Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  28.02.2007 09:20:36

KB loni vydělala 9,1 mld.Kč, navrhuje divi 150 Kč na akcii

Komerční banka dnes zveřejnila auditované konsolidované výsledky hospodaření za rok 2006 podle standardů IFRS (Mezinárodní standardy pro finanční výkaznictví). KB vykázala růst konsolidovaného zisku díky provozní efektivnosti a rostoucím výnosům a také s pomocí dynamického ekonomického a finančního prostředí v České republice. Čistý zisk Skupiny Komerční banky meziročně vzrostl o 2.3% a dosáhl 9,1 miliardy Kč. Čisté provozní výnosy se zvýšily 7,3%, přičemž provozní náklady rostly mnohem pomaleji 2,3%. Provozní zisk se tak meziročně zvýšil o 12,3% a dosáhl 13,9 miliardy Kč. Díky účinné kontrole nákladů a růstu čistých provozních výnosů Skupina dále zlepšila poměr nákladů a výnosů na 47,2%.

Na základě příznivých výsledků a silné kapitálové pozici Komerční banky (ukazatel Tier 1 na 10,6%) se představenstvo rozhodlo navrhnout dozorčí radě výplatu dividend ve výši 5 701 milionů Kč, což představuje 150 Kč na akcii a poměr dividenda/zisk na jednu akcii ve výši 62,5 %. Poznámka redakce - za rok 2005 bylo vypláceno 250 na akcii

Akvizice a integrace MPSS do Skupiny

V říjnu 2006 koupila banka zbývající 60% podíl ve společnosti Modrá pyramida stavební spořitelna (MPSS), což bylo významným krokem k naplnění strategie rozvoje obchodních aktivit na českém retailovém trhu. Komerční banka i Modrá pyramida stavební spořitelna budou těžit z nových možností křížového prodeje produktů, zákazníkům MPSS bude prostřednictvím distribučních kanálů Skupiny k dispozici rozšířená nabídka produktů a služeb. Rovněž je očekáván růst tržeb z křížového prodeje produktů o více než 1,5 miliardy Kč během následujících 5 let a využití synergií v oblasti nákladů, pramenící z optimalizace procesů.

OBCHODNÍ VÝSLEDKY

V červnu 2006 se Komerční banka připojila ke Kodexu chování mezi bankami a klienty, který byl vypracován Českou bankovní asociací jako standard českého bankovnictví. Banka tím dala znovu najevo, že transparentnost je součástí její dlouhodobé strategie. KB se na přípravě tohoto dokumentu od počátku podílela.

Komerční banka získala ocenění „MasterCard Firemní banka roku 2006“, a potvrdila tak, že díky silné pozici na trhu, zkušeným týmům a neustálým inovacím poskytuje svým firemním klientům komplexní finančřešení. Dalším prestižním oceněním Komerční banky byla cena Nejlepší transakce roku 2006 udělená časopisem Global Trade Review za realizaci prvního multisourcingového financování exportu do Ruska. Komerční banka je přesvědčena, že trvalá snaha zvyšovat kvalitu povede k dalšímu zvýšení spokojenosti a loajality zákazníků.

Bance se daří získávat nové klienty pomocí individuálního přístupu, inovací a dalšího zlepšování vysoké úrovně kvality. Celkový počet klientů Komerční banky vzrostl o 48 000 (tzn. o 3% meziročně) a ke konci roku 2006 dosáhl 1 515 000, z čehož individuálních zákazníků je 1,232,000. Modrá pyramida stavební spořitelna má 805 000 klientů, z nichž 610 000 není klienty banky. Penzijní fond má 417 000 klientů, z čehož nebankovních klientů je odhadem 297 000. Spotřebitelské půjčky poskytované společností Essox využívalo ke konci roku 2006 celkem 160 000 klientů.

Aby se ještě více přiblížila svým zákazníkům, Komerční banka rozšířila počet poboček v celé České republice o 18 na 378, což zahrnuje také 35 obchodních center určených pro střední podniky a municipality. Osm bývalých obchodních center pro velké podniky prochází nyní reorganizací, z níž vzejdou čtyři firemní divize. Počet bankomatů vzrostl o 42 na 649. Kanály přímého bankovnictví, jako je Mojebanka na internetu, telefonická Expresní linka a Mobilní banka pro uživatele mobilních telefonů, jsou každým rokem oblíbenější. Prodejní síť Modré pyramidy nyní zahrnuje 148 prodejních míst a 1 598 poradců. Kromě dalšího rozšiřování sítě poboček a zvyšování počtu poradců začne Komerční banka během roku 2007 nabízet své služby na vybraných pobočkách i v sobotu.

Skupině se v roce 2006 dařilo také zvyšovat úvěrové aktivity. Celkový objem úvěrů se oproti předchozímu roku zvýšil o 21%. Zvláště úspěšné byly úvěry v segmentu retailového bankovnictví ve všech kategoriích produktů: stavební a překlenovací úvěry od Modré pyramidy vzrostly o 27%, objem hypoték se zvýšil o 32% a objem spotřebitelských půjček poskytovaných Komerční bankou a společností Essox vzrostl o 27%.

Komerční banka nadále kladla důraz na oblast platebních karet. Počet aktivních kreditních karet dosáhl 170 600, což představuje zvýšení o 37%.

