Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  02.10.2006 09:47:15

AFT - je ČEZ nadhodnocený ? relativní srovnání hodnoty s nabídkou E.ON za Endesu

Dle středeční zprávy oznámil německý E.On, že zvyšuje svou nabídku na převzetí španělské energetické společnosti Endesa na 35 EUR za akcii. E.On tak zvednul svoji nabídku z března letošního roku o 38%. Nabízená cena 35 EUR tak představuje asi 7% prémii nad úterní zavírací cenou akcií Endesy.

Dle nabídky E.Onu za Endesu jsme provedli relativní srovnání mezi hodnotou ČEZu a nabídkou E.Onu za Endesu. Endesa je společnost, která je zahrnuta do našeho relativního srovnání. Endesa je s ČEZem v mnoha aspektech podobná, ale samozřejmě, že jsou zde i určité rozdíly, které relativní srovnání zkreslují: různá skladba portfolia v kterých společnosti podnikají, tržní situace, skladba výrobního portfolia, zadluženost, rozdílný investiční program atd.

Dle relativního srovnání vyplývá, že akcie ČEZu jsou ve srovnání s nabídkou E.Onu za Endesu v současné době dle většiny ukazatelů (kromě P/E) nadhodnoceny. Jen pro zajímavost, k podobným výsledkům jsme dospěli již při původní nabídce E.Onu v březnu. Dle našeho názoru považujeme za nejvíce vypovídající ukazatel hodnoty akcie ČEZu EV/EBITD. Při hodnotě ukazatele EV/EBITD pro Endesu asi 8 a očekávané hodnotě EBITD ČEZu za rok 2006 ve výši asi 62,6 mld. . (výš než očekávání ČEZu ve výši 61 mld. ) by měla teoretická Enterprise Value ČEZu činit 502 mld. . Po odečtení dluhu a přičtení hotovosti (konsolidované hodnoty za 1H 2006) vychází na základě tohoto ukazatele teoretická hodnota tržní kapitalizace a tedy i správná hodnota ČEZu asi 427 mld. a hodnota akcie ČEZu je tak na úrovni 733 , což je asi 7% pod dnešní zavírací cenou ČEZu. Rozdíl v ocenění odpovídá dle našeho názoru vyšší ziskovosti ČEZu a současně i jeho nižší zadluženosti (D/E Endesy 2,4, ČEZ asi 0,7). Akcie ČEZu je nadhodnocena i při určení hodnoty pomocí všech dalších ukazatelů kromě ukazatele P/E, podle kterého jsou akcie ČEZu nyní ohodnoceny správně (obchodují se s prémii pouze 2,2% nad dnešní zavírací cenou).

Indikátor
Hodnota indikátoru
Hodnota ČEZu v mld.
Hodnota akcií ČEZu v
Prémie (+) /diskont (-)
5,5
345
592
-25,1%
P/S
1,6
296
457
-42,2%
P/OCF
7,7
375
644
-18,6%
P/E
16,4
471
808
2,2%
8,0
427
733
-7,3%

Zdroj: Bloomberg a Atlantik FT. Pro výslednou hodnotu tržní kapitalizace ČEZu a určení hodnoty akcie ČEZu jsme pro jednotlivé ukazatele použili očekávané konsolidované hodnoty ČEZu dle IFRS za rok 2006, výsledky skupiny ČEZ za 1-2Q 2006 a očekávané výsledky Endesy za rok 2006 . Prémie/diskont- založeno na srovnání hodnoty akcie ČEZu vypočtené na základě jednotlivých indikátorů a tržní ceně akcie z 29.9.2006- 791 /akcii.

Petr Novák






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688