Akcie v ČR  |  02.07.2009 10:22:38

AFT - Ranní přehled: CEZ, Unipetrol, CME, Orco, ECM

Index PX: 899 bodů (+0,1% d/d), objem: 1 359 mil.

ČEZ: Neutrální/Negativní (Analytik: Petr Novák)
Dle zprávy deníku E15 se modernizace uhelné elektrárny Tušimice prodražuje a to až o 12 mld. a práce nabraly půlroční zpoždění. ČEZ totiž dle zdroje deníku rozdělil výběrová řízení na jednotlivé části zdroje do maximální výše 100 mil. , takovéto investice potom nepodléhají schválení dozorčí radou. Mluvčí ČEZu Ladislav Kříž to však odmítl a řekl, že důvodem malých tendrů je, aby na zakázky dosáhly i menší firmy. Řekl, že členové dozorčí rady (v ní jsou zástupci státu jako hlavního akcionáře) znají odhadovanou cenu. Také předseda dozorčí rady Kocourek řekl, že o předražení o 80 % nelze hovořit, ale že bude vyčerpáno přibližně 80 % rezervy. Jak velká však takto rezerva bude, však neuvedl. Kříž však potvrdil, že se modernizace prodražila, neuvedl však o kolik. V našem modelu počítáme stále s investičními náklady na obnovu Tušimic ve výši 27 mld. .

Unipetrol: Neutrální/Negativní (Analytik: Petr Novák)
Majoritní vlastník Unipetrolu PKN Orlen prohrál arbitráž s panem Andrejem Babišem a musí mu uhradit 77,3 mil. EUR (2 mld. ) do 3. července 2009 a také 28,3 mil. EUR za soudní výdaje a další výdaje. V arbitráži jde o to, že PKN odmítlo po vítězství prodat panu Babišovi části Unipetrolu, protože prodejní ceny byly velice nízké a tehdejší představenstvo Unipetrolu transakci zablokovalo. Navíc je zde i další arbitráž na 17-20 mld. za to, že pan Babiš nemohl využívat výše zmíněná aktiva a že bylo ohroženo jeho dobré jméno. Pravděpodobnost této výplaty lze těžko odhadovat, ale tím, že pan Babiš vyhrál arbitráž o 77,3 mil. EUR, soud potvrdil, že PKN Orlen smlouvy porušil. V případě prohry by PKN Orlen musel hledat zdroje na uhrazení této ohromné částky (ačkoliv vysouzená částka může být výrazně nižší než 20 mld. , přesto však stále velmi vysoká). Orlen by v případě prohry v arbitráži musel hledat zdroje na financování, což by se mohlo dotknout i Unipetrolu. Scénářů se nabízí celá řada: prodej aktiv, výplata dividendy, vnitropodniková půjčka PKN. Neočekáváme, že by výplata mimořádné dividendy z Unipetrolu letos měla vysokou pravděpodobnost.

CME: Neutrální (Analytik: Patrick Vyroubal)
Generální ředitel CME, Adrian Sarbu, řekl pro agenturu Bloomberg, že CME by se měla vrátit do zisku v roce 2011 s tím, jak se zvýší výdaje do reklamy. Tento rok by již neměl být zaúčtován žádný odpis nehmotných aktiv. 2Q09 byl stejně obtížný jako 1Q09. CME nyní aktivně pracuje na optimálním řešení financování svých operací na Ukrajině a v Bulharsku. Má se vytvořit účelově založenou společnost, což umožní blíže nespecifikovaným způsobem oddělit operace na Ukrajině a v Bulharsku od ostatního hospodaření (kvůli zachování likvidity a možnosti refinancovat dluh). Akvizice nyní nejsou prioritou. Návrat do čistého zisku až v roce 2011 je pro nás mírným překvapením, jelikož jsme ho očekávali již v roce 2010. Vzhledem k tomu, že zatím nejsou známy detailnější informace o řešení financování na Ukrajině a v Bulharsku, vnímáme tuto věc neutrálně. Pokud CME představí nějaké konstruktivní řešení, pak by to mělo být trhem přijato příznivě.
Dle zprávy deníku Komersant hledá CME investora pro kanál "Studio 1+1". Dle deníku odhadovala CME na počátku minulého roku hodnotu kanálu na 732 mil. USD, nyní by se jeho cena dle Komersantu mohla pohybovat od 50 do 150 mil. USD.

Orco: Neutrální (Analytik: Patrick Vyroubal)
Orco oznámilo, že podalo stížnost u pařížské prokuratury a AMF (francouzský regulátor kapitálového trhu) kvůli nepravdivým a zavádějícím informacím a manipulaci s tržní cenou akcií OrcoOrco sdělilo, že od začátku letošního roku čelilo opakovaným útokům s cílem destabilizovat společnost a umožnit pachatelům koupit akcie Orco za výhodnou cenu. Před měsícem Orco podalo u ČNB žádost o vyšetřování SOS Orco (sdružení minoritních akcionářů) ohledně potenciální tržní manipulace.
Aleš Vobruba, viceprezident Orco, řekl, že navýšení kapitálu ve výši až 150 mil. EUR (Colony Capital a současní akcionáři) by mělo stačit pro budoucí chod společnosti. Předpokládáme, že tato částka nemusí být dostatečná, což by znamenalo riziko dalšího rozředění akcionářů z důvodu potřeby dalšího kapitálu.

ECM: Neutrální (Analytik: Patrick Vyroubal)
Představenstvo ECM přijalo záměr nákladové restrukturalizace, která by měla vést k poklesu provozních nákladů o 20-25 % ročně. Snížení nákladů bude realizováno formou vyššího podílu outsourcingu, který bude těžit z úspor z rozsahu. Nákladové úspory budou reinvestovány do vybraných projektů. Cíl snížení provozních nákladů je již trhu znám.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

28.01.2011AFT Ranní přehled: 28/01/11: CME, Philip Morris Markéta Höfferová (Kurzy.cz)
27.01.2011AFT Ranní přehled: 27/01/11: Orco Markéta Höfferová (Kurzy.cz)
27.09.2010AFT Ranní přehled: 27/09/10; Unipetrol, IPO Markéta Höfferová (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688