Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  20.03.2007 09:16:53

BHS - minimální cena prodeje ČEZ cca 750 Kč, ale pod 800 by cena jít neměla

O usneseních vlády si přečteme hodně v novinách, všimněme si tedy jen hlavních bodů a zkusme je interpretovat:

a)       prostá kalkulace ceny prodeje by ve skutečnosti neměla být vodítkem pro kurz akcie.

Vláda totiž prohlásila, že prodá 7% akcií ČEZu (tj. cca 49,45 mil ks akcií) a očekává příjem 31 mld nebo něco málo navíc, což představuje sice cca 750 na akcii, ale má-li to být čistý výnos, musí být veškeré náklady prodeje kryty z ceny nad touto cenou minimální. Současně přirozeným řešením by byla motivace subjektů účastnících se prodeje, aby prodaly co nejlépe a o kladný rozdíl nad minimální cenou se stát a zprostředkovatelé rozdělily. Potom pohled na pokles ceny akcie díky prodejům akcií z držení států vyhlíží mnohem optimističtěji a odhadem není mnoho důvodů, aby kurz klesal např. pod 800 .

b)       31 až 40 mld v horizontu cca 5 až 6 měsíců (pokud by prodej měl být ukončen ve 3.kvartále) představuje proti průměrné denní likviditě ČEZu cca 1 mld potřebu zvýšení denní likvidity zhruba o třetinu, pokud uvažujeme pouze pražskou burzu. To samo o sobě není nereálné, ale obchoduje se i ve Varšavě, a proto lze kalkulovat s absorpcí i na tomto trhu a umístění akcií by neměl být z tohoto pohledu větší problém.

c)       Podle slov vlády, bude vláda hledat právnickou osobu, která zajistí prodej, což lze interpretovat nejen jako obchodníka s cennými papíry, ale lze spekulovat i poradci, který by pokyny zadával  více obchodníkům, což by podle mého soudu mohl být lepší postup.

d)       Úsměvné odpovědi se dočkali novináři na tiskové konferenci na otázku postoje zástupců státu na očekávané valné hromadě ČEZu ve věci koupě vlastních akcií společnosti. Vláda se na tiskovce od prosazování nějakých stanovisek na valné hromadě distancovala, takže jsem se chvíli domníval, že stát už buďto žádné akcie nemá, nebo  se valné hromady nezúčastní. Skutečnost by ale měla být pravděpodobně taková, že stát posvětí společnosti možnost nákupu vlastních akcií, odhadem do 10% základního jmění a stanoví cenové rozpětí.

Přes všechny dosavadní komentáře jsem ale nenarazil zatím na omezení, která by určovala společnosti nakupovat právě 7%, proto by ČEZ (a zde spekuluji) mohl dokupovat až na 10% a nemusel se držet striktně 7%, nebo dokonce podílu menšího než 7%. Časový okamžik k nákupu na trhu by si měl vybírat sám, neboť v zájmu jeho akcionářů je nakupovat vlastní akcie co nejlevněji.

Celkově tedy není mnoho důvodů, aby z prosté skutečnosti zmíněného prodeje akcií cena akcie klesala k hladinám minimální kalkulované prodejní ceny akcie, a to jsme zde nehovořili o zvýšení hodnoty akcií po snížení jejich počtu, která podle našeho odhadu zvyšuje cenu akcie k 1100 na akcii (za předpokladu snížení základního jmění o 7%).

Pozice vládystátu pomalu krystalizuje, nyní je třeba sledovat pozici ČEZU, která by se měla plně vyjasnit nejdéle na valné hromadě 23.4.2007.

Související zprávy:
ČEZ by mohl odkoupit až 10% svých akcií, VH... 






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688