Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  04.12.2006 10:30:32

Přes 1000% za 16 měsíců a přes 18% za týden aneb Vítkovice stále vzhůru! Unipetrol vs. pokuta a samozřejmě ČEZ

Dalších pár desetikorun na akcii vydělaly během týdne investorů akcie Vítkovic, a.s. V pátek titul lehce překonal 600  a během dne postupně posiloval až k rekordní hodnotě 646 . Z tohoto pohledu je možné zhodnocení přes 1000% opravdu nevídané. A to není řeč o tom, že před několika lety se ty samé akcie obchodovaly i za 24 . Právě nárůst ceny akcie je důvodem snížení počtu kusů v EasyClicku ze současných 250 ks na 100 ks od pondělí 4. prosince 2006.

Shrneme-li události, které stojí za takto interesantním nárůstem, jedná se především o zakázku na kompletní renovaci elektráren Tušimice a Prunéřov pro společnost ČEZ v celkové výši 15 mld. . Dále projekt logistického centra za 0,5 mld.  poblíž Moskvy a v neposlední řadě velká investiční pobídka  pro sesterskou společnost Vítkovice Cylinders. Z té by měla profitovat i společnost Vítkovice Heavy Machinery, která již spadá přímo do Skupiny Vítkovice, a.s.

Sečteme-li plánovaný hrubý zisk v osmi nejdůležitějších společnostech Skupiny Vítkovic, a.s., dostáváme se k hodnotě 1,38 mld. . To činí přibližně 104 hrubého zisku na akcii. Tento hospodářský výsledek prezentovala společnost na červnové konferenci RM‑SYSTÉMu a zdá se, že některé společnosti ve Skupině ho pravděpodobně překročí. Společnost Vítkovice Heavy Machinery již prezentovala překročení plánovaného hrubého zisku o 50 mil.  na celkových 850 mil. .

 

Téměř k 230 se vyšplhala během týdne cena akcií Unipetrolu. Zpráva o udělené pokutě 17,6 mil. EUR pro kralupský Kaučuk srazila kurz akcie až k 222 . Týden titul uzavřel na 226,20 . Pokutu Kaučuku udělila Evropská komise za údajnou kartelovou dohodu na trhu se syntetickým kaučukem. Možná ztráta činí 2,7  na jednu akcii. Je však velmi pravděpodobné, že se Unipetrol proti rozhodnutí EK odvolá. Zajímavé bude sledovat jak se tato skutečnost promítne do chystaného prodeje Kaučuku ze Skupiny Unipetrol.

 

Až k 948  se v pátek vyšplhala cena akcií ČEZ. Růst ceny elektrické energie od 1.ledna 2007 o 7,9% je sice o trošku nižší než se původně očekávalo, nicméně pro společnost je důležitější zvýšení velkoobchodních cen elektrické energie o 16,9%, které bylo schváleno již dříve. Pozitivně akcie reagovaly také na oznámení vstupu ČEZu do tendru na výstavbu nové elektrárny v Kosovu. Týden česká energetika uzavřela na 944,90 .

 

 

Roman Jandík

RM-SYSTÉM, a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688