TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  25.10.2009 02:30:04

Bostas čeká v úterý vyhlášení konkursu, věřitelé chtějí skoro 584 milionů

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Mladoboleslavskou stavební firmu Bostas zřejmě v úterý, po první schůzi věřitelů, pošle Krajský soud v Praze do konkursu. Vyplývá to ze zprávy insolvenčního správce Jiřího Klímy pro soud.

Firmu také s největší pravděpodobností čeká ukončení provozu. Po vyhlášení úpadku totiž Bostas přišel o klíčovou zakázku rekonstrukci domu Mosaic house pro společnost Wiliams hotel. Stavební firma sice chtěla dokončit stavbu, investor ale smlouvu jednostranně vypověděl. Většina ze zbývajících 80 zaměstnanců poté ztratila důvěru v další budoucnost stavební firmy a podala výpověď. Bostas jim na mzdách od července dluží kolem 10 milionů korun.

Insolvenční správce za současné situace nevidí řešení v reorganizaci podniku a na schůzi věřitelů bude navrhovat, aby se majetek firmy prodával v konkursu. Podle jeho zjištění je hodnota dlouhodobého majetku a pohledávek zřejmě ve skutečnosti výrazně nižší, než jak je uvedeno v účetnictví firmy.

Zcela jistě se nepodaří uspokojit všechny věřitele. Přihlásilo se jich 248 a dohromady požadují skoro 584 milionů korun. Je to výrazně více, než sama uváděla stavební společnost. Podle údajů, které firma poskytla soudu, měl Bostas k 31. červenci dlouhodobé závazky 35,7 milionu korun, krátkodobé závazky 126,2 milionu korun a bankám dlužil přes 41,7 milionu korun.

Do problémů se Bostas dostával už v minulém roce. Loňské hospodaření skončilo ve ztrátě 74,5 milionu korun, v roce 2007 bylo v zisku 12 milionů. Meziročně se přitom výrazně snížily tržby, v roce 2008 dosáhly 209 milionů, o rok dříve se pohybovaly kolem 496 milionů korun. Na konci minulého roku Bostasu jiné firmy dlužily 90 dnů po splatnosti 25,8 milionu korun. Bostas měl naopak závazky 90 dnů po lhůtě splatnosti ve výši 78,6 milionu korun.

Firma je akciovou společností se základním kapitálem 40 milionů korun. Firma podle svého účetnictví disponuje majetkem skoro 330 milionů korun. Z toho zhruba 120 milionů představují pohledávky u jiných firem a 175 milionů korun jsou akcie firmy MCM IMMO, která podle obchodního rejstříku působí na trhu s nemovitostmi. Jediným akcionářem Bostasu je IMMO Management.

Návrh na insolvenční řízení podala na konci června firma Staving, kvůli zhruba 200 tisícovému dluhu. I když se jej rozhodla stáhnout, k návrhu se přidalo postupně dalších 16 společností. V úpadku je firma je od 7. září.

Marek Kuntoš, kuntos@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688