Ing. Pavel Balga (FINANCE Zlín, s.r.o.)
Akcie v ČR  |  31.08.2000 18:18:21

Telecom vstal z mrtvých

 

České akcie zažily při čtvrtečním obchodování neobyčejně zajímavý průběh. Středem zájmu byly podobně jako včera akcie Českého Telecomu, které po středečním i dopoledním propadu našly půdu pod nohama a doslova „vstaly z mrtvých“. Objem obchodů uskutečněných s Telecomem ve SPAD překročil 500 mil. a na celkovém obratu tohoto trhu se podílel více než 70 procenty.   

Pražská burza, vyjádřeno indexem PX-50, vzrostla o 2,12%. Hodnota indexu se zastavila na 538,6 bodu, index PX-D uzavíral na 1514,3 bodu, což představuje posílení o 2,17%. Objem obchodů se ze středečních 755 mil. snížil na 682 mil. .

 Úvod obchodování nedával domácím akciím příliš optimistické vyhlídky. Zahraniční trhy vyčkávaly na výsledek zasedání Evropské centrální banky, na němž se rozhodovalo o zvýšení úrokových sazeb v 11 zemích EMU.

Po několika prodejních pokynech na Telecom se kurs ocitl až pod hranicí 560   a ztrácel dvě procenta. Další oslabení dominantního titulu pražské burzy vyvolalo nejistotu i u dalších spadových emisí. 

Ke zvratu došlo až odpoledne, kdy Telecom začali poptávat zahraniční investoři a dodali sebevědomí i zbytku trhu. Telecom začal silně růst a uzavíral až na 609,30 , což představuje vzrůst o 5,04%. Pozoruhodný je i devítiprocentní rozdíl mezi dnešní minimální a maximální dosaženou cenou.

Obrat ve vývoji kursu Telecomu podpořil i ostatní tituly. České Radiokomunikace přidaly 0,90% na 1775 , Unipetrol posílil o 1,18% na 59,56 .

Bankovní tituly si vedly rozdílně – Komerční banka posílila o 1,21% na 887,30 , Česká spořitelna naopak poklesla o 0,84% na 201,90 .

ČEZ dokázal rovněž těžit ze zotavení trhu a uzavíral s přírůstkem 1,1% na 109,56 .

Záměr KPN nenavyšovat podíl v Telecomu po včerejší negativní odezvě našel i své příznivce. Ve hře totiž stále zůstávají další zahraniční telekomunikační společnosti, např. Deutsche Telekom, který by o středoevropskou akvizici mohl mít rovněž zájem. Silnější telefonní operátor by mohl být pro Telecom větším přínosem, hledání nového strategického partnera však privatizaci pravděpodobně prodlouží.

Po dnešním růstu by se zítra mohlo dostavit u Telecomu vybírání zisků. Hlavním faktorem, který, bude kurs do budoucna ovlivňovat, budou prohlášení západoevropských telekomunikačních společností o případném zájmu o získání strategického podílu.

Západoevropské akcie si dnes rovněž připisovaly zisky. ECB zvýšila úrokové sazby o 0,25% na 4,5%, což situaci na trzích uklidilo. Ve hře totiž bylo i zvýšení o 0,5%.

 Pavel Balga, FINANCE Zlín, s.r.o.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688