TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  24.09.2009 03:30:03

Politici chtějí z ČEZ o deset miliard víc formou superdividendy

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Mezi českými politiky sílí názor, že je třeba do státního rozpočtu dostat více peněz z mnohamiliardových zisků energetické jedničky ČEZ. Píší o tom ve čtvrtečním vydání Hospodářské noviny.

Firma letos rozdělila akcionářům na dividendách 57 procent svého loňského zisku. Stát tak dostal 19 miliard korun. Zvýšení té části zisku, jež se rozděluje na dividendy, žádá ČSSD, komunisté, zelení i lidovci. Proti jsou pouze ekonomičtí experti ODS a TOP 09, uvádí deník.

„Superdividenda ČEZ neřeší problém státního deficitu, je to jen populistické gesto,“ odmítá tento scénář jako cestu k vylepšení státních financí i ministr Eduard Janota. Na druhou stranu by superdividenda potěšila i soukromé akcionáře ČEZ, kteří ve firmě drží skoro třetinu akcií. Nápad vítá i řada ekonomů, kteří pracují na finančním trhu, píší Hospodářské noviny.

Nikdo ze zastánců superdividendy, jež Hospodářské noviny oslovily, nemá jasno v tom, jak vysoká by měla být. ČSSD například počítá s tím, že by vyšší příjmy ze zisků ČEZ pokryly podpory pro důchodce a rodiny s dětmi v rozsahu asi deseti miliard korun.

Zdenek Michora, michora@mediafax.cz

Mezi politickými stranami sílí tlak na vyplácení vyšších dividend z ČEZu, kde stát vlastní přibližně 70 % podíl. Výše této dividendy zatím nebyla nikým specifikována. Podle našeho názoru se nejedná o systémový krok a povede k vyšší zadluženosti společnosti. Již nyní ČEZ financuje své akvizice vydáváním dluhopisů. Na druhou stranu, zadluženost ČEZu je v porovnání s průměrem sektoru stále na poměrně nízké úrovni a firma již dříve avizovala, že plánuje toto zadlužení navýšit. Rozhodnutí o mimořádné dividendě by mělo však krátkodobý pozitivní vliv na cenu akcie.

ČSSD,KDU, Zelení a Komunisti podporují superdividendu ze ČEZu. Úřadující předseda zelených O. Liška řekl, že dividendyČEZu by měly být zvýšeny na pravidelné bázi, ne jen v příštím roce.  ODS je proti vyplácení speciální dividendy. M.Kocourek z ODS řekl, že by to byl dárek pro soukromé investory. Mládek z ČSSD řekl, že zadržené zisky by měly být použity na zvětšení kapacity Temelína a monopolní zisk ve výši 8-10 mld. by mělo být použito v roce 2010 na vyplácení 13. důchodu a na podporu rodin. (HN)

Na jednacím stole politiků se opět ocitla mimořádná dividenda ze zisku státem ovládané společnosti ČEZ. O její možné  výplatě dnes píší HN. ČEZ v současné době vyplácí na dividendách 50-60% čistého zisku, v loňském roce to bylo 56,8% čistého zisku, tedy 50 na akcii resp.18,8 mld. pro státní pokladnu. Pro letošní rok počítáme s čistým ziskem ČEZ ve výši 51,5 mld. ,
což by při standardním výplatním poměru indikovalo dividendu ve výši maximálně 57 na akcii (pro stát 21,6 mld. ). V případě, že by byl rozdělen celý zisk ČEZ, mohla by dividenda na akcii činit cca 96 a stát by z takové dividendy získal 36 mld. , tedy o  17 mld.  více než v letošním  oce. Teoreticky je samozřejmě ve hře také vyplacení dividendy ze zadržených zisků minulých let, které přesahují 100 mld. . Podle HN není  na stole žádný konkrétní  návrh, předpkládáme, že o případné mimořádné dividendě by se
jednalo na řádné VH na jaře příštího roku, vyloučit však pochopitelně nelze ani
mimořádnou VH a dřívější výplatu. Z hlediska hospodaření ČEZ by zcela  jistě jedna  mimořádná dividenda neměla negativní dopad a mohla by dokonce krátkodobě podpořit kurz akcií ČEZ, pochybnosti o smysluplnosti tohoto kroku všakmáme  především z pohledu využití peněz (současná spotřeba místo investic) a případné snahy politiků udržet vyšší dividenu i pro příští roky, což by již mohlo ohrozit investiční záměry ČEZ

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688