Josef Trnka (TPS)
Investice  |  03.09.2006 18:34:48

Podle Topolánka Paroubek nezklamal.


Pomalý návrat do všedních dnů dokumentoval i nedělní čas oběda na televizních obrazovkách. Plynulý přechod Otázek Václava Moravce  do školního roku doprovodila Prima obnovením Partie, pro začátek za účasti jediného hosta, kterým byl předseda vlády Mirek Topolánek. Nova se vzdala služeb Martina Veselovského, takže prozatím jej můžeme slyšet jen na Radiožurnálu, kde „shodou okolností“ v pátek zpovídal rovněž premiéra. Veselovského střízlivý styl evidentně nemohl uspokojit Novácký vkus, před časem dobře saturovaný Janou Bobošíkovou. Její ambice ve vztahu k politice a politikům jsou však teď nepochybně naplňovány na vyšší úrovni.

Na ČT1 vystačily ODS, ČSSD a KDU-ČSL se svými místopředsedy (Petr Nečas. Bohuslav Sobotka, Jan Kasal), jen zelení pravděpodobně považovali za účelné, aby je zastupoval přímo nejvyšší šéf Martin Bursík. Tlak na opakovaní voleb ze strany občanských demokratů, lidovců a zelených je pochopitelný, ale na druhé straně nepřináší jistotu, že výsledek nebude stejný jako před třemi měsíci. Navíc v případě strany lidové a zelených je spojen s velkým rizikem. KDU-ČSL trvale ztrácí a je otázkou zda pevný postoj členské základny dokáže vyvážit takticky nezvládnutý pokus Miroslava Kalouska o pakt s levicí. V případě zelených pak může dojít k tomu, že ji opustí voliči, kteří sázeli na levicovou orientaci, jaká je obvyklá u obdobných uskupení za našimi hranicemi.

Pomine-li obsáhleji diskutované téma (ne)poctivosti návrhu státního rozpočtu, tak velký prostor na obou stanicích byl věnován též osobě Jiřího Paroubka. Již na ČT1 Nečas vyslovil názor, že již (při obejití Ústavy) vyčerpal svůj případný pokus o sestavení vlády a potvrdil "nestandardní," resp. problematickou podmínku: Jednat s ČSSD bez jejího předsedy. Ještě dál šel Mirek Topolánek, když řekl, že vůdce ČSSD se chová trochu jako koňský handlíř. Podle jeho názoru Jiří Paroubek vydírá občany České republiky a je to člověk, kterému nevěří - proto nemůže vést jednání ODS a ČSSD. Dále dodal, že Paroubek chtěl v dřívějších jednáních zajistit beztrestnost pro některé lidi. Když však na něm Petr Šimůnek požadoval jasnější vyjádření, tak odporoval: "Nechci být konkrétní, ale veřejnost mně bude muset věřit." Přesto se moderátorovi podařilo některé odpovědi v náznacích vypáčit. Při otázce, kdo ho při uplynulých rozhovorech nejvíce zklamal, zazněla odpověď obsažená v nadpisu, podaná v dehonestujícím smyslu slova, opravdové zklamání totiž pocítil až při radikální změně postoje Miroslava Kalouska.

Nový ministerský předseda také naznačil, že více spoléhá na jednotlivé poslance z opozičního tábora, kteří nejsou spokojeni s politikou své strany, než na jednání s ČSSD. Jednání s KSČM vyloučil. Skutečností ale zůstává, že  v této chvíli ovšem ještě nemá jistou podporu ani od KDU-ČSL a zelených. Přítomný zástupce lidovců i předseda zelených Bursík nicméně na ČT1 nějaký způsob  tolerance nové vlády neodmítli. Topolánek naproti tomu slíbil, že bude vycházet z trojkoaličního projektu, že programové prohlášení bude takřka kopírovat tento projet."

Zítra má být nová vláda jmenována a Topolánek chce vyčerpat celých 30 dní než předstoupí před Poslaneckou sněmovnu s žádostí o důvěru. V každém případě bude velmi zajímavé, jak se bude nadále chovat prezident Václav Klaus, nastala totiž situace, kdy má opravdu příležitost do ni aktivně zasahovat. V tomto kontextu je pozoruhodná velmi opatrná komunikace mezi ním a bývalým premiérem. Ten v tomto směru znatelně slevil, jinak si ale i nadále nedokáže občas odpustit nezdrženlivé výroky. Jejich skutečný účinek (efekt) ve vztahu k elektorátu socialistů, případně na nerozhodné voliče opravdu nedokáži odhadnout.

        
       Další komentáře a zajímavosti na konzervativním vebu, protože od svého založení nemění image:  http://www.geocities.com/Nocoment2001/index.htm.

     


AliaShop
- prodej dovolených, stavebního spoření a hypoték, PF a připojení k internetu

Pro bližší info klikněte na malé obrázky.

04.09. 21:40  Hm... (Zilvar z chudobince)
04.09. 21:39  Hm... (Nestranný)
04.09. 09:13  Hm... (Mandor)

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 16:44  Týden na akciových trzích: v Praze podividendový propad, ostatní trhy rostly -... Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
Pá 15:27  Region i euro posilují (Komentář) (26.4.2024) Investiční bankovnictví (Komerční banka)

Přečtěte si také:

21.09.2008Topolánek lepší Paroubka Josef Trnka (TPS)
30.04.2008Paroubek opět prohrál, Topolánek vládne dál Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
05.06.2007Klaus Topolánek vs. Filip Paroubek Vřeteno Vřetenovič (Vařená nudle)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688