TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  27.08.2009 09:11:01

Pegasu klesl čistý zisk za 2Q meziročně o 20,4 %, překonal však očekávání trhu

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Textilní společnost Pegas Nonwovens vykázala ve 2. čtvrtletí čistý zisk ve výši 9,3 miliony eur (237 mil. ), společnost o tom informovala ve své čtvrteční zprávě. Jedná se sice o meziroční pokles o 20,4 procenta, výsledek však překonal tržní očekávání (8,81 mil. eur).

Za celé pololetí dosáhla společnost čistého zisku 16,0 milionu eur (meziročně -31,3 %). Pokles byl způsoben zejména masivními kurzovými zisky v loňském roce.

Provozní ziskovost společnosti měřena ukazatelem EBITDA se meziročně zvýšila o 8,2 % (22,4 mil. eur), konsolidované výnosy dosáhly 63,2 milionu EUR, což je o 16,1 % méně ve srovnání s prvním pololetím roku 2008. Výše tržeb byla ovlivněna zejména výrazným poklesem cen vstupních materiálů polymerů, jenž se následně projevil snížením odbytových cen finální produkce.

Provozní zisk (EBIT) činil v prvním pololetí 2009 14,6 milionu EUR, což představuje meziroční nárůst o 17,9 %. „První pololetí roku 2009 se vyznačovalo bezproblémovou výrobou a silnými prodejními výsledky, které potvrzují stabilní pozici společnosti na trhu s netkanými textiliemi,“ uvedl František Řezáč, generální ředitel a člen představenstva Pegas Nonwovens.

Optimisticky vidí také výhled prodeje po zbývající část roku. „Dosažené hospodářské výsledky za první pololetí 2009 považujeme za velmi dobré, kdy v souladu s naším očekáváním bylo hospodaření společnosti zejména v prvním čtvrtletí pozitivně ovlivněno třemi faktory, rychlým prodejem skladových zásob z konce minulého roku, nízkými cenami vstupních materiálů polymerů a současně zachováním odbytových cen na úrovni čtvrtého čtvrtletí roku 2008,“ upřesnil Řezáč.

Za úspěch rovněž považuje razantní pokles externího dluhu, což podle jeho slov prokazuje i silnou finanční pozici společnosti. „Naším hlavním cílem nadále zůstává dosažení plánovaných hospodářských výsledků. Dále bychom chtěli potvrdit očekávanou výplatu dividendy ve výši 8,3 milionu eur, což představuje 0,9 eur (cca 22 ) na akcii. Podmínky výplaty dividendy zveřejníme do poloviny září,“ dodal Řezáč.

Tomáš Cížek, cizek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688