Pavel Daniel (Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  30.01.2007 14:38:27

Český textil visí na nitce

Textilka Seba T propustí více než polovinu svých zaměstnanců a končí s některými provozy. Tři stovky lidí na Tanvaldsku si musí hledat novou práci. Jeden z největších zaměstnavatelů v regionu, textilka Seba T, propustí více než polovinu svých zaměstnanců a končí s některými provozy.

"Nevyplácí se nám vyrábět v České republice," vysvětluje generální ředitel Filip Závěrka. Tanvaldská textilka je zatím posledním výrobcem v oboru, který oznámil hromadné propouštění. Kdysi jedno z nejvýznamnějších průmyslových odvětví je v hluboké krizi. V ohrožení jsou i tisíce dalších míst. Od roku 1990 podle statistik klesl počet lidí v textilním průmyslu na téměř čtvrtinu.
Tehdy v oboru pracovalo 246 tisíc lidí, loni už jen 66 tisíc. Propad textilní výroby nekončí, představitelé firem jsou přesto optimisté. I další textilky jsou v ohrožení "Textil u nás není odsouzen k zániku, ale ještě se bude měnit," míní Jiří Kohoutek, ředitel Asociace Textilního–Oděvního–Kožedělného průmyslu (ATOK).Podle něj může být skutečné množství lidí v oboru vyšší: statistiky totiž zachycují jen firmy nad 20 zaměstnanců.
V ohrožení jsou přitom zaměstnanci dalších textilek. Například Tiba ve Dvoře Králové nad Labem. Firma je zadlužená a věřitelé odmítli návrh na soudní vyrovnání. Podniku, který je největším českým výrobcem potištěných tkanin, tak hrozí konkurz.
Konec velkým kolosům "Jinak než konkurzem to nemůže dopadnout. Je to škoda, protože pro věřitele by určitě byla výhodnější varianta soudního vyrovnání," řekl generální ředitel podniku Martin Klodner. Textilky prošly útlumem v několika vlnách. První nepřežily krizi poté, co přišly o východní trhy. Další se dostaly do potíží kvůli nekontrolovanému dovozu asijských výrobků či kvůli vysoké zadluženosti. Největší kolosy, které zaměstnávaly tisíce lidí, už skončily. Dnes mají textilky až na pár výjimek jen stovky lidí.
Hledá se řešení Ty, které přežily, se dostávají postupně do problémů kvůli silné koruně a také vlivem rostoucích cen energií. "Stále se zdražující elektřina je jedním z důvodů, proč jsme se rozhodli část výroby uzavřít," potvrdil Závěrka. Textilní výroba je přitom energeticky značně náročná. Firma zavře svoji tkalcovnu a přádelnu, polotovary začne vozit z Asie. V tuzemsku je jen upraví.
Tím zůstane v dodacích lhůtách pružná a může nadále dělat jen menší série. Právě v orientaci na takové zboží, které není vyráběné ve velkých sériích a může být u zákazníka mnohem rychleji než měsíce trvající přepravou kontejnery z Asie, vidí odborníci možnost, jak může český textil přežít.
"Je to také o zaměření na materiály, v kterých ještě máme před Asií náskok," dodal Kohoutek. Podle něj sice spousta podniků včetně velkých kolosů padla, ale vzniklo také dost menších firem. "Ty velké giganty ale nenahradí," dodal.
Platy v textilkách jsou jedny z nejnižších ve všech odvětvích. Průměrný věk zaměstnanců rychle roste, mladí o takovou práci zájem nemají. "Je to řemeslo, které se dá naučit. Ale je dobré k tomu mít nějaký vztah," míní textilní odborářka Miroslava Palečková.

(Jan Sůra, Mf Dnes)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688