Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  12.02.2007 14:23:46

BHS výhled - TO2 - konečně oceněný titul

Titul se konečně dočkal svého docenění, narýsoval strmě rostoucí přímku protínající první měsíc tohoto roku a nutno říci, že to bylo velkým dílem díky příznivému zahraničnímu sentimentu v sektoru telekomunikací. Před konečnými čísly roku 2006 a výhledy na rok 2007, včetně předznamenání dividendového vývoje, by bylo poněkud ukvapené činit jakékoliv zásadní závěry, protože současný vývoj má v sobě určité rozpory spojené s udržením výnosů a dokonce mírným zvýšením OIBDA, ale stále klesajícím počtem pevných linek a velmi pravděpodobnou (ale zatím nepotvrzenou) ztrátou prvenství v počtu SIM karet. V této situaci bude o to významnější hodnocení a komentář společnosti, včetně výhledů plynoucích z úspěšného prodeje televize po internetu (O2TV) a spuštění provozu mobilní sítě na Slovensku.

Do zveřejnění výsledků společnosti se tedy nabízí řešení „držet“; akcie je z naší strany v současné době předmětem revize.

Stalo se :

Trhy:

• (-/0) SIM. Mobilní operátor T-Mobile jako první v Česku překonal hranici pěti milionů klientů.

Počty aktivních SIM karet českých mobilních operátorů ke konci roku (mil ks) 2005 2006
Telefónica O2 4,68 5,00 *)
T-Mobile 4,63 5,05
Vodafone 2,14 2,41
Celkem 11,45 12,46

POzn.: *) vlastní odhad; na konci 3.čtvrtletí 2006 měla Telefónica O2 4,76 mobilních zákazníků.

Uvedenou statistiku potvrzují informace z migrace zákazníků. Změnu operátora se zachováním mobilního čísla využilo od zavedení služby přibližně 140 tis. uživatelů, tj. cca 1,1% z celkového počtu aktivních mobilních čísel v tuzemsku; odhady byly 2-3%. Vyplývá to z údajů databáze telekomunikačních firem. Zatímco společnostem T-Mobile a Vodafone v rámci přenositelnosti více zákazníků přibylo, O2 naopak zákazníky spíše ztrácela.

(+) O2 TV. V druhé polovině prosince loňského roku oznámila Telefónica O2 15.000 zákazníků O2 TV, na počátku února to bylo již 20.000.

Internet:

- (0/-) cena nejlevnějšího vysokorychlostního připojení k internetu klesla ke konci roku 2006 o více než 1/3 a nyní začíná těsně nad 400 /měsíc. Počet uživatelů internetu přes ADSL či kabel se zvýšil zhruba o ½ na cca 750 tisíc. Za připojení prostřednictvím ADSL o rychlosti 512 kbit/s účtuje operátor Volný 415 Kč/měsíc, Telefónica O2 475 Kč/měsíc shodně s UPC. Ceny poklesly i u vyšších rychlostí.

- (0/-) kabelová UPC zvýší od února limit pro stahování dat z internetu na dvojnásobek v reakci na konkurenční poskytovatele ADSL, kteří na přelomu roku zvýšili datové limity až na trojnásobek. Kabelový internet od UPC má podle neoficiálních odhadů přes 120 000 uživatelů. Dohromady s Karnevalem má skupina přes 200 000 připojených zákazníků. Konkurenční ADSL využívá přes 450 000 zákazníků.

(+) Slovensko. Telefónica O2 Slovakia jako 3.mobilní operátor na Slovensku zahájila 2.2.2007 provoz mobilní sítě. Počet zájemců podle informací ze společnosti dosáhl k tomuto datu 600 000 (zatím nelze rozumět plnohodnotných aktivních zákazníků). Dvěma konkurenčními mobilními operátory na Slovensku jsou Orange (France Télécom) a T-Mobile (Deutsche Telekom). K 30.9.2006 činil počet zákazníků Orange 2,602 mil a u T-Mobile Slovakia to bylo 2,096 mil zákazníků. (Při současném vývoji v počtu registrovaných zájemců o služby Telefónicy O2 by se dalo spekulovat o 1 mil zákazníků do 2-3 let).

