Akcie ve světě  |  07.12.2000 14:01:35

Finanční svět zvolna nabírá dech

Zprávy
BBG Finance a.s.

Zprávy z finančních a kapitálových trhů

Zprávy

Čtvrtek 7. prosince 2000

Spojené státy



Na akciovém trhu se včera vybíraly zisky, problémy zpomalující se ekonomiky vyvstávají na povrch.

Spojené státy

Dle očekávání se ceny akcií při včerejším obchodování vrátily zpět k nižším hodnotám. Investoři po úterním silném růstu logicky vybírali zisky, bylo zde navíc varování počítačového Applu, který za běžné čtvrtletí očekává provozní ztrátu. Mimo Applu, jehož akcie oslabily o 16 %, byli mezi nejvíce klesajícími tituly vidět i ostatní výrobci PC jako Dell, Hewlett-Packard, Compaq, Gateway či IBM, stejně jako akcie dodavatelských polovodičových firem. V této souvislosti byl již minulý týden některými brokery snížen odhad výše zisků Intelu za čtvrté čtvrtletí.

Společnost International Data Corp. revidovala odhady globálního růstu tržeb PC ve čtvrtém čtvrtletí z tempa 20,3 na 19,6 %. Odhady růstu byly o polovinu sníženy i u desktopů určených pro drobné spotřebitele, a to z 21,2 na 10,2 %. Silná je podle údajů společnosti poptávka po noteboocích a poptávka v regionu Asie-Pacifik, které vyvažují pokles poptávky po desktopech, zejména ve Spojených státech, přičemž poptávka drobných spotřebitelů by měla před novou akcelerací přetrvat slabá zhruba dvě až tři čtvrtletí. Redukovány byly rovněž odhady růstu v příštím roce na 16,6 oproti původním 18,8 %. Klíčovými produkty firem budou tedy zejména servery a přenosné prostředky, jejichž výhoda mobility je nyní více preferována před klasickými „kancelářskými“ destopy.

Finanční sektor pak potopily nové zprávy od největší americké banky Bank of America, jejíž čtvrtletní i celoroční (2001) výsledky obdobně jako u Apple nesplní očekávání trhu. EPS za 4Q00 by měl dosáhnout výše 85-90 centů (níže oproti 1,23 USD z 4Q99), přičemž odhady analytiků se pohybovaly kolem 1,17 USD. Management banky citoval zejména vysoké ztráty ze špatných úvěrů, nízkou obchodní a investiční aktivitu. Akcie konkurenčních bank Chase Manhattan a First Union, které byly před tímto oznámením výše, rovněž poklesly.

Jednou z mála pozitivních zpráv byl včera 4,8% meziroční růst produktivity za třetí čtvrtletí, což je druhé největší zvýšení za posledních 17 let. Největšího růstu bylo dosaženo ve druhém čtvrtletí, kdy produktivita vzrostla o 5,3 %.

Česká republika

Krajský obchodní soud v Praze vyhověl žalobě menšinového akcionáře a zrušil rozhodnutí valné hromady o přeměně Rentiérského investičního fondu. Je pravděpodobné, že fond se proti rozhodnutí odvolá. Novela zákona o investičních společnostech ukládá jako poslední termín k přeměně na OPF konec roku 2002, zda ovšem případné soudní procesy nebudou znamenat posunutí tohoto termínu je nejasné. Žalobám čelí i další fondy z rodiny První Investiční.

Zájem telekomunikačních společností o UMTS licence klesá. Po neúspěchu ve Švýcarsku, kde byly udělovány čtyři licence čtyřem operátorům, se obdobný neúspěch projevil i v Polsku, kde o pět licencí projevili zájem pouze tři a tendr byl zrušen. V této souvislosti se očekávání, že dražba licencí v ČR vynese přes 100 mld. , jeví poněkud méně reálnou a lze očekávat spíše výnos okolo 20-25 mld. . Skutečné náklady mobilních operátorů na licence mohou být tedy výrazně nižší než původní očekávání.

Evropa

Merrill Lynch očekává v příštím roce růst cen akcií, obrat ve vývoji kurzu evropské měny a snížení úrokových sazeb. Pro investory doporučuje prozatím zůstat v defenzivních titulech (American Tobacco) a s poklesem sazeb přejít do agresivnějších technologických titulů (STMicroelectronics, Vodafone, AOL).

Přehled akciových indexů

Patrik Muller, Petr Sedlář

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

07.05.2013Německý průmysl nabírá dech Colosseum a.s. (Colosseum a.s.)
19.04.2013Zlato po vlně propadů nabírá dech Colosseum a.s. (Colosseum a.s.)
31.10.2012Ropa pomalu nabírá dech Colosseum a.s. (Colosseum a.s.)
20.07.2011Video: Australský dolar opět nabírá dech Colosseum a.s. (Colosseum a.s.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688