FINANČVÝSLEDKY

Po akvizici společnosti Modrá pyramida stavební spořitelna (MPSS) změnila Komerční banka formát reportování a přešla z nekonsolidovaných výsledků na konsolidované, počínaje prezentací za celý rok 2006. Konsolidované výsledky poskytnou objektivnější obraz vzhledem k významnému zvýšení podílu jednotlivých dceřiných společností na celkových výsledcích Skupiny.

Celkové provozní výnosy Skupiny se meziročně zvýšily o 7,3% a dosáhly 26,3 miliard Kč. Čisté úrokové výnosy vzrostly na 16,2 miliardy Kč, o 10,3% oproti předchozímu roku. Čisté úrokové výnosy čerpaly především z rostoucích objemů úvěrů a zvyšujících se stavů na běžných účtech. Objem čistých poplatků a provizí zůstal prakticky stejný (+0,4%), a to 8,8 miliard Kč. Nekurzové poplatky a provize vzrostly meziročně o 0,7% na 7,2 miliardy Kč, a to především díky rostoucím objemům prodejů a transakcí. Kurzové poplatky a provize zůstaly zhruba na stejné úrovni, ve výši 1,6 miliard Kč. Relativní podíl kurzových poplatků a provizí na celkových výnosech z poplatků a provizí postupně klesá. Díky pozitivnímu vlivu vyvolanému návratem k ziskovosti v kategorii úrokových derivátů se čistý zisk z finančních operací meziročně zvýšil o 2,8% a dosáhl 1,3 miliardy Kč. Skupina také zvýšila své výnosy z dividend a další výnosy.

Díky dodržení přísné kontroly nákladů vzrostly provozní náklady Skupiny pouze o 2,3% na 12,4 miliardy Kč. Provozní náklady samotné banky zůstaly téměř stejné (+0,1 %). V důsledku vyššího průměrného počtu zaměstnanců (o 2,5% při přepočtu na strukturu Skupiny jako v roce 2005) se zvýšily osobní náklady Skupiny 3,6% na 5,2 miliard Kč. Počet zaměstnanců se bude vzhledem k rozšiřujícím se obchodním aktivitám v roce 2007 nadále mírně zvyšovat. Všeobecné provozní náklady zaznamenaly malý nárůst o 4,6% na 5,5 miliardy Kč, související s rozšiřováním obchodních aktivit.

Vyšší výnosy Skupiny odrážející solidní obchodní výsledky dceřiných společností spolu s efektivní kontrolou nákladů zvýšily provozní zisk o 12,3% na 13,9 miliard Kč. Poměr nákladů a výnosů dále klesl z 49,5% na 47,2%. Třebaže byl tento výsledek ovlivněn některými jednorázovými vlivy, znamená dosažení vynikající úrovně jak z pohledu českého, tak i širšího evropského bankovnictví.

Náklady rizika zahrnují tvorbu rezerv a opravných položek na ztráty z úvěrů, investic a ostatních rizik. V roce 2006 Skupina vykázala čistou tvorbu v objemu 1 790 miliónů Kč, oproti 417 miliónům Kč v roce 2005. Toto zvýšení bylo způsobeno výrazně vyšším objemem rozpuštěných rezerv v roce 2005 a odpovídá také stále rostoucím aktivitám Skupiny v oblasti financování individuálních klientů, živnostníků a malých podniků během roku 2006. Konsolidované náklady rizika v roce 2006 dosáhly hodnoty 43 bazických bodů. Banka bude v budoucnu pokračovat ve strategii obezřetného řízení rizik a tvorby rezerv a opravných položek.

Daň z příjmů dosáhla 2 695 miliónů Kč, což v porovnání s rokem 2005 představuje zvýšení o 1,5%. Její výše byla příznivě ovlivněna snížením zákonné daně pro podniky z 26% na 24%.

Čistý zisk Skupiny Komerční banky za rok 2006 vzrostl o 2,3% a dosáhl 9 120 miliónů Kč. Příznivý byl vývoj zejména v oblasti pravidelného příjmu bez započtení jednorázových položek, který vzrostl o 18,4%, když význam jednorázových příjmů významně poklesl.

Celková aktiva vzrostla o 16,3% na 597,6 miliard Kč. Čisté úvěry a pohledávky za klienty se zvýšily o dynamických 33,5% na 252,5 miliard Kč, zatímco závazky vůči klientům vzrostly o 23,6% na 480,1 miliard Kč. Vlastní kapitál Komerční banky poklesl o 1,4% na 50,6 miliard Kč, což bylo ovlivněno čistým ziskem ve výši 9,1 miliardy Kč a výplatou dividend ve výši 9,5 miliard Kč.

V roce 2007 bude Komer
ční banka usilovat o další rozšiřování svých obchodních aktivit a růst výnosů při současném zaměření na provozní efektivitu a obezřetné řízení rizik. Banka plánuje udržet příznivý poměr nákladů a výnosů. Náklady rizika budou pod kontrolou banky a v souladu s jejím obchodním modelem bude jejich vývoj odrážet rychlý růst retailových aktivit.

Zdroj: TZ KB

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

26.02.2009Raiffeisenbank v ČR vydělala loni 1,4 mld.Kč = růst o 40% Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
17.04.2008ČEZ navrhuje zrušení 9,1% akcií, odkup dojede do 10% Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
27.08.2007ČEZ loni vydělal 3,1 mld.Kč na emisních povolenkách Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688