Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  21.04.2008 09:53:46

VIG navýší jmění o pětinu, vydá 23 mil.ks nových akcií

Rakouská pojišťovací skupina Vienna Insurance Group (VIG) vydá a 23 mil. ks nových akcií k financování zahraniční expanze. Tento objem odpovídá 22% v současné době vydaných akcií a firma oznámila, že současný majoritní vlastník firmy, Wiener Staedtische Wechselseitige VV, se zavázal
nakoupit 70% nově emitovaných akcií. Vydání nových akcií není překvapením, již dříve VIG naznačoval, že akvizici pojišťovací divize Erste bude financovat právě tímto způsobem. Zbylý výnos bude zřejmě použit na nové akvizice ve státech CEE (Maďarsko, Ukrajina, Polsko).

Vienna Insurance Group (VIG) vydá 23 mil. kusů nových akcií (nárůst ze 105 mil. na potenciálních 128 mil. akcií). Cílem emise je získání prostředků k financování nedávno oznámené akvizice pojišťovacích aktivit Erste Bank a k financování další expanze na trzích střední a východní Evropy, především v Polsku, Ukrajině a Maďarsku. Stávající akcionáři mají přednostní právo na úpis nových akcií v poměru 3 nové akcie za každých 14 stávajících. Úpis bude probíhat od 22. dubna do 7. května, maximální cena úpisu byla stanovena na 54 EUR za akcii (současná cena 49 EUR).

 

V případě, že současní akcionáři nevyužijí své přednostní právo úpisu, budou akcie nabízeny novým akcionářům standardním způsobem (book building, tj. úpis). V tomto případě budou upřednostňováni retailový investoři z Rakouska a České republiky, kteří podají své požadavky (do výše 350 ks akcií) prostřednictvím Erste Bank, některé rakouské spořitelny (Sparkasse), Central European e-Finance AG (brokerjet.at) a České spořitelny (včetně brokerjet.cz).

Majoritní akcionář VIG (Wiener Städtische Wechselseitige Versicherungsanstalt-Vermögensverwaltung), vlastnící přibližně 70 % stávajících akcií, již potvrdil, že využije své právo a upíše přibližně 16 mil. nových akcií (70 % nově upisovaného množství). Domníváme se, že poměrně velká část ostatních ("free float") akcionářů také využije své přednostní právo a nové akcie upíše. Vzhledem k popsanému očekávání ohledně úpisu se domníváme, že novým akcionářům bude upsána poměrně malá část akcií. Nicméně ty akcie, které nebudou upsány přednostně, budou upsány standardním "book buildingem" (úpisem), tedy subjektům, kteří nyní akcionáři společnosti nejsou. Cena úpisu pro tyto nové akcionáře bude stanovena na základě tržní ceny k 7. květnu.

Podle našeho názoru současné ceny akcií VIG už obsahují očekávání potenciálního zředění kapitálu na jednu akcii. V úpisu není stanovena minimální cena (jen maximální), která by mohla tlačit na pokles ceny akcií. Navíc příslib hlavního akcionáře, že se bude nového úpisu významně účastnit (70 %), by mohl přispět k tomu, že pokles ceny akcií by již nemusel pokračovat. Od začátku roku akcie VIG oslabily o 11 %.

Vydání nových akcií a hlavně postup úpisu při současných cenách vnímáme mírně pozitivně, jelikož získaný kapitál pomůže VIG upevnit a dále posílit vedoucí pozici na rychle rostoucích trzích střední a východní Evropy.

Milan Lávička




K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688