Emil Dočkal (Dower-D)
Akcie v ČR  |  22.01.2009 06:56:46

DOWER-D: CETV, Erste, naděje, TO2 - a růst!

První polovina týdne byla poznamenána razantními propady, které jsme dobře znali z podzimu minulého roku. Teprve včerejší obchodování v USA zaznamenalo změnu. Trhy tam zareagovaly, s jednodenním odkladem, na inauguraci 44. prezidenta Spojených států amerických Baracka Obamy růstem.  Až do včerejška jim ale nic nezabránilo v pádech, které způsobily především (1) nevalné výsledky firem za rok 2008 a (2) nová panika okolo bank. Podobně se vyvíjelo i obchodování v Česku, viz CETV, graf 1, a Erste Bank, graf 2.

Graf 1, CETV, OS MACD a Bollingerova pásma k 21.1. - pro zvětšení klikněte

Graf 2, Erste Bank, OS MACD a Bollingerova pásma k 21.1. - pro zvětšení klikněte

Trhy tak Baracku Obamovi velmi důrazně připomněly, jak vážná situace je. On však výzvu přijal a hned druhý den po své inauguraci se pustil s vervou do práce k napravení škod, které krize až dosud napáchala. Nastávající dny  ukáží samozřejmě víc, ale zdá se, že duch změny a naděje dorazil už i na americké akciové trhy. Dorazí brzy i do Evropy a do Česka? Dorazí.

Americké trhy tedy reagovaly na Obamovu inauguraci růstem s jednodenním zpožděním. Důležitější ale je proč trhy Obamovi věří. Není to jen slepá víra v těžké době, kdy se tonoucí i stébla chytá? Posuďme sami.

(1) Obamův záchranný balík bude podle slov nového amerického ministra financí Timothy Geithnera hotov během několika týdnů. Pesimisté, i Obamovi lidé, se ale obávají, že (2) ale ani tento balík nemusí americkou a světovou ekonomiku spasit. I kdyby prý totiž plán zabral, bude trvat ještě hodně dlouho, než přinese ovoce.

Miliardy eur lijí do bank i evropské země. Krize ale neustupuje. Spíš naopak. Banky mají další a další problémy. Jenže problém může být i někde jinde. Možná tkví v tom, že klíčová otázka zůstává zatím nezodpovězena: Jedná se o skutečnou krizi bank nebo o ztrátu důvěry? Pokud by šlo o "pouhou" zrátu důvěry, mohlo by Obamovo charisma pomoci víc, než cokoli jiného!

A na závěr ještě jeden záblesk tuzemské naděje. Husarský kousek se podařil Telefónice O2, graf 3. Bude v následujících pěti letech z pražského centra řídit poskytování komunikačních služeb pro společnost DHL ve 28 evropských zemích. Jedná se o poskytování zabezpečených telekomunikačních služeb pro více než 125 000 zaměstnanců DHL v 2400 lokalitách po celé Evropě. Smlouva také vytváří prostor i pro dodavatele.

Graf 3, Telefónica O2, OS MACD a Bollingerova pásma k 21.1. - pro zvětšení klikněte

A co očekáváme dnes? Obrat amerických trhů v reakci na Obamovu inauguraci jsme čekali už v úterý. O den jsme se minuli. Dnes, ostatně to píšeme už výše, očekáváme, že duch naděje a změny dorazí i do Prahy.

Přejete si víc informací? Klikněte!
Pokud se týká analýz TA a indikátorů jsou součástí naší pravidelně aktualizované elektronické učebnice technické analýzy, která patří do eServisu DOWER-D. Na domovských stránkách DOWER-D také přinášíme každý den jednu zajímavost TA - zde.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688