Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  10.01.2008 09:33:56

Vykoupí RWE akcionáře firem Elmu a Emasz?

Město Budapešť podle maďarského ekonomického serveru Portfolio.hu vyzvalo zájemce, aby podali nabídky na 10,54% podíl, který Budapešť vlastní v distributoru elektřiny Elmu. Nabídky mají být podány do 10. ledna. Přizváni byli pouze vybraní zájemci. Zveřejněny nebyly ani podmínky soutěže ani seznam zájemců. Prodejce stanovil minimální cenu 25 000 HUF/akcii, cena je jediným rozhodujícím faktorem. Dne 8. ledna akcie Elmu na budapešťské burze zavřely na 29 900 HUF. Dle tržní ceny je hodnota 10,54% podílu (640 tis. akcií) 19 mld. HUF (75 mil. EUR). Přikládáme komentář našeho maďarského partnera, Concorde Securities (CS).

Nejpravděpodobnějším kupcem podílu je společnost RWE, která již vlastní 55,3 % Elmu. Společnost Energie Baden-Württemberg (EnBW) vlastní 27.3% podíl. Obě firmy společně ovládají 82,6 % Elmu. Pokud by RWE koupilo podíl nabízený Budapeští, REW a EnBW by společně vlastnily 93% podíl. To by jim umožnilo vytěsnit menšinové akcionáře Elmu a akcie stáhnout z burzy. Podle CS je malý prostor pro případné posílení akcií Elmu ze současné tržní ceny, ale velké riziko oslabení. CS nedoporučuje akcie Elmu kupovat ve spekulaci na vyšší cenu v povinném odkupu.

Možný odkup a stažení akcií Elmu z burzy upozorňuje na možnost, že RWE by mohlo podat nabídku na odkup menšinových akcionářů ve společnosti Emasz – dalším distributoru elektřiny, kterého RWE ovládá. RWE v Emasz vlastní 54,3% podíl, EnBW 26,8% podíl, tedy dohromady 81,1 %. Zbytek jsou volně obchodované akcie. Podle názoru CS by RWE a EnBW v tomto případě měly zaplatit prémii nad současnou tržní cenu (24 600 HUF) a nad 180denním váženým průměrem tržní ceny (nyní 24 260 HUF), aby zvýšily svůj podíl nad 90 %, což by jim umožnilo vytěsnit menšinové akcionáře.

Na základě dividendového diskontního modelu stanovil CS pro akcie Emasz fundamentální hodnotu 29 000 HUF (12měsíční cílová cena činí 30 750 HUF plus dividenda 1 573 HUF). Podle názoru CS by RWE v nabídce odkupu mohlo nabídnout 10-15% prémii nad 180denním váženým průměrem tržní ceny, tedy 27 000 až 28 000 HUF/akcii. Doporučení CS pro akcie Emasz je Rozhodně koupit.

Milan Vaníček

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688