Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  05.06.2006 11:24:53

ČS - koment k volbám - krátkodobě negativní dopad

Ve víkendových volbách do poslanecké Sněmovny zvítězila ODS s 35,4%, následovaná ČSSD s 32,3%, KSČM s 12,8%, KDU-ČSL s 7,2% a Stranou zelených s 6,3%. Přestože možná středo-pravicová koalice získala o 3,6% hlasů více, po rozdělení mandátů získaly obě možné ideové koalice (ODS + KDU-ČSL + SZ, resp. ČSSD + KSČM) přesnou polovinu z 200 poslaneckých křesel, což ani jednomu seskupení neumožňuje sestavení stabilní vlády.

Zatím můžeme pouze spekulovat o možných budoucích vládách. Přestože v historii České republiky již zde byla situace, kdy byla nemajoritní středo-pravicová vláda tolerována opoziční ČSSD (1996-97), je otázkou, jestli současná ČSSD na tuto variantu přistoupí a jak dlouhou trvanlivost toto řešení může mít. Současná ČSSD zjevně není stejnou stranou jako v roce 1996, kdy tehdejší ČSSD umožnila prosazení alespoň části programu vládnoucích stran a nesoustředila se pouze na využívaní slabého mandátu vládních stran a vydírání hrozbou předčasných voleb. V případě stran středo-pravicové koalice je pochopitelná nechuť být ve vládě, které nebude umožněno splnit alespoň část předvolebního programu. Další možnosti povolebního vládnutí je samozřejmě velká koalice ODS + ČSSD, i zde je však otázkou jak velké jizvy zanechala vyhrocená předvolební kampaň u obou stran a jestli budou obě strany schopny nějaké spolupráce. Je tedy velmi pravděpodobné, že politická situace bude v České republice nestabilní a dříve nebo později budou voliči požádáni o nové rozdání karet.

Domnívám se, že dopad povolebního patu na vývoj finančních trhů bude krátkodobě pouze omezený, současná dobrá ekonomická situace nevyžaduje okamžité nastartování reforem (tak jak je tomu např. v případě Maďarska), v střednědobém a dlouhodobém horizontu se však již odkládání nezbytných reforem může podepsat na horší výkonnosti ekonomiky a finančních trhů. Akciové trhy se prozatím nebudou příliš odlišovat od vývoje ostatních regionálních trhů, resp. vývoje na všech rozvíjejících se trzích. Samozřejmě z regionálního hlediska příliš nepomáhá, že ve dvou ze čtyř středoevropských trhů (Polsko a Česká republika) nebude vládnout stabilní vláda. Také blížící se volby na Slovensku mohou poopravit náhled zahraničních investorů na bezproblémovou konvergenci do eurozóny.

Ján Hájek

Tyto zprávy pro vás vytváří Analytické oddělení České spořitelny

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688