Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  23.11.2006 10:13:55

Goldenfrazil požaduje doplnění informací o prodeji Spolany

Společnost Goldenfrazil Limited požaduje doplnění informací o prodeji Spolany, protože zveřejněné informace neumožňují posouzení výhodnosti podmínek transakce. Goldenfrazil opakovaně žádal Unipetrol o zveřejnění znaleckých posudků, do dnešního data však od vedení Unipetrolu nedostal odpověď. Společnost Unipetrol se však veřejně zavázala, že po uskutečnění prodeje dceřiné společnosti poskytne minoritním akcionářům dostatek relevantních informací o formě a finančních otázkách této divestice.

Vzhledem k tomu, že informace o prodeji Spolany byly poskytnuty médiím a investorské veřejnosti pouze v omezené míře, je pro minoritní akcionáře Unipetrolu komplikované zhodnotit, zda vše proběhlo regulérně a v souladu s chováním dobrého hospodáře. Z prohlášení, která činily po celou dobu průběhu transakce odborné kruhy, vyplývá, že cena by se měla pohybovat okolo 1 mld. . Unipetrol však médiím ohlásil výslednou cenu ve výši 0,64 mld. , což je pro Goldenfrazil velice zarážející. Prodejní cena navíc byla k okamžiku transakce hluboko pod tržním kurzem akcií Spolany. Vzhledem k tomu, že mezi čekávanou cenou a skutečnou cenou je značný rozdíl, který na základě veřejně dostupných informací o hospodaření Spolany nelze uspokojivě vysvětlit, žádá Goldenfrazil o zveřejnění plného znění znaleckých posudků, které byly na hodnotu podílu ve Spolaně vypracovány.

Otázky spojené s cenou nevysvětluje ani údaj, že další částkou, která by měla konečnou cenu přiblížit předpovědím analytiků, je sanace dluhu Spolany vůči Unipetrolu. Protože nebylo dostatečně vysvětleno jakým způsobem je zabezpečena splátka tohoto dluhu a vzhledem k tomu, že se objevují spekulace o výši a splatnosti dluhu, žádá Goldenfrazil dále o vysvětlení jakým způsobem je zajištěno splacení tohoto dluhu a kdy k němu dojde. Tyto otázky by měly být vedením Unipetrolu zodpovězeny už jen kvůli tomu, že dluh byl údajně ve výkazech Spolany evidován jako krátkodobý a tudíž jeho standardní splatnost by měla být do 31.12.2006.

Podobný přístup v informování minoritních akcionářů prokázalo vedení Unipetrolu i v případě zápisu z mimořádné valné hromady, která se konala koncem září v Praze. Goldenfrazil obdržel od Unipetrolu pouze liché stránky materiálu a po urgenci pak sice dostal zápis kompletní, nicméně opět bez příloh. Je tedy evidentní, že Unipetrol a jeho majoritní vlastník polský koncern PKN Orlen přikládají informování ostatních akcionářů i nadále jen velmi malou váhu.

V případě, že nebudou relevantní informace poskytnuty či zveřejněny, i když se jedná o zásadní informace pro vyhodnocení výhodnosti podmínek divestice Spolany, zváží Goldenfrazil svolání další mimořádné valné hromady, kde budou tyto informace zástupci Goldenfrazilu požadovány. Společnost Goldenfrazil, která do Unipetrolu dlouhodobě investuje a v současnosti kontroluje přibližně 3,6 % akcií Unipetrolu, zdůrazňuje, že jí jde pouze o základní dodržování praktik rovného zacházení s akcionáři a základní informovanost všech akcionářů. Vedení tohoto koncernu by si mělo uvědomit, že probíhající divestice a plánovaná restrukturalizace jsou citlivé otázky s výrazným dopadem na hodnotu Unipetrolu a že nejen majoritním, ale všem akcionářům záleží na tom, aby této společnosti nevznikaly v souvislosti s těmito kroky škody.

Zdroj: Radek Zeman
Mediální zástupce společnosti Goldenfrazil Limited






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688