TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  01.05.2009 00:00:01

Blokace navýšení kapitálu Vítkovic skončila

Mediafax

OSTRAVA (MEDIAFAX) - Žalobu, kterou skupina KKCG Industry v srpnu 2007 zablokovala navýšení kapitálu ostravské strojírenské firmy Vítkovice, ve čtvrtek vyřešil ostravský soud. Ten zrušil usnesení někdejší valné hromady o navýšení kapitálu, sdělila agentuře Mediafax mluvčí společnosti Eva Kijonková.

Soud usnesení valné hromady zrušil kvůli procesním a formálně-právním pochybením. Společnost KKCG dále žádala o finanční zadostiučinění a o zrušení usnesení o orgánech valné hromady. V těchto dvou bodech dal soud za pravdu Vítkovicím "Vzhledem k tomu, že KKCG vedením sporu dva roky blokovala možnost jakéhokoli nového projednání nezbytného zvyšování kapitálu, nebude se společnost Vítkovice proti rozhodnutí soudu odvolávat, aby rozsudek nabyl právní moci co nejdříve a firma mohla na valné hromadě znovu o navýšení kapitálu jednat. Navýšení kapitálu je důležité pro zahraniční tendry a pro investice a rozvojové záměry společnosti Vítkovice," uvedla Kijonková.

Skupina KKCG v srpnu 2007 zamezila navýšení základního kapitálu akciové společnosti Vítkovice, o kterém předtím 29. června 2007 rozhodla valná hromada. Akcionáři se na valné hromadě shodli na návrhu Vítkovice holding, tedy na zvýšení základního kapitálu o 265 milionů na 398 milionů korun. Přes shodu akcionářů společnost KKCG Industry požádala Krajský soud v Ostravě o vydání předběžného opatření proti přípravě navýšení základního kapitálu a následně podala žalobu na neplatnost části usnesení tehdejší valné hromady. "Akciová společnost Vítkovice přitom chtěla dosáhnout navýšení základního kapitálu nad 300 milionů korun mimo jiné proto, aby zvýšila své příležitosti účastnit se na velkých tendrech, kde se vyžaduje hranice kapitálu nad 10 milionů euro. Mimo to by mělo být navýšení dalším zdrojem financí pro rozvojové záměry Vítkovic," uvedla Kijonková.

Spory mezi současnými akcionáři Vítkovic a společností KKCG Karla Komárka trvají od chvíle, kdy chtěl Komárek do ostravské strojírenské firmy majetkově vstoupit zejména odkoupením akcií od jednoho z akcionářů Davida Berana. Podle předchozích soudních rozhodnutí na ně měl ale předkupní právo současný předseda představenstva, generální ředitel Jan Světlík.

Ivana Gracková, grackova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688