TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  01.11.2009 15:48:07

Šéf ČSA: Příští rok budou aerolinky ve ztrátě do 400 milionů korun

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - České aerolinie (ČSA) by v roce 2010 měly být ve ztrátě do 400 milionů korun, letos přitom očekávají ztrátu ve výši 3,3 miliardy korun. V neděli to uvedl v pořadu České televize Otázky Václava Moravce prezident ČSA a generální ředitel Letiště Praha Miroslav Dvořák.

Podle Dvořáka se ČSA v roce 2010 přiblíží v hospodaření červené nule. „Očekáváme mírnou ztrátu do výše 400 milionů korun,“ sdělil Dvořák s tím, že v roce 2011 by se firma mohla přehoupnout do černých čísel.

Letos je firma za první pololetí ve ztrátě 1,83 miliardy korun, na konci roku pak očekává ztrátu ve výši 3,3 miliardy korun. Ještě v roce 2008 byla v zisku 470 milionů korun.

Na počátku letošního srpna společnost oznámila, že zvažuje propuštění 860 zaměstnanců v období od září 2009 do března 2010. Propouštění se má týkat všech činností firmy, zahrnout má i piloty, mechaniky či letušky. "Avizované propouštění vycházelo ze snížení počtu letadel, ze sedačkové kapacity. Abychom to změnili, museli bychom změnit i rozhodnutí o snížení počtu letadel. Velmi intenzivně toto analyzujeme," sdělil Dvořák.

Počínaje listopadem se také v ČSA snížily platy. Piloti se vzdali 30 procent svých příjmů, z toho 20 procent se jim srazí ze základní mzdy s platností k 1. listopadu a 8 procent k 1. lednu 2010. Zbylých dvou procent se piloti vzdali, stejně jako všichni ostatní zaměstnanci, k 1. listopadu 2009 z částky poskytované na důchodové připojištění. Kabinový personál přišel od listopadu o 10 procent ze základní mzdy, o další tři procenta přijde od nového roku. Ostatní zaměstnanci svolili se snížením základních mezd k 1. listopadu o pět procent a k novému roku o další tři procenta.

České aerolinie jsou jednou z nejstarších fungujících leteckých společností v Evropě, byly jako Československé státní aerolinie založeny už v roce 1923. V současné době vlastní 50 letadel, zaměstnávají 4600 lidí. Zhruba 92 procent akcií vlastní stát, zbytek drží hlavní město Praha a Česká pojišťovna.

Libor Popela, popela@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688