Zájem vstoupit v létě 2007 jako čtvrtý mobilní operátor na slovenský trh oznámila finanční skupina Penta; česko-slovenská investiční skupina Penta byla součástí konsorcia B Four spolu s českou firmou Radiokomunikace a neúspěšně se ucházela o třetí slovenskou licenci.

(0/+) DTV. Proběhla ustavující valná hromada sdružení Digi Monitor, které bude zadavatelem kontinuálního výzkumu zaměřeného na rozšíření digitálního televizního vysílání v ČR. Nepůjde pouze o zkoumání penetrace terestrického vysílání, ale také satelitního, kabelového a přes IPTV. Mezi zakládající členy zatím patří UPC, Czech Digital Group, Telefónica O2 a Rohde & Schwarz.

(0) HDTV. V ČR může začít vysílat první satelitní televizní stanice s kompletním programem ve vysokém rozlišení obrazu High Definition TV (zkráceně HDTV). Rada pro rozhlasové a televizní vysílání udělila licenci společnosti Help Film pro její program Nonstop Kino HD. HDTV testovala také Telefónica O2

Hospodaření

(+) Rating. Agentura Standard & Poor's) zvýšila výhled ratingov španělské Telefónicy z negatívního na stabilní. Zlepšení ratingu ase opírá o revizi provozních výsledků skupiny za prvních 9 M 2006 a ukončení refinančního programu. S&P zároveň potvrdila ratingy dlhoudobých závazků společnosti na úrovni BBB+.

Agentúra současně zvýšila ratingový výhled Telefónicy O2 Czech Republic z negativního na stabilní jako odraz ratingu mateřské společnosti. Rovněž potvrdila ratingy dlouhodobých závazků na úrovni BBB+.

(+) španělská Telefónica zvýšila odhad loňského růstu tržeb kvůli silné poptávce po širokopásmových službách; na +37%, dříve +34%.

(0/-) Legislativa, řešení sporu o kompetence mezi ÚOHS a ČTÚ. Antimonopolní úřad může kontrolovat chování telekomunikačních operátorů a sankcionovat je, když zjistí porušení zákona o hospodářské soutěži. Tak rozhodl Nejvyšší správní soud (NSS) a zrušil loňský rozsudek Krajského soudu v Brně, podle nějž má obor na starost výhradně Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Čupravuje zejména vztahy do budoucna, ÚOHS posuzuje dopady chování jednotlivých firem.. Podle ÚOHS může mít rozsudek vliv na některé pokuty za kartel zrušené soudem.

Konkurence:

(0/+)Telefónica soupeří s kabelovou televizí UPC o domácnosti; zatímco fúzující provozovatelé kabelové televize UPC a Karneval získali přes 26 tisíc zájemců o volání přes své sítě.

(-) Čtvrtá mobilní síť MobilKom plánuje zahájení komerčního provozu v Česku na druhou polovinu roku. V první fázi by mělo jít o vysokorychlostní mobilní připojení k internetu, po několika měsících bude následovat nabídka hlasových služeb. Konkurovat chce především cenou. Náklady na vybudování nového operátora se pohybují kolem 1 mld Kč.

(0/-) GTS Novera chce být ještě letos virtuální mobilní operátor a doufá, že se mu ještě letos v létě podaří uzavřít s některým z českých mobilních operátorů dohodu, která by mu umožnila stát se mobilním virtuálním operátorem. První služby, kombinující možnosti pevného a mobilního připojení, chce pak nabídnout ještě do konce letošního roku.

Očekávání :

Události s možným vlivem na hodnotu akcie:

Rok 2007:

- výsledky hospodaření 2006 a výhled 2007, včetně indikace navrhovaných dividend za rok 2006 Za horizontem 2007:

- (0/+) úspěšnost nových technologií a produktů (UMTS, IPTV)

- (0/+) rozvoj slovenské mobilní sítě

- (+) konkrétní nabídka nových sjednocených služeb mobilní a pevné telefonie,

- (+/0) pokračující redukce nákladů a prodej majetku (nemovitostí),

- (0/+) DTV

- (?) regulace v EU,

- (?) další akvizičpolitika Telefónicy a její možné dopady na ČT; zatím s menší pravděpodobností.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688