Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  08.03.2007 12:28:21

ING Wholesale Banking zaranžovala a upsala syndikovaný úvěr konsorciu investorů na koupi 100% společnosti Radiokomunikace a.s., a podílu 39,23 % T- Mobile CR

V listopadu 2006 odkoupilo konsorcium investorů, zahrnující společnosti Lehman Brothers Private Equity, Mid Europa Partners LLP a Al Bateen Investment Company LLC, od společnosti Bivideon B.V. podíly ve dvou telekomunikačních společnostech v České republice:

§        100% podíl ve společnosti Radiokomunikace a.s., největšího poskytovatele přenosových služeb pro analogové televizní a rozhlasové vysílání                                a alternativního poskytovatele telekomunikačních služeb

§        podíl 39,23 % ve společnosti T-Mobile Czech Republic a.s., vedoucího českého GSM operátora

 

ING Wholesale Banking (mandátovaný vedoucí aranžér, „bookrunner“ a výhradní koordinátor) zaranžovala a upsala prozatímní úvěr skládající se ze seniorních úvěrů v celkové výši 625 miliónů eur, revolvingového úvěru ve výši 565 miliónů korun a mezaninového úvěru ve výši 125 miliónů eur. Před všeobecnou syndikací se k financování připojily banky Unicredit Markets & Investment Banking, jednající prostřednictvím společností Bank Austria Creditanstalt AG (mandátovaný vedoucí aranžér a “bookrunner“) a Banca Intesa (mandátovaný vedoucí aranžér).

 

Tato transakce byla do dnešního dne největší úvěrem financovanou akvizicí („leveraged buy-out“) ve střední a východní Evropě. Obecná syndikace byla zahájena 25. října 2006 a byla velmi úspěšná, jelikož poptávka bank pozvaných do syndikátu výrazně převýšila nabídku ve všech tranších.

 

Mezaninový úvěr byl v důsledku značného zájmu zvýšen na 170 miliónů eur. Kromě toho byly v reakci na značnou poptávku sníženy marže mezaninového úvěru a jedné ze seniorních tranší. Toto byl první případ změny ceny a struktury v reakci na zájem trhu v tomtu typu syndikovaného financování ve střední a východní Evropě.

 

Všeobecná syndikace byla ukončena 18. ledna  2007, kdy se k mandátovaným vedoucím aranžérům připojily tyto banky:

 

Hlavní vedoucí aranžéři:

            Calyon

            Citibank a.s.

            Erste Bank der oesterreichischen Sparkassen AG

            RZB Group

            Vedoucí aranžéři:

Československá obchodní banka, a.s./KBC Bank NV

            COMMERZBANK Aktiengesellschaft

Dexia Crédit Local

            GE Commercial Finance

            SG CORPORATE INVESTMENT BANKING

            Aranžéři:

            Bawag Bank CZ a.s.

            Fortis

HSH NORDBANK AG, COPENHAGEN BRANCH

            Investkredit Bank AG

Kromě zmíněných bank se na úvěrech podílelo 23 institucionálních investorů.

 

Po zvýšení objemu mezaninového úvěru odpovídají seniorní úvěry 3,0x EBITDA za rok 2005. Celkový objem financování, včetně mezaninového úvěru, odpovídá 3,8x EBITDA za rok 2005. Podíl prostředků investorů činí 40 procent. Seniorní úvěry mají pětiletou splatnost, mezaninový úvěr je sedmiletý.

 

Společnost Radiokomunikace a.s. je jedničkou na trhu televizních a rozhlasových vysílacích služeb     v České republice, s tržním podílem asi 97 procent. Kromě toho poskytuje společnost alternativní telekomunikační služby v oblasti pevných linek (49 % celkových tržeb v roce 2005). Díky svému celostátnímu pokrytí je druhým největším českým alternativním operátorem. Tržby za rok 2005 činily 81,5 miliónu eur a EBITDA dosáhla 36,9 miliónu eur.

 

T–Mobile Czech Republic a.s. je spolu se společností Telefónica O2 jedničkou na českém trhu mobilních služeb (každá společnost má tržní podíl 41 %). Tržby T-Mobile Czech Republic a.s. činily v roce 2005 činily 1012,7 miliónu eur a EBITDA dosáhla 432,2 miliónu eur.

 

Společnost Lehman Brothers se dlouhodobě zabývá investicemi typu „private equity“ s celkovými aktivy ve správě přesahujícími 16 miliard dolarů. Mid Europa je jedním z největších „private equity“ fondů ve střední a východní Evropě s finančními prostředky ve správě ve výši více než 1,1 miliardy eur. Al Bateen je rodinná investiční firma se sídlem v Abu Dhabi ve Spojených arabských emirátech, která cíleně diverzifikuje své portfolio v rámci celé Evropy.

Zuzana Kalabová
ING Wholesale Banking 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688