějším snížením na 500 tis. Prudce klesal také celkový počet žadatelů o podporu, který se dostal z 5 613 tis. na 5 423 tis., což byl však především výsledek toho, že řada žadatelů ztrácí po šesti měsících nárok na dávky v nezaměstnanosti. Nižší počty nových žadatelů ale vysílají poměrně jasný signál o tom, že pozvolná stabilizace na americkém trhu s bydlením pokračuje, a že by se růst nezaměstnanosti mohl do dalších měsíců velmi výrazně zpomalit.

Lepší čísla z trhu práce navíc včera následovaly také výsledky osobních výdajů, které v USA v říjnu rostly o 0,7 %, což bylo o desetinu rychleji, než s čím počítaly většinové odhady na trhu. Silný růst tak částečně umazal vysokou zářijovou kontrakci (-0,6 %), která přišla poté, co se po odeznění efektu šrotovací prémie propadly výdaje na zboží dlouhodobé spotřeby o 8,7%.Čtvrtého růstu v řadě se navíc dočkaly také osobní příjmy, které stoupaly o 0,2 %, i když byl jejich růst opět do značné míry tažen vyššími vládními transfery, v podobě dávek v nezaměstnanosti a různých jiných úlev, kterými se americká vláda snaží podepřít spotřebitelskou poptávku. Do třetice navíc trhy dokázaly povzbudit také výsledky prodejů nových domů, které překvapily růstem o 6,2 % na 430 tis. a napodobily tak v pondělní zveřejněné výsledky prodejů starších domů.

Ve stínu těchto lepších dat proto včera zůstaly další výsledky, jako říjnové objednávky zboží dlouhodobé spotřeby, které překvapivě klesaly o 0,6 %, když se snižovala zejména poptávka po strojírenských výrobcích a klesal objem zakázek vojenského charakteru. Bez odezvy pak zůstala také spekulace, že by Evropská centrální banka mohla již v prosinci začít sundávat nohu z plynu své monetární expanze, když by svůj poslední roční tendr na neomezenou likviditu uskutečnila s plovoucí úrokovou sazbou, jak uvedla na svých stránkách agentura Bloomberg.  Příliv pozitivních zpráv včera pomohl akciovým indexům dostat se znovu do zelených čísel, když jen v Evropě rostl eurostoxx50 o 0,67 %, zatímco si v USA připsal S&P500 dalších 0,45 %. Z růstu se včera těšila také cena amerických vládních dluhopisů. K tomu přispěl mimo jiné i vysoký zájem o včerejší aukci, kdy americké ministerstvo financí prodalo dluhopisy se sedmiletou splatností a v objemu 32 mld. dolarů s výnosem 2,835 %. Zájem o americké dluhopisy zůstává stabilní i poté, co Fed státní cenné papíry přestal nakupovat a i proto včera klesal výnos z desetiletých Treasuries o 3,3bsp. na 3,271 %. 

Více z dnešního Daily naleznete na našich stránkách ZDE...

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

03.02.2023Drahé kovy a ropa pod silným prodejním tlakem X-Trade Brokers (XTB)
12.02.2010ČEZ a Komerční banka dnes pod silným prodejním tlakem Grant Capital (Grant Capital)
26.11.2009Asie a Evropa pod silným prodejním tlakem, v USA volno Grant Capital (Grant Capital)
24.11.2009Daily: Bullardova slova oslabila dolar, akcie znovu rostou X-Trade Brokers (X-Trade Brokers )



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688